2009. április 8., szerda

DVTK - Paks másodszor

Talán írnom sem kell, megnéztem a városi tv-ben a DVTK - Paks meccs ismétlését. Három dologra voltam elsősorban kíváncsi: miért nem ment az összjáték az első félidőben, miben különbözött az első és a második félidő, illetve Lippai Ákos játéka.

Összességében sok újat nem láttam, továbbra is fenntartom az előző bejegyzésemben írtakat. Viszont megértettem, mire gondolt Gellei Imre a sok helyzettel, ami véleményem szerint inkább csak helyzetecske volt. Mert nagy helyzetek számában minimum egál volt, de tény, lövési kísérlete a Paksnak volt több, más kérdés, hogy ezek többségére Köteles Laci el sem vetődött, nemhogy védeni kellett volna.

Tehát a fókusztémák.

Ahogy korábban írtam, sok támadó szellemű játékos volt a csapatban, de Lippai, Pelecaci, a fellépő Kamber és a visszalépő Tóth nagyon egymás nyakán volt, (Homma pedig alig tudott játékba avatkozni, mert nem ment be a tömegben, labdát pedig elvétve kapott). Mindenki befelé húzódott, nagyon kis területen próbáltak játszani, ami megkönnyítette a védők dolgát, illetve sajnos ehhez a játékhoz nincs meg a kellő összeszokottság, néha a technikai képzettség sem. Alig volt egymás után néhány jó passz és ezért volt a sok oxival pörgetett labda, ami persze mindig az ellenfélé lett. Nem sikerült széthúzni a mezőnyt, mert igazából két lendületes elfutás volt, az egyik végén Homma labdáját a gólvonalról mentette Éger, a másik alkalommal - ami időrendben korábban volt - Kamber nem vállalta el a lövést, hanem centerezett, de a labda elakadt a védőkben.

És ez változott meg a második félidőben. Mert nem csak Kamber lépett hátrébb, hanem ezzel egyidőben megnyílt az út előre Lakatos és Gohér előtt, akik létszámfölényt tudtak kialakítani a középpályán.

A védekező alakzat
o o o o (Lakatos, Bogunovic, Viskovic, Gohér)
    o     (Takács)
helyett
  o o   (Bogunovic, Viskovic)
  o o   (Takács, Kamber)
lett, a széleken szükség szerint kiegészülve a szélsőkkel (Lakatos, Gohér). Nem véletlen, hogy a gólpasszt Gohér adta és nem szögletből. És ebben a formációban már arra is volt lehetőség, hogy Kamber többször is meginduljon előre, sőt Bogunovic gólt érdemlő szólója is a második félidőre esett. Ezt tette teljessé Ahodikpe becserélése, aki sokkal inkább a szélen játszott, mint Pelecaci. Így egyrészt mélységben jobban tagolt volt a védekezés, több is lett a labdaszerzés, másrészt volt tér a középpályán.

Harmadszor Lippai Ákos. Nem ismétlem magam, hogy gyengén védekezik, korán elfárad és a fejjáték sem az erőssége. Amikor néztem a meccset, nekem Relu Buliga jutott eszembe. A román játékost sokan nem szerették, mert amikor megkapta a labdát egyedül a félpályánál, szép lassan kanyarodott vele, közben szinte az ellenfél teljes csapata visszaért, de utána adott egy olyan 30-40 méteres keresztlabdát, hogy az elpepecselt idő semmissé vált, mert ismét mi voltunk lépéselőnyben. Lippai is a passzokat részesíti előnyben a futással szemben, ha nem is olyan feltűnően, mint a jó öreg Relu. Ha meg lehet oldani egy rövid megindulással, szép passzal, akkor nagyon jó - ő adta például Hommának a végül gólvonalig eljutott labdát is -, ha be kellene mozogni üresbe, vissza kellene szerezni a labdát stb, akkor már nem annyira.

