2009. április 16., csütörtök

Az MLSZ ismét megváltja a világot

Előbb a Ligakupát, most pedig a csapatok számának csökkentését és a bajnokik számának növelését húzták elő az MLSZ nagy varázslói a cilinderből, hogy megmentsék a magyar klubfocit és a saját állásukat. Aki nem olvasta volna, annak idemásolom.


SZÖVETSÉGI TERVEZET PONTRÓL PONTRA

„Egy előremutató bajnokság (2010–2011) elindításának vitaindító anyaga” – ezt az alcímet viseli az MLSZ-tervezet öt egységből álló programja.
A szándék egyértelmű: a bajnokság reformja mellett olyan gazdasági és szakmai építkezést kell elkezdeni, amely minőségi javulást eredményez.
Ami a szövetség vitaindítójának legnagyobb értéke: konkrét javaslatokat is kínál, olyan megoldásokat, amelyek megvalósulása sikeresebb útra terelheti a sportágat. A legnagyobb vitát minden bizonnyal a bajnoki átszervezés generálja, azonban érdemes pontról pontra összefüggéseiben elolvasni a tervezetet, s az összkép alapján ítélni.

HELYZETELEMZÉS
  • Alacsony színvonal miatt alacsony nézőszám
  • Gyenge infrastruktúra
  • A szponzori érdeklődés csekély
  • A médiaérdeklődés a negatívumokra koncentrál
  • Nehezen, áron alul értékesíthető vagyoni értékű jogok
  • Rossz megítélés a gyenge teljesítmény miatt
  • A szurkolók kiszolgálása gyenge minőségű, nincs eladás egyéb áruféleségekből (sör, ajándéktárgyak)
  • Alacsony, bizonytalanul tervezhető bevételek
  • Veszély a bajnokság teljes létszámú befejezésére
  • Rendkívül rossz gazdasági helyzet
INDOKOK A VÁLTOZTATÁSRA
  • Szakmai előrelépés szükséges
  • Infrastruktúra javításával (fűtött pályák) a labdarúgóidény biztonságosabb tervezése és ésszerű meghosszabbítása
  • Közönség jobb kiszolgálása – LABDARÚGÁSSAL!
  • Biztonságosabb gazdasági tervezés (nagyobb garanciák megkövetelése,
    csődhelyzetek kivédése…)
  • A bajnokság legfőbb jellemzője a labdarúgás lenne, nem a kifizetetlen számlák
  • Erőteljes bevételnövekedés, több mérkőzés, több néző/mérkőzés, magasabb áron értékesíthető vagyoni értékű jogok
  • Nagyobb szervezettség
  • Jobb játékvezetés
  • Fokozott és egyenletes médiaérdeklődés az egész év folyamán, amely jobban koncentrál a pozitívumokra
  • Magasabb követelmények megfogalmazása játékosokkal, edzőkkel, menedzsmenttel szemben
  • Kontrollált, rendezett feltételek
FELTÉTELEK
  • 2010 őszétől kötelező pályafűtés bevezetése
  • MFB kedvezményes hitellehetőség biztosítása a csapatok részére (30-40 millió forint/pálya/ csapat)
  • Visszafizetési garanciák biztosítása (önkormányzatok, tulajdonosok) mintegy 150-200 ezer forint/hó húsz éven keresztül
  • Nézőtéri kiszolgálás javítása
  • Média működési feltételeinek jelentős javítása (sajtóhely, internet…)
TERVEZETT ÁTALAKÍTÁS
  • A 2010–2011-es bajnokságban első osztály létszáma 12 csapat 4 fordulóval, összesen 44 mérkőzés, 1 kieső, 1 osztályozó
  • 2010–2011-es bajnokságban másodosztály létszáma 20 csapat 2 fordulóval, összesen 38 mérkőzés, 1 feljutó, 1 osztályozó, 4 kieső
  • NB III ésszerűen csökkentve, a gazdasági racionalitásokat figyelembe
    véve, 4-6 csoport, a 4 legjobb csapat kerülhet fel a másodosztályba
  • A 2009–2010-es első osztályú bajnokság végén 4 kieső, 11–12. helyezett osztályozó az NB II csoportgyőzteseivel, amelynek célja az, hogy a legerősebb 12 csapat maradjon az első osztályban
GAZDASÁGI HATÁSOK, CÉLOK
  • Az átlagnézőszám három éven belüli 5 ezer fő/mérkőzésre növelése
  • 2012-re célként megfogalmazni a 6-8 ezer fő/mérkőzés átlagnézőszámot
  • A nézők megfelelő kontrollja, szurkolói kártyák, szurkolói klubok
    létrehozása
  • Szponzorok, támogatók központi keresése
  • Javuló eladhatóság
  • Tervezett bevételemelkedés a megnövekvő nézőszám miatt már jelentős
  • Több mérkőzés – 22 hazai mérkőzés/év
  • Jó kontroll, pozitív kép kialakulása, a megnövekvő érdeklődés több bevételt hoz
A 2010-es bajnokságra minimálisan 60-80 millió forint/csapat bevételnövekedéssel számolva, amely 2012–2013-as bajnokságra 130-150 millió forintra kell emelkedjen, ez ötéves kemény munkával elérheti a csapatonkénti 150-400 millió forintot

