2009. július 8., szerda

Legyen Miskolc a DVTK résztulajdonosa!

Megnéztem a dátumot, július elsején jelentette be Baranyi Sándor, hogy kiszáll a diósgyőri fociból, és ekkor állapodott meg Káli Sándorral és Wicha Józseffel abban, hogy "a DVTK-t érintő megoldási javaslatokról tíz nap múlva egyeztetnek".

Továbbra is abban bízom, hogy ez a tíznapos csúszás nem töketlenkedés miatt van, hanem mind a két félnek szüksége van rá. Azt már írtam, hogy várhatóan Baranyi egy jelképes összegért cserében adja majd át a DVTK-t a városnak/alapítványnak/az új befektetőnek, de a rendelkezésére bocsátot időszakban megpróbálja minél jobban csökkenteni a veszteségeit, magyarul elad minden játékost, aki tud. (Talán csak azok közül, akiket ő hozott ide, tehát Lipuszt nem. Homma távozása után már csak Köteles és Gohér a potenciális jelölt.) És miért ment ebbe Káli és Wicha? Mert így ők is kaptak tíz nap haladékot, hogy elővarázsoljanak a cilinderből egy befektetőt. A Hell tulajdonosai a legújabb jelöltek, hamarosan meglátjuk...

De amíg el nem jön július 9/10., azaz csütörtök/péntek (nem tudom, pontosan hogyan számolják a tíz napot), addig teljes az anarchia Diósgyőrben. Dlusztus egy béna kacsa, amíg nincs új tulajdonos még ígérgetni sem tud, mellesleg szinte biztosan távozik. De érdemben más sem tud mit mondani, hacsak nem mozog valaki a háttérben. Márpedig úgy tűnik, senki nem mozog, mert akkor legalább Hommát meg lehetett volna győzni, hogy ne ma, hanem hétfőn írjon alá Nyíregyházán, ha addig sincs semmi fejlemény.

Mert lehet bármennyire fújni a játékosokra, a helyükben nem nagyon lehet mást tenni. Aki jobban tűri a stresszt, kevesebb kockáztatnivalója van, az ki tud várni, de mások kevésbé. Nem csak az a kérdés számukra, hogy Diósgyőrben lesz-e csapat, és amikor biztossá válik, hogy nem, csak akkor távoznak, hanem az is, hogy közben szép lassan betelik a létszám mindenhol. Egy asztalost országszerte "ezer" műhely vár, az Unióban pedig "millió", egy focistának pedig 16 első és néhány másodosztályú csapatban lehet főállásban munkahelye, és tinik kivételével rajtuk a szabad munkaerőáramlás sem segít, valahogy nem kapkodnak még az osztrák másodosztályban, német harmadosztályban sem a magyarok után.

De visszatérve a klubra, ahol most teljes az anarchia. Korábban többször kritizáltam a kommunikációt, de most már nincs mit kommunikálni sem. Mindennél többet árul el a helyzetről, hogy Homma hívja fel Benczés Mikit, hogy Nyíregyházán van, nem pedig Dlusztus.

Nem részletezem a dolgot, mindenki ismeri a helyzetet, aki nem, az nem is értem hogyan hámozta át magát az eddigi betűtengeren. Lehet sírni a játékosok távozása miatt, de egyelőre az sem biztos, lesz-e jövőre foci Diósgyőrben. (Azóta már azt is tudjuk, vagy NB I., vagy semmi, mert lezárultak a nevezések és az NB III-as indulási jog az NB I-es tagsághoz van kötve.) Csütörtökön jönnek az MLSZ-től licencügyben, várhatóan felfüggesztik az indulási jogot, de ez nem a világvége, ha lesz tulajdonos és vele együtt pénz, akkor vissza lehet szerezni.

Akárhogy is lesz, amennyiben a DVTK bármilyen tulajdonosi szerkezetben tovább él és az egyik legfontosabb bevételi forrása Miskolc támogatása lesz, akkor a városnak kutya kötelessége tulajodonossá, mégha kisebbségi tulajdonossá válni. És a telephelymegválasztás kérdésében követelni kell az aranyrészvényt, tehát a város beleegyezése nélkül ne lehessen költözni, mint ahogy ez most valamilyen szinten felmerült. Tudom, nagyon kényelmes dolog széttárni a kezet, és azt mondani, mi adtunk 60 milliót, de a klub rosszul gazdálkodott, sokkal több munkával, felelősséggel és ezzel együtt kockázattal jár, ha Miskolc városa is tulajdonos. De akkor nem a bajnokság végén fog kiderülni, hogy baj van, hanem a korábban el lehet keresni a sokadik partnert, aki szükség esetén továbbviszi a zászlót.

1 megjegyzés:

  1. Valószínüleg a játékosok nagy része szabadlistán van vagy volt. Ezért igazolt el Homma is. Valószínüleg meg volt engedve, hogy a tartozás miatt bárkivel tárgyalhatnak és megegyezés esetén eligazolhatnak ingyen. Ezért hívta Homma Benczést és nem pedig Dlusztus. Dlusztust lehet fikázni, de nem hinném, hogy a kialakult helyzetért Őt kellene bűnbakká kinyilvánítani. A pénzt nem neki kell adnia. Viszont a játékospolitika már a fejére olvasható, de azt hiszem ez nem oszt nem szoroz már.

    VálaszTörlés