2009. július 25., szombat

A DVTK - DVSC előtt

Az elmúlt szezon meccsértékeléseiben többször írtam, hogy "ahogy arra számítani lehetett", "nem meglepő" stb., hiszen utólag mindig okos az ember. Most úgy döntöttem, már a meccs előtt leírom, mit várok, mire számítok a magam részéről.

Rögtön itt a szezonnyitó DVTK - DVSC. A bajnokcsapat érkezik, de ahogy megjósoltam, fontosabb nekik a BL, mint a diósgyőri meccs. Ez a mi szerencsénk, gondoltam először, de rögtön utána eszembe jutott a Szuperkupa döntője, ahol a a Loki B legyőzte az idén is megerősített Honvédot. Másrészről, ha úgy vesszük, hogy az egyelőre ismeretlen összetételű csapat a tavaly NB II-ben ezüstérmet szerző DVSC tartalékkal egyezik meg, akkor nagyjából ott járunk, hogy egy újonccsapat ellen kezdünk, amely az első fordulóban mindig extra módon harap.

De nem is a DVSC a lényeg - bár a régi poén szerint a sakk is szerencsejáték, a szerencsén múlik, milyen erős ellenfél ül veled szemben - hanem a DVTK. Tavaly sem vertük végig a mezőnyt és ahhoz képest gyengült a játékosállomány. Persze lehetne ezt ellensúlyozni csapategységgel, taktikával, csak akkor nem egy héttel a rajt előtt kellene edzőt találni. De félreértés ne essék, nem vádként írom, azok tehetnek legkevésbé erről, akik este kifutnak a pályára és leülnek a kispadra.

Szóval akármennyire is második csapatával jön a DVSC, nem szabad abba a hibába esni, hogy ismét egy hetest gurítunk nekik, mint a Vasasnak. Meg lehet őket verni, de hogy nem lesz fáklyás menet, abban biztos vagyok. Mivel nem láttam a Vasas elleni örömjátékot, leginkább a 2004/2005-ös szezonnyitó DVTK - Pápa meccs stílusára számítok.

Utána pedig lehet a sorokat rendezni (feltölteni?), hiszen ha valami nagy csoda nem történik, akkor a Fehérvár, Újpest, Győr ellen még kevesebb esélyünk lesz pontot, pontokat szerezni. De ha túljutunk ezen a négy meccsen úgy, hogy nem roppan meg a derekunk, akkor... Erről majd később.

A Loki ellen a következő játékosokat játszatnám:

Köteles- Lakatos, Bogunovic Milicic, Viskovic, Horváth Sz. - Búrány, Takács - Lipusz, Lippai, Gohér - Balajti.

Ebből is kiderül, inkább arra számítok, hogy a DVSC fog támadni, nekünk a kontrák maradnak. Gohérnak jócskán be kellene segíteni a bal oldalon a védekezésben is, de Lipusz és Lippai tömhetné labdával Balajtit. Sajnos Lippairól el sem tudom képzelni, hogy végigbír egy meccset, de ötletem sincs, hogy ki játszhatna a helyén az utolsó 30 percben. A többi csere is nagy talány, Szabó Viktor bejöhetne Balajti helyett, esetleg Menyhért és Kállai a középpályára, de csak a védekező szekcióba. (Ehhez képest Horváth G. szinte biztosan kezdeni fog, de a Siófokból nem emlékszem rá, így nem is számoltam vele.)

Eredményt nem írok - máskor sem fogok -, ezúttal a helytállás a cél. Nagyon jó önbizalomerősítő és csapategységet építő volt a Vasas elleni hetes, ezt kell folytatni pont(ok)szerzéssel.

5 megjegyzés:

  1. Bogunovic helyett gondolom Milicic-et akartad írni. Valóban talán ez lehetne a jelenlegi legideálisabb kezdő. De Horváth G. és Viktor is biztos játszik majd vagy így vagy űgy.

    VálaszTörlés
  2. Ügyes észrevétel, hogy a mai ellenfelet lényegében egy "másodosztályból most feljutott újoncnak" is felfoghatjuk. Találó. Persze, az csak este derül ki, hogy tényleg így lesz, a szó bármilyen értelmében - a dolog pozitívan, negatívan egyaránt elsülhet.

    Az is tetszik, hogy arra a bizonyos Pápa elleni meccsre emlékeztetsz. Ebben viszont eltérnek a (meg)érzéseink: egyrészt az számomra semmiképp sem negatív élmény, hanem elmúlt viharos fél évtized egyik legkellemesebb, legszivetmelengetőbb emléke - bérmilyen groteszk is ezt mondani egy szedett-vetett csapat 1-3-as hazai vereségére; de aki ott volt, tudja, mennyire örültünk, mennyire boldogok voltunk, hogy.
    Viszont akkoriban tényleg világvégi hangulat előzte meg a találkozót, onnan kellett mentálisan felállnunk - mármint nem csak a játékosoknak, a klubnak, hanem nekünk, drukkereknek is, sőt -, ilyet most nem érzek. Nem tudom, miért, talán az említett sanyarú évek alatt átélteknek köszönhetően, a "jég hátán is" tapasztalatainak betudhatóan idén nyáron egy pillanatra sem fordult meg a fejemben, hogy "valóban" baj lehet a Diósgyőrrel... Töretlenül hittem. És ilyenkor érezni azt, amit a 12-dik ember hatásának tulajdonítanak: hogy hasonló helyzetben más, gyökértelenebb klubok már bedobták volna a törülközőt, az atlétadresszes alkalmazottaikról nem is beszélve. Itt viszont van valami a levegőben... valami, ami nem engedi. A tudat, hogy hamar kerekedik egy többezres demonstráció valahol, városháza előtt, akárhol, ami kikényszeríti, hogy valahol valakik előteremtsék, ami a továbbhoz szükséges, mindenáron.

    Végül pedig megjegyezném, hogy jómagam kifejezettem kíváncsi vagyok Horváth Gábor játékára, mivel az ankéton roppant szimpatikusnak tűnt, amit mondtak róla, és ahogy ő maga beszélt, az alapján. Ráadásul, mint már utaltam rá, végre valaki, aki már "pofára" is labdarúgónak, sportolónak néz ki.

    VálaszTörlés
  3. én bízom a pontszerzésben, a kellő nézőszámban már kevésbé

    VálaszTörlés
  4. Nem is tudom, ha választani kellene/lehetne egy tízezres nézőszám és egy pontszerzés között, nem is biztos, hogy az utóbbira szavaznék... Talán most mindennél többet érne, ha igazi társadalmi támogatottság volna érezhető a csapat mögött.

    (Megintcsak: lám, hogy ünnepeltük anno sok ezren a Pápa elleni vereséget - az ember tudja értékelni az eszmei sikert is.)

    VálaszTörlés
  5. @kardosig: igen, köszi, más is szólt, Milicic a helyes, javítottam. Ha lenne Bogunovic, akkor is Milicicet játszatnám.

    A többit holnap, alszom egyet erre a nagy sikerre.

    VálaszTörlés