2009. július 13., hétfő

De mi lesz a Szeviép után?

Nem mondanám, hogy megoldódott a 2009 nyári válság, de már vannak arra utaló jelek

A Szeviép kivonult – ha a folyamat hosszát nézzük (már hónapok óta nem folyósították a havi apanázst és a bejelentés óta is eltelt több mint 10 nap), akkor kivánszorgott – a diósgyőri fociból. Ahogy korábban tippeltem, jelképes összegért adják át a klubot a miskolci önkormányzat által meghatározott új tulajdonosnak. Ennek fejében adhattak el minden piacképes játékost, már akit nem buktak el a tartozások miatt.

De kit jelöl ki új tulajdonosnak az önkormányzat? A szurkolók többsége örül a Szeviép távozásának, de én Reszeli Soós István, Ott Erzsébet és társaira gondolva azt mondom, volt már rosszabb tulajdonosa is a DVTK-nak és félek tőle, hogy lesz is még. Két név bukkant eddig fel, elsőként a Hell.

A tulajdonosok miskolciak – ezt mondjuk alig egy-két hónapja tudom, tehát annyira mégsem pörögnek Miskolcon -, jó nagy a marketingkeretük, otthon vannak a sportban, viszont tudtommal eddig távol álltak a focitól. Mi lehet a céljuk? Ha a befektetéssel pénzt akarnak keresni, akkor biztosan nem lesz hosszú életű a szereplésük, mert szerintem a fociból nem lehet nettóban pénzt kivenni nem csak Magyarországon, de a világon máshol sem. Ha viszont azt nézzük, hogy a Hell mennyire kísértetiesen hasonlít a Red Bullra – ha szándékosan másolja, az sem baj, jobbtól tanulni nem szégyen -, akkor van ok reménykedni. Eltérő (…) pénzmennyiséggel, de mind a ketten ott vannak a Forma-1-ben, a Red Bullnak van több focicsapata is, a legújabb Lipcsében. Ebben az esetben nyilvánvalóan nem a pénzben kivett nyereség a cél, hanem az ismertség, a márkamarketing. Ez pedig működhet.

A másik társaságról sokat nem tudok, csak annyit, hogy az egykori diósgyőri játékos, Mogyoródi Gábor képviseli őket. Abból, hogy Wicha Józseffel együtt tárgyaltak Baranyiékkal, arra következtetek, hogy talán Wicha állhat ennek a csoportnak a hátterében, de Mogyoródi azt nyilatkozta, egri üzletemberek is szerepet kaphatnak. Egy bizonyos Keller József, az Egri Téglagyár Kft. tulajdonosa június 30-cal adta át a Kazincbarcika működtetését... Jobban örülnék, ha többet lehetne tudni róluk.

A hírek szerint a befutó minden bizonnyal a DSM Kht. lesz, de egyértelműen látszik, ez az önkormányzati tulajdonú cég, csak átmeneti megoldás lehet – viszont résztulajdonosként remélem hosszú távon is marad. Miért van akkor szükség rá?

Szerintem a következő fog történni:
  1. Átveszi a DSM Kht. a DVTK-t, így Baranyi azon óhaja is teljesül, hogy olyan cég legyen az új tulajdonos, amelyikre a miskolci önkormányzatnak van ráhatása.
  2. Fél év alatt – ha lehetséges – konszolidálják a DVTK gazdasági helyzetét, Reszeli Soós távozása után Nagy Béla – a DSM vezetője – már csinált ilyet.
  3. Összeszednek egy ilyen-olyan csapatot, a jelenlegiek mellett a még piacon levők, légiósok és esetleg kölcsönjátékosok alkotják majd a DVTK-t és ne legyenek hiú reményeink, nem lesz egy világverő társaság. A cél az, hogy tavaszra ne legyen egetverő a lemaradás.
  4. Télen pedig jön az új befektető (Hell?, Mogyoródiék?, más?), aki egy rendben lévő gazdasági társaságot vesz át és neve sem sározódik be az őszi sorozatos vereségek miatt. Ezen túl, ha igazak a pletykák, 2010-re, a jubileumi évre már van ígéret a miskolci önkormányzattal üzletelő Vodafone és CIB Bank részéről egy jelentősebb támogatásra.

És ez egy optimista, rendkívül optimista forgatókönyv.

2 megjegyzés:

  1. A tírpákok igen csak belehúztak az átigazolásokba. Mi nem tartunk sehol. Leporolhatjuk a régi drapikat: Minden meccs ajándék! Szar minden! A kettő között senki ne keresse az összefügggést :)

    VálaszTörlés
  2. @Pe-pe: csak nehogy úgy járjanak, hogy nem tudják fizetni a túl bő keretüket ;-)Tavaly ősszel is hogy száguldoztak, tavasszal pedig kiesnek, ha nem olyan töketlen a Siófok.

    De ne a Nyíregyházával foglalkozzunk, hanem magunkkal, bár a kettő lehet ugyanaz, egymás ellen küzdünk majd az alsóbb régiókban. Ott lesz még a Vasas, a Pápa, a Paks és a Kaposvár közül az egyik, de az MTK-n sem lepődnék meg.

    VálaszTörlés