Lássuk sorban. A helyzetelemzéssel, változás melletti indokokkal és a feltételekkel teljes mértékben egyetértek, a fűthető pályákról már írtam is. Azt azonban kötve hiszem, hogy a létszámcsökkentés önmagában üdvözítő megoldás lenne. A gazdasági hatások, célok pedig ez után egyenesen az édes álom kategóriába tartoznak.

Mire alapozom ezt? Mert nem is olyan régen már próbálkozott vele az MLSZ. A 2001-2002, 2002-2003, 2003-2004-es bajnokságokat 12 csapattal rendezte a szövetség és nem úgy emlékszem, hogy az lett volna a magyar foci aranykora, de az sem rémlik, hogy túl erőteljesen indult volna meg a fejlődés, ezért kellett visszatérni a 16 csapathoz.

Visszatérő érv a létszámcsökkentés mellett, hogy több lesz a rangadó, négyszer rendeznek Fradi - Újpestet. Igen, erre harapni fognak a nézők, a fotelszurkolók, de mi lesz az igazi szurkolókkal, akik a REAC ellen is kimennek? A merchandisingot nem lehet évi 4 meccsre építeni... A fent említett időszakból élesen emlékszem arra a szurkolói véleményre, hogy jó dolog a derbi, de évente négy egy kicsit sok. Lásd még gombóc. Egyébként is ez egy tipikus Budapest központú gondolkodásmód. Vegyük a mi esetünket. Nem fér be a Nyíregyháza a 12-be, mindenki örül, de több néző lesz mondjuk a bivalyerős MTK ellen, mint a harmatgyenge Nyíregyháza vendégjátékakor? Vagy Zalaegerszegen többen mennek ki egy Vasas elleni találkozóra a dobogóért, mint a Hali ellen?

A 12 csapatból az említett három szezonban 5, 4 majd három pesti volt, ami eleve megöli az esélyét annak, hogy növekedjen a nézőszám. Egy-egy mérkőzés akár rekordnézőszámot is hozhat, de összességében csökkenni fog a nézők száma, mert Nyíregyházán az NB II-ben majd kijár 500 néző, mint ahogy Békéscsabán is.

Én úgy látom, megindult a gazdasági tisztulás. Nincs már Stadler, Gázszer, Dunaferr, Sopron, viszont mindig feltámadt a Diósgyőr és a Vasas, Kispest is többször megúszta. Lassan ott járunk, mint az amerikai ligákban, hogy nincs feljutó és kieső, lesz 16 stabil klub és kész. A Fradi már hetek óta NB I-es, mert rajta kívül senki nem kért licencet az NB I-re, így ha 10. helyen végez, akkor is visszajutnak. Nyugaton még van egy kis harc, de ott is csak a Pécs, Pápa, esetleg a Tatabánya és a soproni telephellyel - ezzel együtt városi támogatással - kacérkodó Gyirmót van versenyben. Ez összesen 16+4+1 NB I-et akaró klub, amiből a REAC akár meg is feküdhet, ha kiesnek és Forgács hátat fordít.

