2010. október 20., szerda

Az idei első gólnélküli meccs (MTK tartalék - DVTK 0-0)

Ismét budapesti emberünk, kardosig jelentkezik. Övé a szó:

Budafokon mintegy 150 diósgyőri szurkoló tette tiszteletét. Közülük nem mindenki érkezett meg a kezdésre. Az ultrák ugyanis - a buszt távolabb lerakva - sétálva érkeztek a stadionba, hogy kikerüljék a rendőrségi ellenőrzést, megkönnyítve egy esetleges találkozót a Ferencvárosiakkal. Bár egyes hírek szerint voltak zöldek a környéken, a csetepaté elmaradt, viszont így a meccsről majd fél órát késett a vendég keménymag. Szurkolás az egész mérkőzésen nem volt. Néha hangzott csak fel az "Amíg élek én...".

A meccsen rengeteg hiányzónk volt. Sérülés miatt nem volt Raković, Gal és Menougong sem, pedig ők mind alapembernek számítanak. A kezdőbe így Illés, Horváth és Granát került helyettük. A középpálya adott volt, a védelmen és a csatársorban lehetett volna változtatni, de alapvetően logikus döntések születtek. Illés az NB III-ben játszott már jobbhátvédet, Horváth G. a védelem közepén már többször bizonyított - talán ott tudja a legjobbját nyújtani. Kérdés lehetett még, hogy Granát vagy Faggyas kezdjen Roszel mellett. Miki döntése itt is megalapozottnak tűnt. Egyrészt meg kellett nézni az új fiú mit mutat a valódi posztján, másrészt Milán a fürgeségével talán többet tud segíteni csereként a fáradt védők ellen.

Így kezdett a DVTK:

Rados
Illés R., Horváth G., Budovinszky, Gohér
Dobos, Abdouraman, Lippai, Halgas
Granát, Roszel

Az első negyedóra a miénk volt. Már-már védjegyünknek számít ez a jó kezdés, annyi bibi azért most volt, hogy nem szereztünk gólt.

Ezután viszont az MTK átvette a játék irányítását és nekik voltak inkább helyzeteik, helyzetecskéik.

Mindkét csapat kapkodva, idegesen játszott. Nagyot védeni nem nagyon kellett a kapusoknak. Itt is, ott is egy-egy lesgól borzolta az idegeket, de ezekben a helyzetekben - már amennyire a sarokból meg lehetett ítélni - jól döntött a chilei spori.

A félidő vége felé megsérült Abdou, aki addig kiválóan játszott. Szabó Peti állt be helyette. Halgas átment a jobbszélre, Dobi behúzódott Ákos mellé középre és Szabó Peti lett a baloldali középpályás.

A szünetben sem maradtunk foci nélkül. Közvetlenül a vendégszektor mellet lévő műfüves edzőpályán időközben elkezdődött a Rend-Ör 07 FC - MÖSE (BLSZ IV. osztályú) mérkőzés. A lelkes amatőrök gigászi csatája annyira lekötötte a drukkereket, hogy a szünet végén csak vonakodva tértek vissza a "saját" meccsükhöz. (Csak hogy ne maradjon nyitott kérdés:a mérkőzést a narancsmezes Mozgás Öröm Sport Egyesület nyerte 3-0 arányban Sipos, Szabó és Cserna góljával.)

A második félidőt is mi kezdtük jobban - vagy az MTK nagyon gyatrán. Mi irányítottunk, veszélyes pontrúgásaink voltak. Az utolsó pillanatban azonban nem sikerültek a kiugratások, az utolsó ziccer passzok.
Ez egyrészt azért lehetett mert vagy nem voltunk elég higgadtak, összeszokottak (Granát esetében) vagy az MTK csapatvédekezése volt nagyon jó. Lehet hogy nem volt náluk a labda és nem támadtak eszeveszetten, de úgy mozogtak együtt, hogy mi se nagyon kerüljünk helyzetbe.

Hiába játszott jól a többiekhez képest Dobos és Lippai is, a váratlan, kreatív megoldásaik, amivel eldönthették volna a meccset nem sültek a kapu előtt, így elmaradt a győzelem.

No meg talán egy kis tűz is hiányzott, valahogy úgy éreztem nem mindenki nyújt 100 %-ot. Ez a csapat a zaklatott felkészülés, és a sok sérült miatt egyébként is hátrányban van, nem bírja el azt, ha nem teszi oda magát mindenki teljesen.

Játékosonkénti értékelés


Ivan Radoš: Talán egyszer kellett nagyobbat védenie. Jól kapkodta le a beadásokat, lábbal is jól játszotta meg a haza passzolt labdákat. Vecsés után másodszor hozta le kapott gól nélkül a meccset.

