2010. október 26., kedd

Több sárga, mint kapuralövés (DVTK - Kazincbarcika 1-0)

Bevallom őszintén, minden miattam volt, engem tessék szidni! A meccs előtt azt írtam "...nem ragaszkodom az 5 gólhoz, a szép játékhoz sem, csak a 3 ponthoz." Megkaptam, megkaptuk. Nem lett 5 gól, sem szép játék, viszont zsebben a 3 pont.

Ez nem volt 11-es? (Fotó: BOON)

Pedig jól indult az egész. Előbb a vendégek Faggyast lerántva csináltak egy 11-est (lásd a fotót), amit a bíró (róla később) nem látott, majd Roszel fejelt egy szép gólt, amit a bíró úgyszintén nem adott meg. Nem álltam egyvonalban, de minimum véleményes volt az ítélet. Szerencsére nem maradt sok idő a bosszankodásra, mert kisvártatva George és Faggyas kis területen alig követhető módon passzolgatott egymásnak, ami végén Roszelhez került a labda, ő pedig először a kapusba, majd a hálóba lőtte a labdát. Ez egy olyan támadás volt, amit nem lehet gyakorolni, illetve éppen ellenkezőleg, rengeteget kell gyakorolni és csak tökéletesen kivitelezve lehet ilyen kis területen kényszerítőzni.

És itt elvágták a fonalat. A szép támadások elmaradtak, már csak egy-egy előretörés és pontrúgás után sikerült veszélyeztetni az ellenfél kapuját. Budovinszky kétszer is rászúrta, az elsőt a jobb alsó elől ütötte ki a kapus, míg a második -, amely emlékeim szerint az első nem csavart, hanem rábikázott Budovinszky-szabadrúgás volt - nem sokkal a keresztléc fölött zúgott el. Dobosnak is volt félidőnként egy-egy kísérlete: az elsőnél jól helyezkedett a kapus, míg a másodiknál a saját térfélről tört előre, megvárta, míg a védők lezárják a passz útját, így kapu felé fordulhatott, a lövés viszont nem sikerült tökéletesre. Granát és Gohér is kísérletezett egyszer-egyszer, de abból sem lett gól.

Ezen kívül más? Nem nagyon. Más kérdés, hogy a Kazincbarcikának még ennyi helyzete sem volt. Persze akadt olyan szituáció, amiből lehetett volna helyzet, elsősorban azért, mert nem volt kellőképpen határozott a DVTK védelme a 16-oson belül. Ennyi szerencsénk nekünk is lehet néhanapján. Igazságtalan lennék, ha a két kapuralövést elvenném a vendégektől, bár az elsőnél, ahol Radošnak egyetlen egyszer védenie kellett, csak nekem ment fel a vérnyomásom, mert a magas labdát látva rögtön a Bőcs második gólja ugrott be, ami közvetlenül a léc alá vágódott. Ezúttal azonban Radoš simán lehúzta. A másik Binder - szerencsére csak egy félidőt játszott - lövése, ami után mellettem Jani azt mondta, szerinte Radoš visszahúzta a kezét. Igaz, kapufa lett, de igancsak oldalról, ami azt jelenti, legalább két labdányival kellett volna beljebb mennie a gólhoz.

És hogy miért nem ment jobban a játék? Biztos bekavart a sok hiányzó, gyanítom, érvényes a minden csapat annyit játszik, amennyit az ellenfél hagy igazság, de benne volt a játékvezető keze is. A meg nem adott büntetőről és gólról már ejtettem szót, de ezen kívül is rengeteget hibázott. Mindenekelőtt kicsúszott a kezéből a meccs, 11 sárgát jó bíró nem ad, mert az azt jelenti, a figyelmeztetések ellenére is tovább rugdosódnak a játékosok. A mérkőzést követő gyorsértékelések során több embertől is hallottam, hogy gyenge volt a Diósgyőr, még gyengébb a Kazincbarcika, de a leggyengébb a bíró.

Apropó Kazincbarcika. Rájött valaki, hogy mit akartak? Hogy 1-0 után sem nyíltak ki, az érthető, de hogy a 80. percben is inkább a védekezésre koncentráltak, mint a támadásra. Vagy ennyit ér egy szoros vereség Diósgyőrben?

Játékosonkénti értékelés


Ivan Radoš: Egyetlen védése volt, jó, hogy nem fázott meg.