Ha már mindenféleképpen reformálni akarunk, akkor én azt javaslom, hogy nem a létszámot kell változtatni, hanem érdekesebbé kell tenni a bajnokságot. Lassan megint ott járunk, mint tavaly, hogy halál unalom a tavasz, mert már megvannak a kiesők és a dobogósok is. Hogy 5 vagy 10., esetleg 10. vagy 14. lesz egy csapat, az nem hoz lázba igazából senkit. Jobbá nem lehet tenni egy bajnokságot egy döntéssel, de izgalmasabbá igen. És ha izgalmas, akkor talán a technikai, taktikai hibákat és a fizikális hiányosságokat is jobban elviseljük. A '90-es években volt olyan szezon az olasz bajnokságban, amikor a olyan sokan indulhattak a nemzetközi kupákban, hogy gyakorlatilag eltűnt a langyos középmezőny. Az első fele a kupaindulásért, a második fele a kiesés ellen játszott. Nálunk a három kupainduló adott, azt maximum az UEFA és nem az MLSZ tudja megemelni, de nem fogja. Ezért a végét kell feltuningolni, hogy mindenki csipkedje magát. Nem találtam fel ismét a spanyolviaszt, csak vissza kellene térni a két kieső, két osztályozós rendszerhez. Ha ránéztek a tabellára, akkor láthatjátok, hogy a 4. Vasas csak 6 ponttal áll a 13. Nyíregyháza előtt. Ha lenne két osztályozós csapat, akkor Mészöly sem ülne olyan nyugodtan a kispadon. Ez a gondolatmenet ott bukhat meg, hogy nincs elég csapat, aki fel akar jutni a másodosztályból. Egyesíteni kell ismét az NB II-t (akinek nincs pénze egy 700 km-es túrára, az ne is akarjon az NB II-ben játszani) és talán megoldódik ez a probléma is.

Nektek mi a véleméynetek az MLSZ tervezetéről? Írjátok meg!

11 megjegyzés:

  1. norbi nagyon jók az írásaid őröm olvasni, a honlap megújítása után a blog lett az első amit elolvasok remélem sokáig és rendszeresen fogsz írni

    VálaszTörlés
  2. az egész focink azért gyenge mert annyira felhigitották az alsóbb osztályokat

    megyei2 3x16 elég lenne megyei2 2x16
    megyei1 1x18 megyei1 1x16
    nb3 6x14 nb3 3x16
    nb2 2x14 nb2 1x16
    nb1 1x16 nb1 1x16
    ez összesen 194 csapat ez össz 128csapat
    ezelőtt 30-40 évvel minden bajnokság erős volt az nb1-töl a megyei3-ig most meg olyan csapatok vannak magasabb osztályba és évek óta nem tudnak kiesni hogy hihetetlen de a legjobb ezelőtt pár évvel az nb1-b létrehozása ami szerencsére megszűnt én ebben látom a focink folyamatos visszaesését és most megint az nb1 akarják csökkenteni de a többi osztályt ugyan úgy hagyni

    VálaszTörlés
  3. Örülök, hogy írtok, sőt, nagyon örülök, de kérlek, válasszatok egy nicknevet, hogy meg tudjalak különböztetni, már ha nem ugyanaz az egy ember vagytok.

    Névtelen 1: Köszi szépen! A korábbi blogjaim általában egy évet éltek, itt is ez lesz majd a kritikus időpont ;-)

    Névtelen 2: amikor létezett az NB I/B, akkor nagyjából a Te javaslatod valósul meg.

    Első osztály: 1x16
    Másodosztály: 1x16 (hogy NB I/B vagy NB II. a neve, az mindegy)
    Harmadosztály: 2x16 (mint feljebb, csak NB II. és NB III.)

    Ez nagyjából most is megfelelő lenne, de elfogadom a javaslatod, a harmadosztály legyen 3 csoportos.

    A megyei bajnokságokat nem lehet felülről szervezni, mert igen eltérő a megyék nagysága és a csapatok létszáma. Te a B.-A.-Z. megyei helyzetet írtad le, ahol van egyébként megyei 3. osztály is (lánykori nevén körzeti bajnokság), de Hajdú-Biharban például csak megyeegy és megyekettő van.

    Ha már szóba hoztad az alsóbb osztályokat, én azt hiányolom az MLSZ tervezetéből, hogy nem foglalkozik a profi-amatőr viszonnyal. Már az NB II-ben is vannak félamatőr együttesek és a megyei 3-ban is kapnak néhol pénzt a játékosok a pályára lépésért. Erre kellene valami okosat kitalálni. Vagy majd az idő és a gazdasági válság megoldja ezt is?

