2009. szeptember 15., kedd

Tíz Diósgyőr-szurkoló

Aki járt már idegenben, az tudhatja, hogy ha elég távol játszik meccset a Diósgyőr, akkor biztosan előkerülnek a régi emlékek. Régi játékosok, nagy meccsek, de egykori túrák is.

Most szombaton Pápáról visszafelé tartva mesélt kardosig egy régi szombathelyi kirándulásról (amikor Buliga szabadrúgásból 160 km/h-s sebességgel rúgta meg a labdát, óriási gól volt!), ahová vonattal indult, majd kocsival jött haza. Elkezdte sorolni, hogy kik voltak ott és csodák csodája, mindenki ismerte a szereplőket. Innen jött az ötlet, hogy összeszedjek tíz olyan Diósgyőr szurkolót, akiknek a neve, arca mindenki számára ismerős lehet.

Az angolszász szokásokkal ellentétben meg sem próbálok sorrendet felállítani köztük, mert itt nem a sorrend a lényeg, hanem az, hogy elsősorban Diósgyőr-szurkoló legyen és ismerje mindenki.

Csáki Józsi: Talán a legismertebb, a hangját telt ház esetén is lehetett hallani, halála után nem véletlenül nevezték el róla a régi B-közép szektorát. Ő volt az, aki Hatvanig vonatozott, hogy lekeverjen egy-két pofont a diósgyőri meccset elcsaló bírónak (Divinyi?), de az is ő volt, akinek - részben - a fenyegetései hatására lemondott Vlád László. És ő volt az, aki az ultramozgalom hajnalán levette a kezét a B-középhez hűtlen fiatalokról.

Vasfogú Bálint: Csáki Józsi bácsi társa, ő is ott volt a Hatvan felé tartó vonaton. És ott van minden meccsen (régebben idegenben is), talán minden edzésen és reflektoravatón, Napos oldal-búcsúztatón, szóval ott, ahol egy Diósgyőr-szurkolónak ott lehet a helye. A jellegzetes fogsora (nem, nem szidolozza) miatt pedig az is emlékszik rá, aki csak néhányszor látta.

Sverla Béla, Orosz Lajos, ismeretlen, Bálint az első kandelláber felállításánál 2003-ban

Arafat: A régi B-közép, a szurkolók vezetője, ő sem él már. Személyesen nem ismertem, csak látásból, amikor már mint egyszerű szurkoló járt meccsre. Ha nem tévedek, ő tette le a diósgyőri tábor alapjait, a legenda szerint aki a B-középbe ment, annak kutya kötelessége volt szurkolni, ha nem, akkor Arafattal találta szembe magát.

Kendi Szabolcs: A legendás Kendi Tours "üzemeltetője". Aki a '90-es években járt idegenbe, az biztosan a Szabolcs által szervezett busszal tette. Akkoriban nem igazán szerették a buszos vállalkozók szállítani a Diósgyőr szurkolóit, de ő valahonnan és valahogyan mindig bérelt egy járgányt. Egyre távolabb Miskolctól, volt úgy, hogy azt füllentette, osztálykiránduklásra kell, meg is jelent a sofőr nyakkendőben, zakóban. De ha meghirdette, akkor mindig elindult a busz és haza is hozott (tisztára, mint Piszkos Fred).

Feledi Laci: Az új generáció, ha a neve nem lenne ismerős, ő irányítja az ultrák szurkolását a kerítésen állva, de többször feltűnt már a kezdőkörben is, például a Vityának szóló ajándékkal.

Gégemetszett: A nevét nem tudom, de biztosan mindenkinek beugrik, aki hallotta beszélni. Én már idős bácsiként ismertem meg, aki gégemetszés miatt csak recsegő hangon tudott megszólalni. Nem hangosan, alig érthetően, ez mégsem zavarta, hogy folyamatosan nyomja, kinek-mit-miért. FRISSÍTVE. Megtudtam, Imre volt a neve és már nem él. Azt kifelejtettem, hogy a gégemetszése miatt őt hatványozottan érte Kispesten a rendőrök könnygáza, kórházba is kellett vinni, de azt a sztorit tegnap hallottam először, hogy az egyik hétvégén megjelent Kazincbarcikán talpig piros-fehérben és piros-fehér esernyővel, majd tett egy sétát a stadionban és hazaindult. Egy héttel elnézte a naptárat...

