2010. október 20., szerda

Átszervezni! Átszervezni! Átszervezni!

Szinte hallom a fenti kórust, amelyik néha pianóban, néha fortissimóban hangzik fel az MLSZ székházának környékén Hogy éppen miben látják a felemelkedést, azt folyamatosan változik, csak az az állandó, hogy valahogy át kell szervezni a bajnokságot.

A DVTK-blog indulása óta, tehát bő másfél év alatt felmerült a létszámcsökkentés, a rájátszás bevezetése, a létszámemelés, most pedig itt a tavaszi-őszi bajnokság ötlete.

Az utóbbiban az a legszebb, hogy ezt már a ‘60-as években kipróbálták, majd gondolom a tapasztalatok alapján elvetették. Élt 6 évet (1964-1969) és előtte-utána két átmeneti félszezont. Béke poraira, nem kell feltámasztani! (Piros felhívta a figyelmem, hogy '50-'57 közt is volt naptári év szerinti bajnokság, de ez a leírtakon nem változtat.)

Persze azóta változott a világ, most már nem szempont, hogy tavasszal mekkora hátrányban vannak azok a nemzetközi kupában érdekelt magyar csapatok, akik egész télen nem játszottak egy fél meccset sem. Ennek ellenére alapból hülyeségnek nem tartom, de úgy tűnik, a klubtulajdonosok így próbálják magukat az újabb kiadásoktól megkímélni. Az biztos, hogy vannak olyan időjárási körülmények, amikor megsínyli a gyep, ha meccset rendeznek rajta, igaz, kellő gondozással és előkészítéssel (alácsövezés, fűthető pálya, hogy befedhető stadionról ne is álmodjunk) a károkat lehet enyhíteni.

Sokkal bosszantóbb, hogy amikor arról van szó, legyen-e munkanapon 17 órakor, vasárnap délelőtt és még más lehetetlen időpontban meccs, akkor nem számítanak a szurkolók, viszont most rögtön azzal jönnek, hogy nyáron többen mennének ki. Egyébként ebben nem vagyok biztos. Az elkötelezettek igen, de aki nem a kedvenc csapatához igazítja a programját, az nem fog egy tóparti bográcsozást... - megkímélek mindenkit, hogy felsoroljam, mi minden jót lehet kellemes langymeleg nyári estéken csinálni -, otthagyni.

Egyetlenegy jó ötlet van a tervezetben: a Ligakupa télre helyezése. Ezt teljes mértékben támogatom, ahogy korábban is írtam, télen a tét nélküli edzőmeccskre is özönlik a nép, hogy láthassa a kedvenceket, akkor a tét csak növelheti az érdeklődést.

Végezetül megismétlem, az általam ideálisnak tartott rendszert. 16 csapatos NB I 2 kiesővel, 2 osztályozós hellyel, hogy a tabella közepe se nyugodhasson meg egy jól sikerült ősz után. Ezt követi a 16 csapatos NB II (nevezhetik felőlem NB I/B-nek is, akkor is másodosztály) ahonnan 2 feljut, 2 osztályozót játszik, 3 kiesik, másik 3 pedig osztályozót játszik. Ebből is következik, hogy az NB III csoportgyőztesei nem jutnak automatikusan fel (ezért nem okoz gondot, ha idén nyárhoz hasonlóan visszalép valaki), hanem oda-visszavágóval, körmecses rájátszással stb. döntik el, melyik 3 lép feljebb. Ami a tartalékcsapatokat illeti, mindenki annyit indít, amennyi jólesik neki, egyetlen feltétel, hogy ugyanabban a bajnokságban csak egy klub csak egy csapatot indíthat. Eszerint a DVTK-nak nem kellett volna megszüntetni az NB III-as csapatát, majd - reményeim szerint - jövőre ismét megalakítani. De ha egy NB III-as klub úri jó dolgában úgy gondolja, akkor miért nem indíthat tartalékcsapatot a megyegyben? Indíthasson!

5 megjegyzés:

  1. csak a pontosság végett:
    1950-től 1957-ig is tavasz-ősz rendszerű volt a bajnokság, akkor a szovjet minta volt az "indok" az átszervezések időszakában így voltak "rövid" és "maratoni" bajnokságok is.

    VálaszTörlés
  2. Jaj de szépek voltak a kilencvenes években a szinte menetrendszerinti osztályozok!
    Mint egy Bl döntő! legalábbis nekem!

    VálaszTörlés
  3. @piros: tényleg, az el is kerülte a figyelmem.

    @Vifon: Látod, én is így vagyok vele. Ezt az élményt lenne a legegyszerűbb visszaadni a szurkolóknak. Nem lesz tőle jobb a foci, de lesz valami izgalom, élmény. Ráadásul ingyen. Kinek az érdekét sértheti?

    VálaszTörlés
  4. Jó elgondolás. : )
    Biztos érdekessé tenné a másod osztályt a felvázolt szisztéma. Csak a középső 6 csapat nem lenne érdekelt valamiben. Talán "profibbá" is tenné a másod osztály azzal, hogy utazni, szállásolni annyit kéne mindenkinek mint az nb1-es kluboknak. Persze nem pusztán ettől lenne profibb a dolog, hanem ,hogy csak olyanok tudnák vállalni akik komolyan gondolják.

    VálaszTörlés
  5. @piros: most olvasom, az első 5 kiírás is tavaszi-őszi rendszerben zajlott: http://www.origo.hu/sport/magyarfoci/20101022-a-magyar-futballklubok-szembemennenek-europaval.html

    Ugyanitt felsoroltak még néhány érvet azon túl is, amit én is leírtam. Egyre nagyobb hülyeségnek tűnik az átállás.

    VálaszTörlés