2010. április 9., péntek

Új szín a palettán: a szürke sál

Mottó: Azért írok időnként sálakról, hátha egyszer
valaki megdob egy Emigrantes Rojos sállal

Régen írtam már sálakról, pedig közben folyamatosan bővült a gyűjteményem. Ezt a szürkét is valamikor a tél közepén vettem.

Igen, szürke. Azt hiszem, a színe a legjellemzőbb. Ez újdonság, ilyen még nem volt és ezzel új szín jelent meg Diósgyőrben. Ugye a kezdetek kezdetén volt a piros és a fehér, a második nagy háború időszakában jött a fehér helyett a kék. Utána elég sokáig ismét csak a piros és a fehér, esetleg egy kis zölddel kiegészítve, majd a Harcosok vezette be a sárga kísérőszínt. A kétezres évek közepén már néha több volt a fekete a sálakon, mint a piros és most itt a szürke.

Ez sem előzmény nélküli, elég nagy divat világszerte a szürke sál, amely segít kiemeli a klubszíneket.


Kétoldalas a sál - a betűk talpa "természetesen" egy irányba áll, így ez is elgörbülhet -, az egyiken az indulóból kölcsönzött "Együtt vagyunk, győzni fogunk" mondat olvasható. Először egy másodpercig elbizonytalanodtam, hogy hogyan kell összeolvasni a szavakat, de végül megoldottam a feladatot. Belegondolva, ha vízszintesen kerülének egymás mellé a szavak, akkor is lenne olyan, aki a címert nem elválasztó elemként értelmezve előbb csak a felső szavakat, majd csak azután az alsókat próbálná összeolvasni. Nagyobb problémának érzem, hogy elveszett a vessző, mintha két egymástől teljesen független szókapcsolatról lenne szó. Középen a címerhez ismét merészen és jól nyúltak hozzá a készítők - akik ezt a sálat is elkövették -, ezúttal az alját csapták le. A két végén a beforgatott DVTK és 1910 felirat is rendben van.


A másik oldal már kevésbé tetszik. A szürke alapon a fekete betűszín még elmegy, de az a betűtípus, amelyik a másik oldalon kisbetűként kifejezetten tetszetős, itt nagybetűként már nem jön be. A legfurcsább az Y és az Ő betű közti rés, de az S betűvel is barátkozni kell. Viszont szimpatikusan köszön vissza a nemzeti szín a háttérben - ilyet anno a Harcosok drapiján lehetett látni -, nem hivalkodó, nem arról szól, hogy mekkora magyar a viselője.

Az elején azt írtam, a szürke színe a legjellemzőbb. Ha ez teszi pozitív oldalról különlegessé, akkor a rojt színe a negatívum. Piros és fehér szálakból áll össze, de már középtávolról is rózsaszannek látnik. Kár érte!

Az anyaga ezúttal is kicsit műanyagos az ízlésemnek, de ezzel már megbékéltem (és különben is, a következő sál éppen az anyaga miatt lehetne népszerű, ha nagyobb példányszámban készült volna).

Ára: 2000 forint, de már régen nem kapható

6 megjegyzés:

  1. Jujj de ronda ez is...

    VálaszTörlés
  2. @Névtelen: írj már légy szíves valami nicknevet, hogy mégis tudjuk legalább hosszú távon, egy örök elégedetlenkedővel, vagy egy rendkívül kifinomult dizájnerrel állunk szemben!

    VálaszTörlés
  3. az edzőváltásról véleményt Norbi te hogy látod

    VálaszTörlés
  4. @piroskettes: ha a sál kritizálásához adtad a neved, akkor köszi.

    Ha a kérdést írtad alá, akkor egy kis türelmet kérek, írni fogok az edzőváltásról is.

    VálaszTörlés
  5. edzőváltásról véleményt Norbi te hogy látod
    p2

    VálaszTörlés