Tállyai Szabolcs: Abból a szempontból kakukktojás, hogy őt szerintem jobban ismerik az ellenfél szurkolói, mint a diósgyőriek. Nagydarab, hosszú hajú srác, aki ott van minden idegenbeli meccsen és emiatt elég feltűnő, ha nincs nagy piros-fehér áradat. Ha egyszer majd valahová csak egyetlen Diósgyőr-szurkoló jut el, az biztosan Szabolcs lesz. Jah, és onnan lehet tudni, hogy beköszöntött a tél, hogy már nem rövidnadrágban jön, hanem hosszút húz.

Fekete Zsuzsa: A fiataloknak lehet, meglepetés, de Zsuzsa szurkolóként tűnt fel, rendszeresen járt idegenbe is, majd előbb volt a '90-es évek végén újralapított baráti kör (a pontos neve nem jut eszembe) funkcionáriusa, és csak később rádió- és tv-riporter és a DVTK marketingese. A miskolci sportújságírók közül szinte mindenkit felsorolhatnék, de Molnár Istvánt, Juhász-Léhi Istvánt, Pásztor Attilát, Homoky Györgyöt nem ismerik annyian, mint Zsuzsát, Sike Gábort és Berecz Csabát pedig nem a lelátókról, hanem a médiából ismertem meg.

Nagy Béla: A Korzó Boys tagja, a DVTK SE, a DSM Kht. és a DVTK vezetője. Ő is szurkolóként kezdte, többször utaztam vele idegenbe, ki gondolta volna akkor, hogy egyszer ő lesz a főnök? Szerintem még ő sem.

Tóth Gábor (Sluki): Így szerintem nem sok embernek ugrik be, de ha azt mondom, hogy Mini Olimpia, akkor mindenki tudja, kiről van szó. Nem azért került erre a listára, mert ő kezdett el először Diósgyőr-ajándéktárgyakat forgalmazni, hanem azért, mert a Korzó Boys tagjaként, a DVTK SE alapítójaként, - aki állítólag ott volt a Kaiserslautern - DVTK KEKUEFA-kupameccsen is - vérbeli szurkoló. Persze az általános ismertséget a boltja és annak kínálata hozta.

27 megjegyzés:

  1. A bolond Fajcsák Zsolti lemaradt:D

    Nagyon király a blog!

    VálaszTörlés
  2. Ez a cikk nagyszerű,
    gratulálok érte :-)

    akit én betettem volna a 10-be,
    az Takács "ETO" Zoltán

    akikkel meg folytatám a sort:
    Kocsis Norbert,
    Szántai Ákos,
    Jakkel Levente,
    Dr. Szűcs Ákos,
    és "Öcsi"

    VálaszTörlés
  3. @safranynorbert: köszönöm! Sokan maradtak le, ha mondtok másik 10 nevet, akkor jöhet a Best of után a Very Best of. Fajcsák nekem mindig ezt a meccset juttatja eszembe.

    @piros: sejtettem, hogy kihagyok néhány nevet, de hogy olyan nagyágyúkat is, mint Szántai Ákos...

    Várom a javaslatokat és gondolkodom én is tovább!

    (Köszi a nevezést, de persze magamat úgysem teszem bele.)

    VálaszTörlés
  4. meg Ottó,
    aki a Tornyi érában vezényelte a "Hé, fiúk!"-at

    VálaszTörlés
  5. Manolo.

    Meg az az alacsony öreg szurker, akinek nem jut eszembe a neve, és halálra gázolta az autó Hatvannál egy Stadler meccs után. Talán Ebedli? Vagy nem?

    VálaszTörlés
  6. Ja, meg a rendőr Tóth...