Illés Richárd: Talán a leggyengébb meccse volt eddig, mert a védekezést még csak-csak megoldotta valahogy, de a megszerzett labdákat óriási százalékban adta el.
Horváth Gábor: Másodszor volt belső védő, másodszor nem kaptunk gólt. Lassan el lehet gondolkodni az ok-okozaton annak ellenére, hogy néha veszélyesen pattogott a labda a 16-oson belül.
Budovinszky Krisztián: Nálam ő a meccs embere. Persze fel lehet neki is róni az előbb említett 16-oson belüli szituációkat, de a gól nélkül lehozott meccset is. Ami miatt mégis ő volt nálam a legjobb, hogy ő hozzátette azt a kis pluszt. A két szabadrúgásáról már írtam, de emlékezetesek voltak az előretörései is. Akkor sem csinált extrát, csak éppen nem állt meg, ha veszni látszott a labda, hanem ment utána. Szó szerint a pálya minden pontján feltűnt. Sluszpoénként pedig felavatta az új tribünt, meccsen biztosan senki nem bikázta még a tetejére a labdát, de sanszos, hogy edzésen sem.
Gohér Gergő: Ismét a pontrúgások jutnak eszembe, védekezni nem kellett olyan sokat. Érdekes módon most nem cserél Szabó Péterrel egyetlen pillanatra sem, pedig a 2. félidőben mindketten a bal oldalon játszottak.

Szabó Péter: Jobb oldalt kezdett, majd a 2. félidőben Granát beállása után átment balra. Neki sem a legjobb meccse volt, hogy finoman fogalmazzak, mintha nem vették volna be a társak az összjátékba.
Dobos Attila: A meccs egyik legszebb jelenete volt az előretörése, ha az gól, akkor nálam esélyes az ősz gólja címre. Nem mondom, hogy mesterien, de megoldotta a középső középpályás feladatát.
Lippai Ákos: Nekem szürkének tűnt, Benczés Miki magyarázta el, hogy a szokottnál többet kellett védekeznie.
Faggyas Milán: Gólpasszt adott, 11-est harcolt ki, mégha a bíró nem is adta meg, ennek ellenére azt mondom, ha teljes lesz a csapat, akkor jelen pillanatban több hasznát látjuk csereként, mint kezdőként.

George Menougong: Az első félidőben a Vác elleni önmagát idézte, de utána kijött a sérülése miatti kihagyás és fokozatosan elfáradt.
Roszel Róbert: Két gól 10 perc alatt - az elsőt les miatt nem adta meg a játékvezető -, majd utána már semmi. Illetve semmi, ami veszélyes lett volna a kapura. Ilyenkor mindig a sokszor idézett Népsport jut eszembe, amely így értékelte az újpesti Deák Bamba játékát: “7 gólján kívül nem csinált semmit”. Kellett volna? Amíg bármelyik diósgyőri eldönti a meccseket, addig a fennmaradó 89. percben felőlem koktélozhat is a tribün árnyékában!

Granát Balázs: Egy fokkal jobb volt, mint a Vác ellen, de azért továbbra is látni, nem a középpálya az igazi helye.
Gál Szabolcs: Bemutatkozott az NB II-ben.
Szabó Dávid: Sprintelt 1-2 alkalommal.

1 megjegyzés:

  1. Az nyilvánvaló, hogy Dobos hosszútávon nem megoldás a védekező középpályás posztra, mint ahogy Lippai is akkor tud jobban teljesíteni, ha kevesebbet kell védekeznie.
    Abdou remek játékos, de olyan mint a porcelán. Sajnos többet sérült mint játszik. Ricsi nem tudja megoldani a védekező középpályát és Horváth Gabi sem tud ott kiemelkedőt nyújtani, ezért oda mindenképpen igazolni kell valakit.

    Az igazi egy Kamber, Vasiljevic-féle kp. lenne, aki Lippai hiányzása esetén akár Abdou mellett is játszhatna.

    Ha komolyan gondoljuk a feljutást, akkor kellene szerintem egy kész kapus is. (Bár szeretem Giákot, nem biztos, hogy Rados sérülése esetén meg tudna oldani egy egész szezont.)

    Szélső hátvéd posztra is mindenképp kellene valaki. Rakovic sérülése előtt sem volt top formában és ki tudja, hogy mikor játszhat? Ricsi, Kovács Zsolti még kevés oda. Arról nem is beszélve, hogy Gohérnak egyáltalán nincs vetélytársa.

    Szélső középpályán szerintem jól állunk. Dobos, Halgas, Szabó P., meg tudja oldani. Esetleg Faggyas még besegíthet. Sőt, ha sikerülne igazolni egy gyors, technikás csatárt, akkor George is játszhatna eredeti posztján, egy sorral hátrébb.

    VálaszTörlés