2009. július 1., szerda

Mit tartogat a DVTK jövője?

Magamhoz képest régen jelentkeztem, mert egyértelműen a DVTK anyagi helyzete a legfontosabb téma, de sok konkrétum nem volt, maximum pletykák, fele sem igaz értesülések.

De most végre kijött a hevesen tűző napra Baranyi Sándor és bejelentette, "kivonul" a diósgyőri fociból. Ha minden igaz, a kivonulás nem ma kezdődött, már hónapok óta nem tette be az ígért havi ötmilliót. Közben sikerült ingyen elengedni Kambert, Stanicot, Bogunovicot a piacképes játékosok közül. Eközben hallani lehetett, hogy a háttérben megy a kötélhúzás Miskolc és a Szeviép között, ugyanis Baranyi, mint a kivonulást bejelentő közleményből is kiderült, piacot szeretett volna szerezni Észak-Magyarországon. Feltételezem, Miskolc ebben támogatást ígért a Szeviépnek, Baranyi pedig az itt szerzett nyereségből forgatott volna vissza a diósgyőri fociba. De nem volt nyeresége...

És akkor itt a nagy kérdés, kinek van igaza? Baranyinak, aki az anyagi haszon érdekében és egy ígéret birtokában zsarolásra használta a DVTK-t a városvezetéssel szemben, vagy a városvezetésnek, aki a DVTK megmentése érdekében először tett egy betarthatatlan ígéretet (azért inkább a szabadpiacon dőljenek el a beruházások, hiszen az én pénzemről van szó - én kis naiv!), majd gyakorlatilag kitessékelte a Szeviépet. A válasz: egyiknek sem, de ez nem a fociról szól, hanem építőipari cégek és politikusok harcáról a nyereségért és a szavazatokért.

Azt nem tudom, mi lesz a vége ennek a hajcihőnek, de az biztos, az időzítése nem is lehetett volna rosszabb. Itt a nyár, sok mindent lehetne tenni a csapat jobbítása érdekben, ehelyett nem történik semmi. Illetve ami történik, azt a tehetetlenségi erő mozgatja. A válságkezelés/tulajdonosváltás/nemtudommindeknevezzem befejezésének időpontjára már el is kezdődik a bajnokság, és ha anyagilag minden helyrejönne - bár úgy lenne - akkor is ott a szakmai kérdés, hogyan lesz ebből bennmaradás?

Mert még nincs vége. Egyelőre azt sem lehet tudni, mit takar a közleményben szereplő "kivonulás" kifejezés. És 10 nap múlva ülnek le ismét tárgyalni. Persze, van időnk... Az a 10 nap pedig arra is elég lehet, hogy Baranyi, illetve a végrehajtó Dlusztus eladjon mindenkit, akire hajlandó bárki is két forintot áldozni. Szélpál már Debrecenben van, és még emlékezhetünk, hogy Lipuszt, Gohért és Hommát kereste a Honvéd, Takácsot is mások, és Kötelest is régóta pénzzé akarják tenni.

A legborúlátóbb jövőkép, hogy jövőre nem lesz felnőtt foci Diósgyőrben, de sokkal elképzelhetőbb, hogy Baranyi egy puszta NB I-es indulási jogot hagy maga után csapat, edző és játékosok nélkül. És akkor a 2004-es szezonhoz hasonló időszakra számíthatunk: innen-onnan kölcsönvett, vagy máshová nem kellő játékosokra, esetleg a magyar piac üressége miatt külföldről hozott légiósokra. Azt hiszem, mindent meg kell köszönnünk, ami több ennél, mert az előttünk álló bajnokságban már nincs Sopron, Tatabánya, REAC és Siófok, nem is beszélve arról, hogy 2010 február 6-án 100 éves a DVTK.

5 megjegyzés:

  1. Nagyon durva szezon előtt állunk, már ha egyáltalán lesz szezonja a csapatnak.

    VálaszTörlés
  2. Naggyon jó írás, de nem tudjuk mit akar ez a majom Káli, meg ökör Wicha. Sok jót nem várhatunk!
    Csak az lenne a legjobb, ha a szurkolók kezébe kerülne az egész és kezdhetnénk előlről, mert így mindig ugyanabba a folyóba lépünk, bár a görögök szerint ez nem történhet meg. Miskolcon úgy látszik minden másképp van...

    VálaszTörlés
  3. @m.csaba: tudni egyelőre nem sok mindent lehet, de egyre valószínűbb, hogy a 10 nap nem töketlenkedés, hanem a Baranyi-Káli/Wicha megállapodás része, mely szerint 10 nap után jelképes összegért megkapja a DVTK-t Miskolc/Wicha/a sokszor emlegetett alapítvány, nem kívánt törlendő, viszont addig Baranyi annyi játékost ad el azok közül, akiket ő hozott ide, amennyit tud.

    Ez még tisztes üzlet is lehetne, de ha tegyük fel, sikerül eladni Kötelest, Hommát, Gohért, Szélpált, Takácsot, stb. akkor az új tulajdonos nagyon nehéz helyzetbe kerül és összességében talán olcsóbb lenne, ha már most "megvenné" az új tulaj Baranyitól a játékosokat. Remélem nem ölbe tett kézzel várják a 10 nap leteltét, hanem a háttérben már most dolgoznak.

    Elfogadom a szurkolók által vezetett klubbal kapcsolatos álláspontod, de továbbra sem értek egyet. Miskolc apanázsával is maximum 100 millió forintos költségvetést lehet így összehozni, ami a tisztes kieséshez is kevés, lásd REAC. De nagyobb baj, hogy nincs egységesen megmozduló szurkolótábor, még a legtöbb embert képviselő Baráti Kör is csak néhány tíz embert képvisel, ráadásul mostanában egyre kevésbé aktívan (vagy csak engem nem érnek el).

    VálaszTörlés
  4. És mit vársz Te személy szerint attól a titokzatos alapítványtól? Én csak egyet tudok:felülről létrehozott és irányított dolgok mindig megbuktak. Tudnék a történelemből egy csomó példát hozni. Csak a az alulról szerveződő széles bázison nyugvó szurkolói egyesület a megoldás. Majd meglátod!

    VálaszTörlés
  5. Mit várok az alapítványtól? Hogy kiszámíthatóan működteti a klubot addig, amíg nem sikerül valódi tulajdonost találni.

    Ez akár hosszabb idő is lehet, mert úgy tűnik, Diósgyőr-szurkoló milliárdos nincs, üzleti alapon nem működik a foci (más országokban sem nagyon), egyéb működő üzleti modellt nem ismerek. Mielőtt mondaná valaki a németeket, gondolja végig, hogy milyen tömegeket mozgat meg a foci Németországban, milyen erős a német gazdaság (amikor éppen nincs válság) és milyen eredményeket érnek el a német klubcsapatok.

    Írod, "...alulról szerveződő széles bázison nyugvó szurkolói egyesület...". Ez a róka fogta csuka esete, amíg nincs sikeres csapat, addig nem lesz sok szurkoló, de amíg nincs sok szurkoló, addig nics "széles bázis" sem.

    VálaszTörlés