    VálaszTörlés
  7. Meg ott volt még BKV is. Legalábbis én csak így ismertem. Volt neki 2 kis méretű molinója. Mindkettő fekete széllel. Az egyik Belül zöld-fehér volt, a másik lila-fehér. A közepén volt egy-egy majom és színhez illően a felirat, zöld majmok és lila majmok

    VálaszTörlés
  8. És én?!* Aki élőben láttam Csízi Gábor a Csepelnek idegenben lőtt gólját, ami azon a héten bekerült a Eurosport összefoglalójába! Vagy Vadicskát középhátvédként Gödöllőn, zuhogó esőben! Vagy Buliga találatát a Budai II stadionban, ami előtt odafelé is kicselezte a teljes védelmet, majd visszafelé is, hogy visszafordulva a 11 pontról begurítsa a labdát!

    (* Persze, csak viccelek, mármint az első mondattal. Célom csak volt, hogy felidézzem ezeket a sztorikat, illetve hogy érzékeltessem, ki tudja, hánya, hány százan - évtizedek alatt ezrek - vannak, akiket "nem ismer senki", nem lesznek ismertté, sem névleg, sem arcra, viszont a Diósgyőr történetének megannyi állomásánál jelen vannak, itthon és idegenben. Felteszem, sokunknak meglennének azok a történetei, tucatjával, amiket egy ilyen "versengésben" könnyedén felidézhetne. Amúgy beszéltünk is Norbival arról, hogy bizony, ilyen embereke, ilyen neveket, ilyen sztorikat a centenáriumát ünneplő klubnak kellene összegyűjtenie - hogy ő ünnepelje meg azokat az embereket, minket, akik életben tartják, immár 99 éve...)

    VálaszTörlés
  9. @Névtelen: BKV zászlóján a majmok mellett mindenféle csapatnevek is voltak, a zöld-fehéren a legutolsó ilyen színösszeállítású csapatot is felsorolta :-)

    De hasznos ember volt, nevéhez illően tudta, hogyan érdemes Pesten közlekedni.

    @wmitty: Maximum Te beszéltél arról, hogy az ilyen sztorikat a klubnak kellene gyűjteni, én biztosan nem :-) Én mindig is támogatója maradok az alulról jövő kezdeményezéseknek (lásd ezt a blogot, vagy a 100ev.uw.hu oldalt), mert a klubok csak addig és annyira szolgálják ki a szurkolóikat, ameddig anyagi érdekük fűződik hozzá. Nézd meg, egy "normális" klub store-jában mennyi fölösleges dolgot lehet a klub címerével kapni! AS Roma sampon, brrrrrr. Nem véletlen, hogy minden nagy klub hivatalos honlapja mellett tucatszám vannak nem hivatalos honlapok és rengetegen írnak blogot is.

    Nekem az a véleményem - és lehet, túl sokat gondolok -, hogy ez a blog teljesen alkalmas arra is, hogy felidézzünk és "megőrzzük az utókornak" az egykor ismert figurákat és sztorikat.

    VálaszTörlés
  10. Feledi László nevű játékosunk is volt a 70-80-as években. Kíváncsi vagyok van-e valami rokoni kapcsolat a capo-val? De ha már előénekes, akkor jegyezzük, meg, hogy egy időben Varga László (jelenlegi MSZP-s képviselő, stadionbiztos) is vezényelte a tábort!

    A Tóth Gabinak, meg volt (van?) egy haverja, aki mindig vele volt a Mini Olimpiában. Egy vékonyabb fickó. A nevét nem tudom, ő sem az enyémet, de akárhányszor találkoztunk valahol a városban, mindig megismert, köszöntünk egymásnak.

    Ha meg huliganizmus, akkor Anti és Taki a felejthetetlen páros. No meg Göri. (Soha nem felejtem el, amikor a lilák elleni pofozkodós meccsen felakadt a kerítésen és fejjel lefelé lógott.)

    VálaszTörlés
  11. Frissítettem a Gégemetszettről szóló részt.

    VálaszTörlés
  12. villamos vezető is hiányzik
    piroskettes

    VálaszTörlés
  13. Szántai Ákos nekem is nagyon hiányzik a listáról. Talán pont Nagy Béla helyett tenném be.

    VálaszTörlés
  14. @Tommassi: olvasd vissza a szeptember 15., 12.05-ös hozzászólásom ;-)

    VálaszTörlés
  15. Láttam, csak megerősítésként írtam! :)

    VálaszTörlés
  16. Csáki és kohász haverjai egyszer egy dózsa-Diósgyőr meccsen (a régi stadinban, nem a barbiarénában) körbeverte a stadiont, elindultak körbe, aki nem menekült, annak levertek egyet.

