2009. szeptember 8., kedd

Bevétel vagy nézőszám? - a belépőjegyekről

Nem is tudom honnan jött az ötlet, nézzem meg, mennyiért lehet bejutni a magyar stadionokba. Részben az emberi kíváncsiság, részben az idegenbe járó szurkoló érdeklődése, de biztosan benne volt a Labdabiztos honlapokat értékelő sorozata is. Régóta tudom, hogy szép dolog a nézőszám alapján felállított sorrend (már persze, ha megbízható lenne a lista és nem hazudna mindenki akkorát, amit nem szégyell), de jelentősen befolyásolhatja a meccsrejárási kedvet, hogy ötezer forint egy szezonbérlet, vagy harmnicezer. Az a prekoncepció is megvolt, hogy a meccsek látogatottsága és a jegyárak közt van valamilyen összefüggés: vagy az olcsó stadionokba özönlenek a népek, vagy a nagy szurkolótáborral rendelkező klubok merik megkérni a beugró árát. Ez végül nem igazolódott be, de mégis sok érdekeset láttam.

Az teljesen természetes, hogy az ülő és állóhelyek közt mindenhol árbeli eltérés van, és egyre több árkategóriát kínálnak a szurkolóknak. Elsősorban arra gondolok, hogy középről többe kerül megnézni ugyanazt a meccset, mint a kanyarból, de Győrben például az emelet olcsóbb, mint a földszint. Abban viszont már nagy különbség van, hogy adnak-e, és ha igen, akkor kinek (gyereknek, diáknak, nyugdíjasnak, nőnek) kedvezményt a klubok. Ezen kívül több klubnál találkoztam az ellenfelek kategorizálásával (általában kiemelt a szomszédvár mellett az FTC, Újpest, Debrecen, ár alatt megy a nézőtaszító Paks, Pápa), valamint a különböző kedvezményekkel (szurkolói kártyára, Miskolc kártyára, az összes Vasas - foci, vízilabda, kézilabda, hoki stb. - hazai meccsére szóló bérlet, stb.). A legérdekesebb nézőfogót a Videotonnál láttam, ott nem csak családi szektor, hanem családi belépő is van (régi emlékfoszlány: egy DKSK-meccsre két pityókás középkorú "úr" próbált családi belépőt venni: "hát testvérek vagyunk, bammeg"), és csoportos bérlet is. A győriek is próbálkoznak, - de erről nem vagyok meggyőződve, hogy jó ötlet, - a régi bérletesek nagyon olcsón kapják az új szezonra a bérletet, míg az újak jóval drágábban.

A DVSC jegyárai (forrás: dvsc.hu)

Szóval, sorra nyitottam meg az NB I-es csapatok hivatalos honlapjait, szerettem volna kimondani, hogy x csapat jár leginkább a szurkolói kedvében (vagy kárörvendően, hogy y csapat csak ennyit ér), de a kluboknak sikerült olyan sokféleképpen megállapítani a jegy- és bérletárakat, hogy erre végül is nem vállalkozom. Kigyűjtöttem a legolcsóbb teljes árú jegy- és bérletárakat, de van, ahol szemmel látható a törekvés, adjuk drágán a jegyeket, olcsón a bérleteket így a törzsszurkolók jól járnak, aki csak egy-két meccsre megy ki, annak meg oly mindegy, hogy ezer, vagy ezerkétszáz forint a beugró.

És még mielőtt jönnének a számok, két kiugró adat: a Videoton összes őszi hazai meccsét meg lehet nézni egy ezresért (diákigazolvánnyal), míg az MTK-nál a szezonbérlet (nem VIP) 30 000 forintba kerül.

Jegyárak
(legolcsóbb, nem kedvezményes, hazai szektorba, nem kiemelet meccsre szóló jegy)
DVSC - 500
MTK - 500
Nyíregyháza - 500
Újpest - 900
Kaposvár - 940
FTC - 1000
ETO - 1000
Haladás - 1000
DVTK - 1000
Honvéd - 1040
Vasas - 1100
Paks - 1200
ZTE - 1200
Kecskemét -1400
Videoton - 1400
Pápa - ???

Bérletárak
(Legolcsóbb, nem kedvezményes éves bérlet*)
Nyíregyháza - 5000
ZTE - 6000
DVSC - 7500
Kecskemét - 7500
Újpest - 9500
Videoton - 9800
ETO - 10000
Kaposvár - 11400
Haladás - 12000
Vasas 12000
FTC 14000
DVTK - 15000
Honvéd - 15600
MTK - 30000
Paks - ???
Pápa - ???
(*csillag kisbetű: ahol csak féléves bérlet árát találtam meg, ott megszoroztam kettővel)

(A Pápa honlapján nem találtam meg a jegy- és bérletárakat, a Paksén a bérletárakat, míg a sokak által agyondícsért újpesti honlapon csak a tavalyi árak vannak fenn - ebben az esetben feltételeztem, hogy nem történt árváltozás.)

Bónuszként itt a vendégjegyek listája. Ez már korántsem teljes, de ahol ott van, bicskanyitogató, hogy nyíltan vállalják, ők bizony lehúzzák azokat a nézőket, akik több száz kilométert utazva úgysem fordulnak vissza a pénztárnál. Az egy dolog, hogy semmilyen kedvezmény nincs (miért is lenne, a jövő héten úgysem jön), de az árak sokszor a legdrágább hazai jegyekével vetekednek. A legpofátlanabbak a győriek, akik a fradistáknak több, mint dupla annyiért adják a belépőt, mint sok más vendégnek.

Vendégjegy-árak
Vasas - 1100
Paks - 1200
Videoton - 1200
Kaposvár - 1350
Honvéd - 1460
Kecskemét - 1500
DVTK - 1500
ZTE - 1800
ETO - 900 (más)/1400 (Hali, Vidi, DVSC, ZTE)/2000 (FTC, ÚFC)
DVSC - ???
FTC - ???
Haladás - ???
MTK - ???
Nyíregyháza - ???
Pápa - ???
Újpest - ???

Azt azért csak nem bírom ki, hogy megállapítsam, Diósgyőrben azért nem olcsók a jegy- és bérletárak, míg Debrecenben, Nyíregyházán vannak drága helyek is, de aki akar, fillérekért be tud jutni egy meccsre. Máshol sem a világvége egy-egy bérlet, különösen, ha tekintetbe vesszük a budapesti és nyugat-magyarországi bérek színvonalát.

Kíváncsi leszek, ha felépül az új tribün a napos oldalon, akkor hogyan változnak az árkategóriák, meg meri-e a diósgyőri klubvezetés azt lépni, hogy a kanyarba 500 forintért lehet bemenni az állóhelyre, míg az ülőhely az egyenesben marad 1500 forint.

7 megjegyzés:

  1. azért az meglehetősen bitang érzés, hogy a tirpik harmadannyiért kapnak éves bérletet, mint mi.

    végignézve a listát, az jön le, hogy a normális kluboknál ha a minimál jegyárak magasabbak is, ott a bérletet lehet olcsóbban megkapni (lásd: kte, zte).na, nálunk mindkettő viszonylag drága. de inkább a bérlet.

    ráadásul a mindenhol szemet kibökő miskolckártya-hirdetéseken ott virít, hogy "a dvtk rendezvényeire - 10%". a gombánál meg semmit nem tudnak róla már hat forduló óta.

    VálaszTörlés
  2. A Bozsikban 1760 a hazai jegy. Ez az ülő oldalon, az oldalvonal melletti szektorba szól (nem tribün!). Tudomásom szerint ez a legdrágább Magyarországon.

    VálaszTörlés
  3. @végh hanta: de a kanyarba már 1040-ért is be lehet jutni. Apropó, mi az a 40 forint? Edzett ifjúságért? :-)

    Valóban sok az 1760, de az Üllőire 3000 HUF a Loki és az Újpest elleni a belépő: http://www.ftc.hu/pictures/news_23466-2_big.jpg

    VálaszTörlés
  4. @nkocsis: Gondolom nem lesz meglepő, de ezek a 30-40-60 forintok az áfaemelést jelentik :)

    VálaszTörlés
  5. Előkerestem a vendégjegyeimet:
    vasas: 1000 ft (több darabon is ez van évekre visszamenőleg)
    ute: 1500 ft (2008. május 25.-én)
    mtk: 1600 ft (2009. március 15.-én)
    dvsc: 1200 ft (2008. február 22.én)
    Ennyit talátam hírtelen.

    VálaszTörlés
  6. A belépő szerintem nem drága, mert 10 éve nem sokkal volt kevesebb.
    Viszont emellett a fizetések reál értéke csökkent. Drágább lett a kenyér, a víz a gáz szóval a megélhetés.
    Amennyiben azt nézzük, hogy egy kiló kenyér mennyibe került 10 éve és azt, hogy most mennyibe kerül és ugyan ezt levetítjük egy meccs jegyre akkor be lehet látni, hogy nem sokat emelkedett.
    Szerintem kb 4000 Ft körül kéne lenni egy jegynek, ahhoz, hogy a klubbok reális bevételként tudjanak vele számolni, mivel az Ő kiadásaik az évek során emelkedtek (ahogy a kenyér ára is). Persze a helyzet nem ideális ebben az országban semmilyen téren.

    VálaszTörlés
  7. @végh hanta: de, meglepett, erre nem gondoltam. Kisstílűnek találom, bár kétségkívül barátibb, mintha százasra kerekítették volna.

    @névtelen: köszi a kiegészítő információkat. Nagyjából ugyanaz az árketegória, mint a többi és ezekre is igaz, hogy a hazai szektorok olcsóbbak. (Legközelebb válassz nicknevet, hogy tudjuk, ki vagy, még regisztrálni sem kell hozzá!)

    @Pe-pe: általánosságban igaz, hogy ebben az országban alapvetően semmi nem drága, csak a fizetések alacsonyak.

    Viszont megnéztem itt, hogy 1999-ben a Nyíregyháza ellen már 300 forintért be lehetett menni, de a jegyen egy kis szemerőltetéssel látszik, hogy a normál ár 500 forint volt. Ha innen nézzük, akkor 100%-os a növekedés, de a forint nem romlott annyit, azonban az is tény, manapság sokkal több pénz kell(ene) egy focicsapathoz, mint 10 éve.

    4000 forint? Lehet, nem vagyok közgazdász, de a debreceniek csupán három alkalomra, világhírű csapatok ellen nem mertek ennyit elkérni a BL-csoportkörre. Abban biztos vagyok, a fociban nem csak az a probléma, hogy nincs a szurkolóknak pénzük, hanem az, hogy nem szívesen költik belépőre. Nem jó a foci, nem sikk meccsre járni, nem mindennapi téma, hogy mi történt a hétvégi fordulóban, stb. Ha ezek megváltoznak, akkor lehet majd jegyárat emelni és mégis özönleni fognak az emberek a stadionokba és boldogan fizetnek a pénztárnál.

    VálaszTörlés