Egyik vesszőparipám, hogy nyomás alatt kell tartani az ellenfelet, abból lesz a gól. A helyszínen azt mondtam, nem éreztem, hogy érett a gól, a tv-ben viszont azt láttam, hogy sorra jöttek, ha nem is a helyzetek, de a labdák a Paks kapuja elé. És Tóth Misi gólja! Teljesen tudatos volt, ebből kellene még több.

Persze hamarosan megváltozik majd a játék képe, mert még az ETO, Kaposvár és a Siófok lesz gyengébb ellenfél, a többi minimum velünk egy szinten lévő, akik azért többet támadnak majd, mint a Paks. Akkor pedig védekezésből indulva lehet támadni és persze a szélső hátvédek, középpályások energiájából is többet fel fog emészteni a védekezés.

És végezetül a szurkoló lélektanról. Van tavasszal 5 meccsen 10 pontunk, veretlenek vagyunk itthon, erre néhányan fütyülnek. Miért? Mert nem játszunk előnyben, ezért másként viszonyul a szurkoló a meccshez, inkább elégedetlenkedik, mint örül az apróságoknak. Ugyanúgy 1-0 az a mérkőzés is, amikor a 15. másodpercben megszerezzük a vezetést, majd a kitámadó ellenfél ellen rengeteg kontrát vezetve, de a kapust naggyá téve nyerünk. Mégis más a szurkoló érzése. Figyeljétek meg, hogy egy rossz passz után a társ nagyot futva csak a vonalon túl éri el a labdát, akkor 0-2-nél a rosszul passzolót szidják, 2-0-nál pedig lehetetlent is megpróbálót tapsolják meg. Ilyenek vagyunk.

4 megjegyzés:

  1. Pelecaci valóban nem szélső, de sztem nem is focista. Sajna Lippaival kapcsolatban igazad van-bár én azért reménykedtem-lassítja a játékot. El velük. Tóth Misi olyan amilyen, nincs jobb most. Homma nem képes egy teljes meccsen át menni, jó csere, vagy cserélendő. Ahodikpe? Nemtom, mikor hogy. Előre játékban, ergo nullák vagyunk. Vagy igazolunk rendes csatár/középpályás légiósokat, vagy játszanak a fiatalok. Kapcsolódó. A második csapatunk viszonylag gyenge szereplése lélektani okokra vezethető vissza. Esélyük nincs a nagy csapat közelébe kerülni. És ez baj, nagy baj! Nálad nem lehet a BL-döntőre utat nyerni? :)

    VálaszTörlés
  2. A Tóth Misiről írtakkal nem értek egyet. Pont azt beszéltük tegnap, hogy ha Eto'o Diósgyőrben játszana, biztosan nem rúgna ennyi gólt és nem azért, mert a magyar védelmek jobbak a spanyolokénál, hanem mert nem kapna annyi használható labdát. De Te is ezt írod, az előre játékkal van a baj.

    A második csapatot még nem láttam játszani, de szerintem az is szerepet játszik az eredményekben, hogy valójában nincs is második csapat (ellentétben a Lokival, MTK-val stb.) Nálunk az NB III-ban az ifisták játszanak és az első keretnél igénybe nem vett játékosok. Fiatalok, idősek vegyesen és váltakozva, attól függően, hogy kire nincs szükség. Így nehéz csapatjátékot követelni, bár remélem ugyanabban a játékrendszerben játszanak, mint az első csapat.

    BL-döntőre út? Ha lehetne, már régen megnyertem volna ;-)

    VálaszTörlés
  3. Rendszeresen olvasom a blogodat, nagyon tetszik! Kár, hogy ilyen kevés a hozzászólás, mert ritka ilyen értelmes fórum-hozzászólásokat olvasni :)

    Üdv,
    Egy Diósgyőr szurkoló sportújságíró tanonc

    VálaszTörlés
  4. petuki: Köszi szépen! Persze, hogy kevés a hozzászólás, ha Te sem írsz :-) Remélem, hamarosan beszállsz m.csaba, kardosig, pirospont és Pe-Pe mellé és Te is megosztod a gondolataidat. Az az álmom, hogy írok egy rövid bejegyzést, ami a kommentek miatt dupla olyan érdekes lesz :-)

    VálaszTörlés