    VálaszTörlés
  17. Jo volt vegigolvasni es nosztalgiazni, mint a Kendi Tours egyik allando utazoja.Egyebkent BKV molinojan patent volt es a rajta levo zaszlok cserelhetoek az eppen aktualis ellenfel ismereteben.

    VálaszTörlés
  18. A rendor meg Toth Pisti aki altalaban becsukta a szemet az eppen soros benzinkut/ABC megallonal, kulonosen mivel occse is bennt "tevekenykedett" olyankor.

    VálaszTörlés
  19. Sosem felejtem el amikor Ebedli lejött a Jókai lakótelepre "játékosokat toborozni s kiválasztani a magyar válogatott részére". Mi, akkor 14 éves kölykök pedig megettük mindezt, hogy Ő tényleg akkora menedzser mint ahogyan meséli, s az aszfaltos 6m x 14m-es pályán el kezdtünk szabadrúgás variációkat gyakorolni vele, F. Misi játékvezető sporttárs lakása előtt...Lehettünk vagy tizen...

    Én még megemlíteném "Manolót" is az Észak-Magyarország és anno Déli Hírlap árusító köpenyében amikor a totozóban számolgatta az eszméletlen sok aprópénzt, hogy megkereste-e már a Diósgyőr meccs belépőjének árát. Hangja s tónusa alapján akár sportripoter is lehetett volna.

    VálaszTörlés
  20. érdekes kis összefoglaló, kíváncsi lennék h vajon más csapatoknak is vannak ennyire elszánt illetve érdekes szurkolói? :)

    VálaszTörlés
  21. Volt az az úr,
    Még a legutóbbi nb1-es érában is láttam párszor.
    Mindig az ultrák alatt-mellett sertepertélt, vasalt nadrágban kiskabátban.

    Amiatt röhögtünk szegényen, hogy végig "vezette" a meccset, mintha ő lenne a bíró, treátrális mozdulatokkal. Még sárga lapja és piroslapja is volt, mindig felmutatta ha úgy gondolta. és a noteszába is bejegyzetelte!

    Róla tud valaki valamit? Emlékszik más is?

    VálaszTörlés
  22. "Amiatt röhögtünk szegényen, hogy végig "vezette" a meccset, mintha ő lenne a bíró, treátrális mozdulatokkal. Még sárga lapja és piroslapja is volt, mindig felmutatta ha úgy gondolta. és a noteszába is bejegyzetelte!"

    Ajjaj, nagyon is megvan!
    Mintha láttam volna mostanában is (NB2-ben még biztosan emlékszem, hogy láttam messziről). Az ultrák melletti álló szektorban, a maratoni kapu felé (most X-szektor).

    VálaszTörlés
  23. Számomra szerencsés időben kezdtem el meccsekre járni , mert tanúja lehettem ultra csoportok megalakulásának ezzel egyidejűleg még láthattam az *Arafat féle szabadcsapatokat tevékenykedni vagy éppen Csáki Józsi bácsit ahogyan taktikai utasításokat ad a B középből , nem feledkezem meg a bolondos Ebedliről sem aki lábtörlőket lopott ,hogy bejusson a Dksk meccsre.

    Egy kecskemét(nb2) utáni meccsről kellene nekem infó , megálltunk egy cigó faluba és kitört a háború, vasvilla betört ablak orrok és stb utána irány a füzesabonyi rendőrség . Mikor volt pontosan és melyik falú volt az ?

    VálaszTörlés
  24. Tápiószelén volt. A busz hátsó ablakát dobták be téglával, s mentő vitt el több embert. Valóságos háború volt. Kecskemétről loptak egy kutyát, az pont a helyemre ült. Abonyban a wc-automatát törték fel. A rendőrség udvarán vettek kamerára, két sorban álltunk vagy hatvanan. A kamera hirtelen megállt, s letekintett a kutyára is a sorban. Itt Ebedlit faggatták egy óráig, de nem vallott, annyi esze volt.

    VálaszTörlés