Illés Richárd: Nagyobb hiba nélkül játszotta végig a meccset. Volt, hogy átjátszották, de egy pár szép szerelése is megmaradt bennem. Talán ezen poszton jobb teljesítményre lehet képes mint középen.
Horváth Gábor: Rutinosan fejelgette és rugdosta el a labdákat. Nem cifrázta, egyszerű megoldásokkal operált. Ezen a poszton kb. egy szinten lehet Gallal. Talán a magassága dönthet Igor javára.
Budovinszky Krisztián: Magabiztosan, jól tette a dolgát. Kifejezetten tetszett a játéka. A pontrúgásoknál állandó zavart okozott az MTK kapuja előtt. Sőt előretörésekre is vállalkozott. Egy számunkra megítélt szabadrúgás után felvette a labdát és rádobta az ellenfél fejére, ami így visszapattant a kezébe. A lelátóról ez picit vicces volt, de amúgy meg egy sportszerűtlen, buta megmozdulás volt, ami végül egy felesleges sárga lapba torkollott.
Gohér Gergő: Védőfeladatát maradéktalanul megoldotta, sőt a második játékrészben Szabó Petivel folyamatosan váltogatták egymást, így néha balközepet játszott. Pontrúgásai, beívelései nagyon jók és veszélyesek voltak. Csak az a fránya gól hiányzik már nagyon.

Dobos Attila: Küzdött, harcolt, voltak jó megoldásai, de mégsem tudott a csapaton segíteni. Néha úgy éreztem sokat cipeli a labdát, gyorsabban, ütemesebben kellett volna passzolnia amikor lendületben voltunk. Abdou sérülése után belső középpályást játszott, szerencsére az MTK nem támadott annyit, hogy komolyabb baj lett volna abból, hogy ő nem védekezik olyan jól mint az afrikai.
Mohamadou Abdouraman: Amíg játszott egyáltalán nem látszott rajta a sérülés, a kihagyás. Minden labdát elfejelt, mindenhova odaért. Tiszta eszközökkel szerelt és sokat. Remélem a sérülése nem lesz komoly, mert nagyon nagy szükségünk van rá.
Lippai Ákos: Remek labdákat adott, néha szenzációs meglátásai voltak. Nála is - mint az egész csapatnál - az a kis plusz hiányzott, ami a gólt jelentette volna.
Halgas Tibor: Nem igazán ment neki. Nem volt meg benne a lendület, nem jöttek a cselei. Viszont amit én nem szeretek benne az az állandó színészkedés és fetrengés most bejött neki, mert a chilei bíró minden apró szabálytalanságot, (vagy annak látszó dolgot) rögtön lefújt.

Granát Balázs: Nekem csalódás. Volt egy veszélyes fejese, ami ha nem a kapu közepére megy, akkor most ő lehetne a király. Nem tudta megverni a védőit, sem futással, sem cselekkel. Azt gondoltam már a második félidőre sem jön ki, szerencséjére Miki nem akarta ilyen hamar ellőni a második cseréjét. Remélem azért ennél többre lesz képes.
Roszel Róbert: Hozta a szokásos játékát. Rengeteg futás, brusztolás, küzdelem. Bár a kapura annyira ő sem volt veszélyes, de visszatámadásaiból, labdaszerzéseiből több támadást is vezethettünk.

Szabó Péter: Baloldali középpályásnak állt be, de vagy mert megsérült, vagy taktikai húzásból (vagy csak egyszerűen egy-egy sprint után elfáradt) néha cseréltek Gohérral. A vasárnap nem az ő napja volt, nem jöttek a gyors látványos megmozdulásai és a kapura lövései sem. Tőle is több kell.
Faggyas Milán: Ő sem tudott lendületet adni a csapatnak. Eltűnt a védők között.
Zsivoczky Norbert: Rooney helyett és Rooney helyére állt be. Bár bő tíz perc alatt nem lehet megváltani a világot, azért valamit villanthatott volna, hogy legközelebb ne csak 10 perc jusson neki.

4 megjegyzés:

  1. Nem Szabó fáradsága miatt volt szükség néha cserélni Gohérral, hanem éppen a Gergőé miatt.
    Egy védő előretörésnél - amit Gergő a szélen nagyszerűen tud végrehajtani - a középpályásnak vissza kell zárnia mögé,
    hogy egy hirtelen labdavesztés és ellentmadás során ne maradjon üresen a védekező pozíció.

    Ezt egyébként gyakran alkalmazza a DVTK (Gergő). Különösen Vecsésen volt látványos, ahol a második félidőben a "balszárny" 1 méterre rohamozott a vendégszektor előtt.
    Amikor betömörül az ellenfél és mindenki felvette a párját, akkor szokott Gergő kényszerítővel beindulni a szélen, egész le az alapvonalig is akár. Ilyenkor a középpályás mindig felveszi a megüresedett pozícióját.
    Ez egy jól kihasznált taktikai elem a csapatunknál.

    VálaszTörlés
  2. Az tiszta sor, hogy támadásnál a középpályás - jelen esetben Szabó P. - visszazár a védő helyére. Azonban itt én úgy láttam, hogy huzamosabb ideig maradt hátul Peti, ráadásul keveset futott, nem vállalta be a megindulásokat. Ezért gondoltam azt, hogy valami nem kóser vele.

    VálaszTörlés
  3. Még a nyári abaújszántói edzőmeccsen láttam Szabó Petit és Gohért egymás előtt-mögött játszani, és akkor ugyanezt csinálták. Szándékos lehet szerintem, nem a fáradtság miatt rögtönöztek.

    VálaszTörlés
  4. Egyébként szurkolás miért nem volt? (kinn voltam -tényleg nem volt)
    Nem jut eszembe hogy semmi ok hogy ezt kapja a csapat.Vagy most mindenki az UG ra készült?

    VálaszTörlés