    VálaszTörlés
  4. amikor létezett az nb1-b még létrehoztak plusz egy osztályt azzal volt a gond.
    ez lenne a reális
    első osztály nb1
    másodosztály nb2 16
    harmadosztály nb3 3x16
    negyedosztály megyei 1 1x16
    ötödosztály megyei 2 2x16
    a megyei csak ránk vonatkozik. a nb csapatokat tartom soknak főleg az nb3
    üdv piroskettes

    VálaszTörlés
  5. szerintem elég lenne 12 csapat,
    mert így koncentrálódhatna a pénz és a játékosállomány.
    és az elmúlt pár év utolsó csapatai bizonyítják, hogy sok a 16 csapat.

    más kérdés viszont, hogy a 12 csapat ideális esetben mondjuk ez lenne:
    DVTK, DVSC, Fradi, Ute, Kispest, MTK, Győr, ZTE, Fehérvár, Haladás, Pécs, Nyíregyháza

    ezek közül bámilyen jól is játszana az összes, kettő kiesne, és helyettük teszem azt Gyirmótok, Pápák, Reacok kerülnének fel, csak azért, hogy simán kiessenek, a két "nagy" meg csont nélkül visszajusson.
    Ennek így nem sok értelme van. Ha megvalósul a 12 csapat,
    akkor az csak úgy működhet megfelelően,
    ha osztályozóval lehet onnan ki- és bekerülni.

    VálaszTörlés
  6. ...pár dolgot azért kiegészítenék az előzző hozzászólásomhoz:
    most látom csak, hogy 1 kieső és 1 osztályozó lenne a 12 csapatból. ez így azért vállalhatóbb. :-)

    fenti fiktív 12 csapat mellett adódna, hogy az 1 csapatos másodosztályban ilyen csapatok küzdenének a feljutó helyért:

    Pápa, Reac, Tatabánya, Kecskemét, Paks, Vasas, Kaposvár, Siófok, Békéscsaba...

    Aki ezeken "áthámozza" magát, azért némi garancia, hogy érett az első osztályra.

    Egy dolog azért biztos, nem kellene kiesnünk, pont a jubileumi évünkben...

    VálaszTörlés
  7. Piroskettes: teljesen egyetértünk. Viszont abban sem vagyok biztos, hogy ha tökéletesítik az NB III-at, attól jobb lesz rövid időn belül a focink. Az még az NB II-től is messze van, nemhogy az NB I-től.

    Pirospont: "koncentrálódhatna a pénz és a játékosállomány" Mióta minden ifista külföldre akar igazolni és nem is számítanak légiósnak, azóta szerintem nem érdemes koncentrációról beszélni. Ha kevés a csapat, majd elmennek az osztrák 4. ligába, de már az sincs messze sztem, hogy a szlovák, román másodosztályban tömegesen tűnjenek fel a magyarok. És mivel a nem tulajdonostól jövő pénz nagy része helyi kkv-któl származik, így az sem fog koncentrálódni. Ha tartósan másodosztályú lesz a Nyíregyháza, akkor sem fog egy nyíregyházi autókereskedés Debrecenben vagy Diósgyőrben hirdetni.

    Ami a listádat illeti, tetszik, hogy a Diósgyőrrel kezdődik :-) Viszont anyagilag mindenképp, de focit illetően is jobb a Kecskemét a Nyíregyházánál, de a Paks is könnyen feljutna. Ha a Vasas nem szűnik meg most, akkor az is kiszoríthat az első 12-ből valakit és amit elfelejtesz, mindig jön egy üdvöske, amelyik 1-5/10 évig ott van az NB I-ben, majd visszaesik úgy, hogy esélye sincs az első osztályra. Eger, Vác, Tiszakécske, BVSC, csak hogy ne ismételjem önmagamat.

