2009. április 15., szerda

Mennyi néző volt Zalaegerszegen?

Nem tudom, ki hogy van vele, de engem kifejezetten bosszant, ha hülyének próbálnak nézni. Például, amikor a meccsen végig poroszkáló játékos arról nyilatkozik, hogy ő bizony mennyire hajtott, ha az elemi hibákat vétő edző a bíróra keni a vereséget, vagy amikor a nulla forintot szerző klubvezető az anyagi problémákat tagadja.

Ugyanez a helyzet a nézőszámokkal. Aki járt már idegenben, vagy látott a tv-ben magyar bajnokit, szinte mindenhol megállapíthatta: ha ez x ezer néző, akkor Diósgyőrben 2x ezren járnak. REAC, MTK Vasas a legfeltűnőbb, mert ott eleve nincs sok néző, de nagyon gyanús néhány vidéki helyszín is. Mint például Zalaegerszeg. Ezért kértem meg egy fotós barátomat, hogy fotózza körbe a zalaegerszegi stadiont, majd megszámoltam a nézőket. Az erről készült cikket a BOON-on olvashatjátok.

Kíváncsian várom, milyen kifogásokkal állnak majd elő a zalaegerszegiek (A debreceniek azzal próbálkoztak, hogy nem is a meccs alatt készültek a képek, mert nincs rajta játékos. Csak minden néző gyanúsan egy irányba nézett...). Mintha az lenne a célom, hogy lejárassam őket. Pedig nem.

Nem vagyok keresztes lovag, aki szent grálként a pontos nézőszámok feltüntetését tűzte ki élete céljává, de jó lenne, ha az emberek nem nyelnének be minden maszlagot kritika nélkül, sem Zalaegerszegen, sem Diósgyőrben, sem sehol.

Az egészről egy vicc jut eszembe. Megy haza a feleség, és a hálószobában félreérthetetlen szituációban találja a legjobb barátnőjét és a férjét. A férj mégis mindent tagad, majd beveti a végső érvet: Drágám, kinek hiszel, a saját szemednek vagy nekem?

FRISSÍTVE


Nem tévedtem, meg is van a hülye kifogás. A zalaegerszegiek kevésbé voltak kreatívak, Nagy Ferenc csak ennyit tudott kipréselni magából. (És miért a - finoman fogalmazva - másodközlő pepsifoci.hu-nak küldte, miért nem a BOON-nak?)

"Nagy Ferenc, a ZTE elnöke a cikk megjelenését követően jelezte, lennének hozzáfűznivalói a megjelentekhez. Természetesen lehetőséget adunk az egerszegi oldalnak is arra, hogy kifejtsék álláspontukat.
- Kezdjük azzal, hogy számunkra érthetetlen, mi érdeke van egy miskolci honlapnak abban, hogy Zalaegerszegen nézőket számol. Mi soha nem mentünk még el az MTK-stadionba vagy Újpestre nézőket számolni, számomra nonszensz ez az eljárás. De hogy a lap állításaira is reagáljak: úgy gondolom, egyáltalán nem mindegy, hogy a meccs melyik részében fotózzák a lelátót. Sokan például csak a második félidőre érkeznek meg ilyen-olyan okok miatt a stadionba, ráadásul nálunk beléptetőrendszer is működik, amely mindig pontosan megmutatja, hányan mentek be végül a stadionba. Nem véletlenül tettük közzé a hivatalos honlapunkon a fenti adatot."

A két dőlt betűs kiemelés tőlem. A régi jó szokás szerint először támad - mi köze egy miskolci honlapnak ahhoz, hogy mennyit csalunk a nézőszámmal -, majd magyarázkodik. Csak nagyon nem jól. A képeken látszik, hogy Vlaszák már viseli a baseball sapkát, illetve Köteles a ZTE szurkolók szektora előtt véd. Melyik félidőben készültek akkor a képek? Ja, igen. A szünetben sokan hazamentek... De bármilyen kifogással lehet ~500 embert hazudni, de itt 3000-ről és 4932-ről van szó!

És a pepsifoci kommentár nélkül benyelte az elnök úr vetítését. Pedig ha egy kicsit jobban odafigyelnének a saját látogatóik véleményére, akkor ilyet is találtak volna:

"én kint voltam a stadionban, nekem is sok volt az 5000-szám, a haladás elleni meccsen is ott voltam, ott 8000 voltak és teltház volt,az azért durvább volt.
egyébként Zalaegerszegen beléptetőrendszer van plusz ugye a bérletesek, arról a részről sokan hiányoztak"

1 megjegyzés: