2009. április 27., hétfő

A kísérletezés ára (Fehérvár - DVTK 2-1)

Amit most írok, azt úgy olvassátok, hogy a saját szememmel nem láttam sem a helyszínen, sem a tv-ben a Fehérvár - DVTK meccset, csak a videók közé betett összefoglalót. Ezért ma ne is várjatok játékosonkénti értékelést

Rövid időn belül másodszor valósult meg egy a blogban felvetett ötletem. Először három szerb védő egymás mellett szerepeltetése, majd másodszor Horváth Szabolcs beállítása úgy, hogy ezáltal Gohér Gergő előrébb léphetett. Az első nem alapból volt esélytelen, "csak" a védők nyújtottak rossz teljesítményt a Győr elleni meccsen, viszont a második a beszámolók szerint percek alatt megbukott. Azt nem tudom, hogy Horváth nem való védőnek - amikor debütált a REAC ellen, akkor ez nem tűnt fel, bár akkor is írtam, hogy inkább középpályás, mint védő - vagy egyszerűen Nagy Dániel fogott ki egy jó napot.

Ami felmerült bennem, szabad-e éles bajnokikon kísérletezni?

Igen, mert
  • hamarosan dönteni kell arról, ki legyen a jövő évi keret tagja, kit kell elküldeni, melyik posztra kell igazolni
  • van, akit Gálhidi még nem is látott tétmeccsen
  • játszatni kell a fiatalokat, különben nem fejlődnek
  • messze nem állt még össze a játék, így egyenesen kötelező kísérletezni egészen addig, míg meg nem lesz az ideális kezdőcsapat
  • már nincs valódi tétje a bajnokságnak számunkra, 6-10-14. hely szinte mindegy
Nem, mert
  • az eredmény a lényeg, nem szabad egyetlen meccset sem beáldozni
  • sokkal jobb hangulatban várták volna a játékosok és a nézők a Nyíregyháza elleni meccset egy esetleges pontszerzés után
  • papíron ugyan mindegy, hogy a 6. vagy 14. helyen végzünk, de a hangulat szempontjából egyáltalán nem
  • nem szabad hülyének nézni azokat a Diósgyőr szurkolókat, akik elutaztak Fehérvárra

Mindkettő mellett és ellen is szólnak érvek. Nézzétek meg Gálhidi nyilatkozatát, abból az is kiderül, eleve kényszermegoldásként találta ki Horváth Szabolcsot erre a meccsre, féltette Gohért Nagy Dánieltől. Mentségére szóljon - nem mintha rá lenne szorulva - hogy próbálta menteni a menthetőt, de Horváth a középpályán sem találta fel magát, így jött a cseréje. Majd még egy gól, és lehetett futni az eredmény után, félsikerrel, mert csak a szépítés sikerült.

Egyszer Sutyi (Földi Sándor), a DKSK egykori edzője mondta azt, miután egy fölényesen megnyert meccs vége szorosabb lett, mert egyszerre négy ifistát küldött a pályára, hogy ezzel a sorcserével megbukott volna az edzői vizsgán, mert fokozatosan kell az embereket a mély vízbe dobni. Tudom, sántít a hasonlat, de talán pont ez volt a baj a DVTK védelmével is Fehérváron. Lakatos alig néhány hete, Bokros sérülése óta kezdő, Kállai idén először játszott a védelemben tavasszal (máshol sem sokat), Horváth Szabolcsnak ez volt a második NB I-es meccse, Viskovicnak pedig a nyolcadik. Ennél kevésbé összeszokott védelem biztosan nem lépett pályára a hétvégén az NB I-ben. Viszont jogos ellenérv, hogy jobbhátvédként egész egyszerűen nincs más, a középső védőink nem tündököltek az elmúlt meccseken, Gohért pedig simán megverte a Ligakupa meccsen Nagy Dániel.

Száz szónak is egy a vége, a védelemmel valamit kezdeni kell, mert így nem jó. Akár le is lehetne cserélni őket, de szerintem nem a képességekkel van a baj. Az összeszokottság biztosan hiányzik és hogy mi még, azt meghagyom Gálhidinek, mert ezt nem látom.

És hogy súlyosbítsuk a helyzetet, a támadójáték sem tökéletes. Erről is volt szó korábban, nonszensz az, hogy összesen hét játékos legyen képes gólt lőni 23 bajnoki alatt. Ebből Pelecaci és Stanic egy-egy jól eltalált távoli bombából, Takács kétszer büntetőből volt eredményes. Tehát a 24 gólunkból (hajszállal több, mint meccsenként egyes átlag) 20-at négy játékos szerzett. Homma most is megfejelte a sajátját, de hol vannak a többiek?

Újabb idegenbeli vereség, de nem ez a baj, hanem az, hogy igazából ismét nem volt esélyünk. Az MTK elleni meccshez hasonlóan már az elején elment a hajó. Amilyen szoros a középmezőny, idegenbeli pontok nélkül esély sincs nemhogy az elején, de a közepén sem végezni.

De hol vannak azok a hazai pontok? Most jön a Nyíregyháza, nagyon bukóban vannak, félek, már az első perctől húzzák majd az időt, mondván nekik jó a 0-0, nekünk pedig nem a góllövés az erényünk. De cáfoljon meg Ahodikpe, Lippai, Gohér, Bogunovic, Szabó Viktor és szerezze meg az első gólját, de azt sem bánom, ha más, csak verjük meg a Nyíregyházát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése