2009. április 24., péntek

Az egyik leggyengébb Diósgyőr-sál

Mottó: Azért írok időnként sálakról, hátha egyszer
valaki megdob egy Emigrantes Rojos sállal

Nem is olyan régen újabb Diósgyőr-sálat vásároltam. Amint a címből is kiderül, nem azért mert megtetszett, hanem a gyűjteményembe.

Az még csak hagyján, hogy már most, 2009 elején próbálják lehúzni az első bőrt a jövő évi centenáriumról - jobb is, mintha 2010 áprilisában kezdenének kapkodni - de elég fantáziátlanra sikeredett.
De nézzük sorban. Első ránézésre csíkos sálra emlékeztet, de nem az, hanem ismétlődő kisméretű feliratok. Mindig lehet újat és jobbat kitalálni, de nem véletlen az, hogy ez a megoldás nem terjedt el eddig széleskörűen (én legalábbis még a párját sem láttam). Ugyanaz Diósgyőri VTK / Centenárium 1910-2010 felirat ismétlődik sormintaként. Ötletes... Az is látszik a felirat mretéből és irányából, hogy a tervezőnek nagyon nem fordult meg a fejében, hogy a szurkolók a sálat időnként a fejük fölé emelik. (Ebből a szempontból a másik rossz megoldás az szokott lenni, amikor a tervező azt felejti el, hogy a sálat azért nem lehet egész meccsen a fej fölött tartani, azért többnyire nakban van, esetleg megkötve, így a végeken látható felirat/grafika alja jobb esetben a vége felé kell, hogy mutasson. Rossz példa itt.)

Amikor kezdett elterjedni a személyi számítógép, sokáig küzdöttünk azzal, hogy nem volt megfelelő karakterkészlet, van olyan programozó ismerősöm, aki a mai napig ekezet nelkul gepel. Próbálták persze jelölni, hogy ez nem o, hanem ő például kalapos ő (õ) betűvel. De erről mindig az a történet jut eszembe, amikor a professzor visszadobta a szemináriumi dolgozatot, mert tele volt helyesírási hibával, ti. a magyar helyesírás nem ismeri az õ betűt. Ez volt már vagy 10-15 éve.

Ehhez képes itt ez az új sál, és mit látok? Nem sikerült megoldani, hogy normális ő betű legyen a Diósgyőrben. Ehhez is csak gratulálok.

És mindez azért bosszantó, mert az anyaga jó minőségű selyem, az egyik legjobb, amire valaha a Diósgyőr feliratot nyomtatták (mondjuk a legdrágább is). Kontrasztként pedig ott a rojt a végén, ami pedig kemény, durva, talán kültéri zászlóra és nem finom sálra szánták a gyártáskor.

Szóval, ez a sál egy tipikus példája annak, amikor hozzá nem értők készítenek valamit.

5 megjegyzés:

  1. szia Norbi, hol vetted, ki csinálta?
    Az ajándékboltos csávó a Metropolban?

    Most szeretném én is felvenni a kapcsolatot valakivel,
    akivel a centenáriumra igényes ajándéktárgyakat gyárthatnánk.

    VálaszTörlés
  2. kiegészítésképpen:

    http://shop.ujpestfc.hu/index.php?pg=catalog&product_id=193


    annyira nem értek a selyemsálak tipológiájához,
    de a hasonlóság szembeötlő :-(

    VálaszTörlés
  3. A Fürge Nyusziban vettem, remélem a DVTK is részesedik a bevételből.

    Köszönöm az űjpesti sál képét, így már teljesen egyértelmű, hogy valami pénzéhes vállalkozó legyártott néhány sálat anélkül, hogy érdekelné az is, hogy jót adjon ki a keze közül. Így egy rossz ötletről próbál két, (több?) bőrt lehúzni.

    Első körben szerintem azzal vedd fel a kapcsolatot, aki hivatalosan is rendelkezik a merchandising jogokkal. Jobb helyen az ilyen terméket jelölik is (official product), mert az igazi szurkolónak nem csak az a fontos, hogy minél olcsóbb legyen, hanem az is, hogy a klubhoz kerüljön a nyereség egy része, ne pedig egy saját zsebre dolgozó ügyeskedőhöz.

    De ettől még nagyon messze vagyunk - lásd jegyhamisítás -, legalább annyira, mint amikor a '90-es évek közepén arról beszélgettünk, de jó lenne, ha minél több ember hordana Diósgyőr sálat.

    VálaszTörlés
  4. Érdekes dolgokat írtál a sálak szerkezetéről. Én még ennyire nem gondoltam bele, de van igazság abban amit írtál.
    Én egy igényes DVTK naptárat látnék szívesen.
    A koncepció egyszerű lenne:
    - támogatókat kell szerezni akik akár a naptáron is fel lehetne tüntetni.
    - olyan játékosokat tenni a képekre, akik biztosan a klubnál maradnak még 2010-re.
    - természetes régi fotókkal is lehet ilusztrálni.
    - A naptár gyártási költségét a sponzoroktól erre a célra befolyt pénz fedezze.
    - Szigorúan limitált darabszámmal jönne ki: kb 1000-1500 (ennél több példányt nem biztos, hogy elfogyna, és ugye egy naptár előbb utobb elavul)
    - Az ára viszont folyjon be az utánpótlásba. Ezért ne 100-200 forintba kerüljön, hanem 1500-2500 Ft

    VálaszTörlés
  5. Hát ez tényleg rém gyengére sikerült!!!
    1 éve nem vettem már Diósgyőr sálat,már kénne egy uj. De aszem nem ez lesz az. Ha nem lesz hamarosan valami mutatos ,tényleg köttetek vagy 20 darabot aszem elfogom tudni adni aztán a bevétel egy részét befizettem az utánpotlás számára.

    VálaszTörlés