2009. szeptember 29., kedd

Hány pont kell a bennmaradáshoz?

Ez a poszt Pe-pe nélkül nem jött volna létre. A Haladás - DVTK meccshez írt egy kommentet ("Amennyiben nem szerzünk ősszel kb 15-18 pontot, akkor nagyon kemény lesz a tavasz") amire elkezdtem válaszolni, majd utánanéztem, az előző szezonokban hogyan alakultak a dolgok. A végén úgy döntöttem, a válasz megér egy önálló posztot.

Mindenekelőtt lássuk azt a néhány tabellát, amely azt mutatja, hogyan álltak az előző bajnokságok az ősz, majd a bajnokság végén. Sajnos csak három van (közte a Sopron kizárása és a Tatabánya visszalépése miatt kevéssé érdekes), de ennek ellenére néhány dolgot látni lehet.


Alapvetően nem értek egyet Pe-pe nézőpontjával, szerintem nem megszerzett pontban, hanem, a vetélytársakhoz viszonyított pontszámban kellene meghatározni a minimumot. Mint látni lehet, a Pécs 21 ponttal is ki tudott esni és tavaly a 24 pontos Nyíregyháza is izgulhatott még az utolsó előtti fordulóban, viszont ugyanezekben a bajnokságokban a 13 pontos Honvéd simán, a 8 pontos Siófok majdnem bennmaradt.

A különbség az, hogy a Siófok 10, míg a Honvéd 1 pont hátrányból indult, de ezen kívül a 2006 őszén sokkal tömörebb volt a tabella vége. (Persze nem árt egy tavaszi feltámadás sem, de ezúttal csak az alapokat nézem.)

Tehát, hogy ne eresszem nagyon bő lére, ha a közvetlen vetélytársak 24 pontot szereznek, akkor nekünk is kell minimum 20, de ha lesz rajtunk kívül legalább két olyan csapat - mert ugyebár minimum kettőt kell megelőzni, hogy bennmaradjunk -, amelyik megáll 10 alatt, akkor akár az eddigi hattal is lehet esélyünk. (Miként az előző bekezdés végén, most is zárójelben: nem árt egy tavaszi feltámadás sem.)

Persze mindez elmélet és igencsak pesszimista megközelítés, egyelőre minél több pontot kell szerezni, majd ráérünk számolgatni, ha véget ér a szezon.

1 megjegyzés:

  1. Van benne valami amit írsz, de az én meglátásom az volt az általam írottakban, hogy tavaszt azért illene minél több ponttal megkezdeni. Nálam a minimum a 15. Ez alatt nagyon nehéz lesz még erősítésekkel is. Persze nem lehetetlen. Remélem most abba a hibába esnek az elkövetkezendő ellenfelek, hogy nem veszik komolyan a csapatot és kötelező győzelmi kényszer kényszer alatt az ellenfelünket éri a meglepetés.
    Sajnos ez a keret nagyon gyenge és itt nem a játéktudást értem, hanem a rutint amivel egy x-es meccset sem tudnak lehozni a fiatalok.

    VálaszTörlés