    Így ad abszurdum lehet olyan NB I. is, hogy DVSC, Fehérvár, FTC, Honvéd, Győr, KTE, MTK, Paks, Pécs, UTE, Vasas, ZTE. Ez pusztán az anyagi stabilitás alapján (a Vasasnak megelőlegeztem, hogy megmenekül, magunkat pedig a múlt keserű tapasztalatai miatt nem tettem bele). És még kihagytam a Gyirmót típusú meglepetéscsapatot, de így is elég rémisztő öt pestivel (42%), a tömegeket taszító Pakssal, Péccsel, Győrrel, Fehérvárral és mindössze egy derbivel. Érdemes lenne letenni az MLSZ asztalára ezt a listát, biztosan ezt akarják? És így is hisznek benne, hogy nőni fog a nézőszám?

    Megnéztem én is még egyszer a terveket. Ti logikusnak tartjátok, hogy az NB I. 12 csapatos, 4 körös, az NB II pedig 20 csapatos, két körös? Akkor miért nem 12 csapatos az is?

    Ahogy újra és újra végiggondolom, egyre több sebből vérzik ez a koncepció, akarom mondani ötlet.

    VálaszTörlés
  8. ha jelenleg lenne a 12 csapatos ésatöbbi rendszer,
    és épp kitalálták volna kistelekiék, hogy emeljük meg 16-ra, legyen két csoportos nb2 stb,

    akkor nem éreznéd ugyanezt, hogy a szisztéma több sebbtől vérzik?

    VálaszTörlés
  9. Helló,
    a blog nekem is tetszik, grat érte.
    A témához:
    szerintem mindkét rendszernek vannak elönyei és hátrányai. Talán a 12 csapat most azért lenne szerencsés, hogy erösen felkavarja az állóvizet. Én személy szerint most nem érzem úgy, hogy lenne 16 NB1-es szintü csapat. Ha jól csinálnák a változtatást, talán jól is elsülhet a dolog.
    Van viszont egy szerintem igen problémás része: jövö öszre kötelezö pályafütés. A csapatok nagy része még csak most kezdett el stabilizálódni anyagilag, nem biztos, hogy arra vágynak, hogy egy év alatt a jelenlegi gazdasági környezetben egy ekkora terhet vegyenek a vállukra az eddigi költségeken felül. Ráadásul azok a csapatok, akik mostanában akarnak új stadion építésébe belekezdeni (a fradi meg a Loki is tervez ilyesmit, ha jól tudom), nem biztos, hogy örül, ha a régi stadionban is költeni kéne a fütésre 1-2 év miatt örülnek.
    Hú, ez kicsit bonyolultra sikerült (legalább is nekem így péntek délután). A lényeg, hogy szerintem a csapatok nagy részének túl korai lenne a jövö öszi határidö. Bár az tény, hogy télen is meccset kell játszani, mert a 3-4 hónap szünet nagyon sok.
    Ha összeesküvés elméletet akarnék gyártani, azt mondanám, nagyon erös a györ lobbi az MLSZ-ben. De ez csak fikció.
    Mindenesetre a györnek nem lenne gond. A Honvédnak és az Újpestnek sem, de ök húznák a szájukat. Az MTK, ök túl skótok :-) A fradit meg a Lokit már említettem. A vidéki csapatok viszont nagyon nem örülnének neki. Szerintem...

    Szerintem tehát az alapötlet jó, a végrehajtás viszont MLSZ-es lesz. És az igencsak egy sajátos mód...

    VálaszTörlés
  10. Sziasztok!
    Szerintem sincs 16 nb1 szintű csapat, legfeljebb négy, gondolok itt elsősorban az anyagi lehetőségekre. Régimániám. Na ezt a négyet kéne az mlsz-nek beprotezsálni az osztrák bajnokságba(ld. jégkorong; eredménye:A-csoport). Itthon maradóknak félprofi liga akadémiákkal,tömegesítéssel, idegenlégiósok és ún. "tulajdonosok" nélkül. Az áltulajdonosok helyét a szurkolóknak, önkormányzatoknak és a jó értelemben vett mecénásoknak, alapítványoknak kell átvennie. Az átjárás a kettő között többmeccses osztályzóval. Aki jól csinálja és megerősödik az szerezhet megfelelő számú és erejű szponzort a váltáshoz. Az alsóbb osztályok nehéz ügy, mert a társadalmi változások, pályabezárások tönkretették az alapot, a grundokat, falusi pályákat ahonnan a tehetségek automatikusan ömlöttek. Ehelyett kellenek a focisulik, akadémiák, ahol "mesterségesen" nevelnek.
    Az infrastruktúrális fejlesztéssel egyetértek, ebből az államnak kell rendesen kivennie a részét. Nagyon sok nyugati ország annak köszönheti a felemelkedést és nem másnak, hogy az állam rengeteg pénzt ölt pályákba és utánpótlásnevelésbe.
    Amíg ezek nem történnek meg, bajnokságok létszámának ide-oda-vissza alakítgatása csak szemfényvesztés. Nem lesz semmi eredménye!

    VálaszTörlés
  11. Örülök neki, hogy mást is foglalkoztat a téma. Csináltam a jobb oldalon egy vita feliratot, ha el is tűnik a kezdőoldalról, később akkor is könnyen megtalálható lesz ez a poszt és a kommentek.

    Pirosp: Arra célzol, hogy örök elégedetlen vagyok? :-) Egyébként igen a válaszom, az sem tetszene, mert nincs 32 NB II-es szintű klub (nem csapat). De 20 sincsen, még akkor sem, ha az NB I-et lefaragják és onnan "erősítenek" 4 csapattal.

    Légiós: A talajfűtés kötelezővé tétele az egyik legjobb pontja a tervezetnek. A Fradi biztosan kap haladékot, ha az ETO is kapott az építkezés idejére, ráadásul ők emlékeim szerint amúgy is a Puskás Stadionban játsszák majd a hazai meccseiket. A Loki már nagyobb bajban lesz, bár ha a Fidesz nyer a választásokon, akkor ott ismét eljön a Kánaán, hamarabb építenek fedett negyvenezres stadiont, mint Miskolcon egy műfüves edzőpályát. Bajban egyébként az Újpest és az MTK lehet, mert a stadionjaik közvetlenül állami kézben vannak, így ki vannak szolgáltatva. (Bár ha arra gondolok, hogy az én adóforintjaimból építettek Újpesten stadiont, akkor még ma is méregbe gurulok.) A klubok és az önkormányzatok tulajdonában álló stadionok esetében majd megoldják valahogy hitelből, támogatásból, maximum lesz egy kis hercehurca, mint volt a világítás kapcsán Tatabányán, Rákospalotán.

    m.csaba: szerinted kire kíváncsi egy az osztrák ligába beprotezsált Fradi-szurkoló? A Mattersburgra vagy a Nyíregyházára? Az Altachra vagy a Haladásra? A Kapfenbergre vagy a Pécsre? És ha nincs szurkoló, akkor lehet akármilyen a színvonal. Női kosárlabdában volt ilyen kezdeményezés, rövid úton elhalt az érdektelenség miatt. Ugyanez történt a skandináv ligával is. Emellett az UEFA sem támogatja ezeket a nemzetek feletti bajnokságokat, így pillanatnyilag esélytelen. (Az Alba Volán helyzete azért más, mert ott csak egy csapat van, nincs ellenfelük, még edzőpartnerük sem.)

    Szerencsére egyre kevesebb áltulajdonos van a fociban, így ezt a részt kevésbé értem. Az önkormányzati szerepvállalást pedig határozottan ellenzem. Ők segítsenek az infrastruktúrában - mint ahogy szökőkutat, díszteret is építenek - és támogassák az utánpótlást, a tömegsportot. Hosszú távon egy fillért nem kellene áldozni a profi sportra!

    A légióskérdés is gyorsan rövidre zárható: ha dolgozhat magyar orvos Svédországban, magyar kertész Angliában, akkor román, francia stb. focista is Magyarországon. Nincs messze az az idő, hogy Magyarországon élő német mérnök játszik majd hobbiból hétvégente az Ongában.

    Azt sem értem, hogy hogyan működne a rendszeredben az osztályváltás. Van egy alapítványi csapat, jól teljesít, megnyeri a többmeccses osztályozót és mi történik akkor? Elkezd tulajdonost keresni? És ha kiesik a Kovács Kft. csapata, akkor Kovács Józsefnek el kell adni a klubot? Vagy ingyen átadni egy alapítványnak? Ez nem áll össze nekem.

    De a végével maximálisan egyetértek, csak az elvakultak hihetik azt, hogy egy egyszerű átszervezéssel felemelkedik a magyar foci. Sajnos nagyobb gondok vannak...

    VálaszTörlés