2009. február 18., szerda

Mi legyen a "téli" focival?

Amióta meccsre járok, szinte minden tavaszi rajt előtt örök kérdés, hogy el lehet-e kezdeni a szezont, vagy a hó miatt csúszik az első forduló. Olyan ez, mint a közútkezelő, amelyik rendszeresen bejelenti ősszel, hogy felkészült a télre, majd az első hó kivétel nélkül káoszt okoz.

Ha hideg van, az a baj, hogy a fagyott pálya balesetveszélyes, ha meleg, akkor pedig a mocsárrá változott játéktéren nem lehet rendesen játszani, nem is beszélve az örök sirámról, hogy mennyibe kerül a helyreállítás.

Pedig játszani kell, mert a magyar foci színvonala miatt a kupacsapatok már lassan júniusban pályára lépnek az előelőelőselejtezőben és azért egy kis pihenés is jár mindenkinek. Kétévente ott van az Eb, vb, emiatt is hamarabb kell befejezni a tavaszi szezont (ezt soha nem értettem, sem a válogatott, sem a magyar bajnokságban játszó játékosok nem érintettek. Majd talán Ahodikpe az Afrika-kupán, ha…, de azt amúgy is az év elején rendezik).

Néhány éve volt egy olyan megoldás, hogy két tavaszi fordulót előre hoztak a sorsoláskor azzal az opcióval, hogy amennyiben az időjárás engedi, akkor már decemberben, ha nem, akkor majd februárban játsszák le. Nagyon utálom, hogy nem lehet családi programot tervezni, mert csak öt fordulóra előre készül el a bajnoki időbeosztás, de ez mégis szimpatikus megoldás, mert nem utólag kell kapkodni, hanem előre lehet menekülni. Emlékeim szerint tavaly decemberben sem volt kánikula, de hóvihar sem, rendeztek is néhány Ligakupa meccset. (No, a Ligakupáról is megvan a véleményem, de arról majd egy másik bejegyzésben.)

Visszatérve a mostani helyzetre, csütörtökön döntenek arról, elmarad-e a forduló, de fogadni mernék, hogy az MLSZ-ben majd jól a bírókra hárítják a felelősséget. A mérkőzés előtt a helyszínen kell eldönteni, alkalmas-e a pálya a játékra (mert az a klub mondjon le örökre a pályaválasztói jogáról, amelyik nem képes akár egyméteres havat is eltakarítani csütörtöktől szombatig, kivéve a kezdés előtti órákban esettet), a szurkoló pedig vagy kimegy, vagy nem vállalja egy potya utazást lehetőségét. Elvégre a nézőkért van a foci. Egyébként abban is biztos vagyok, hogy egy szombati Vasas - Honvéd megrendezésének az esélye nőtt azzal, hogy a tv is közvetíti, hacsak tényleg nem ér nyakig a sár, akkor lesz meccs.

És mi lehet a végleges megoldás? Most mindenki a fűthető, alácsövezett pályát szajkózza, ami természetesen csak pénzkérdés. De "csak" pénzkérdés volt a világítás is! Átverte a mezőnyön az MLSZ. Ha azért képes volt rálépni néhány klub tyúkszemére, akkor ezért még inkább rá kell. Meccset lehet játszani este nyolc helyett délután kettőkor, de február 21. helyett március 18-án?

Igen, azt is lehet, úgy hívják, hogy halasztás. És akkor minden marad régiben, a szerdai meccsre még kevesebben mennek ki a nézők, a "sűrű" program miatt fáradtak lesznek a játékosok és a többi….

2 megjegyzés:

  1. Teljesen igaz. A világításnál sokkal fontosabb lett volna a pályák fűthetősége. Talán majd ez is napirendre kerül, ha valamelyik MLSZ alelnök cége pályafűtések kiépítésével foglalkozik!

    VálaszTörlés
  2. Alapítok egy ilyen céget és beprotezsállak alelnöknek :-)

    VálaszTörlés