2009. augusztus 3., hétfő

Pedig azt hittem, a történelem ismétli önmagát (Videoton - DVTK 3-2)

Nem utaztam el Fehérvárra és egyelőre a tv-ben, interneten sem láttam semmilyen felvételt a meccsről, így ezúttal nem értékelést olvashatok, hanem a felmerülő gondolataimat írom le.

Zártkapu. Értem én, hogy az MLSZ rendet akar tenni a lelátón, de emlékszik még valaki a '90-es évekre, amikor némi akasztófahumorral mondtuk a lelátói verekedések után, hogy még néhány év, és már kiabálni sem lehet? Nem szép dolog a felebarátot tettleg inzultálni, ...á.ia nevű országokat szidni, de a nézők kirekesztése nem vezet sehová. Az MLSZ most egy olyan játékvezetőre emlékeztet, aki már a 3. percben sárga lapot ad reklamálásért, a 85. percben pedig nem tud mit kezdeni, ha a játékosok egymást kergetik a pályán, mert addigra teljesen kicsúszott a kezéből a meccs. Eddig még egyetlen rangadó sem volt, de már öt meccsről lehet tudni, hogy nem mehetnek/mehettek be nézők, és ott lóg a Diósgyőr feje fölött egy felfüggesztett büntetés is, ami csak az ellenőrön múlik majd, hogy mikor válik letöltendővé, mert ha a lilák elkezdenek a hétvégén cigányozni, akkor borítékolható, hogy lesz válasz. (Csak zárójelben, ha a Magyarország - Románia válogatott meccsen szidják a nézők Romániát, akkor az MLSZ zártkapus meccsel bünteti önmagát és nem enged be nézőket a svédek ellen? És ha nem, akkor milyen jogon bünteti bármelyik klubcsapatot ugyanezért?)

Kezdőcsapat. Milicic kimaradt (helyén Viskovic játszott), ahogy Aczél nyilatkozatából előre sejteni lehetett, de ugyanúgy állt fel a csapat, mint a DVSC ellen. És akkor innen kezdve sötétség, fogalmam sincs, miért hozta le Aczél Gohért, átalakult-e a 45-60. percben és ha igen, akkor hogyan a DVTK játékrendszere Szabó Viktor beállításával. A 60. perctől tisztább a kép, mert Nagy Róbert jobb oldali középpályás lett, tehát joggal feltételezhető, hogy Lipusz átment a bal oldalra, Szabó pedig átvette Balajti helyét a csatársorban.

Kétgólos hátrány. Örök optimista vagyok, de amikor belőtte a második gólját a Vidi, akkor azt mondtam, ez a meccs elment. Méghozzá azért, mert az internetes közvetítésekben azt lehetett olvasni, hogy folyamatosan támad a hazai csapat, a DVTK pedig védekezik. A helyzetkihasználás egyik magyar csapatnak sem erénye, de sok helyzetből szerzett 1-2 góllal meccset lehet már nyerni. De akinek helyzete sincs a második félidő elején?

0-2-ről egyenlítés. Ahogy bekapta a második gólt a DVTK, onnantól kezdve sorra érkeztek a hírek a diósgyőri támadásokról. Megszületett az első gól, de még mindig nem bíztam a pontszerzésben, mert egyrészt fogyott az idő, másrészt azért a Vidi sem állt le. Viszont amikor megjelent a képernyőn, hogy 2-2 az állás, akkorát ugrottam, hogy még!

Gól az utolsó utáni percben. Láttam, hogy van még három perc, de meg voltam győződve, a DVSC elleni meccs után ismét egy hajrában lőtt góllal szerez a DVTK pontot. Ha 2-1-nél nem volt sok idő hátra, akkor 2-2-nél még kevesebb maradt és ekkor már nálunk volt a lélektani előny. 10 emberrel védekező csapat ellen ritkán szerez gólt olyan csapat, amelyik 2-0-ról adta le az előnyét és már az idő is szorítja. Most megtörtént és szomorúbb voltam, mintha maradt volna a 2-0. Már nem ugráltam, összetörve ültem a gép előtt.

Két alvással a meccs után. Most már kevésbé vagyok szomorú. Sokszor mondtam már, hogy rövid távon jobb egy győzelem, amit rossz játékkal vív ki a csapat, de hosszú távon a jó játék többet ér, mert arra lehet építkezni. Ismétlem, nem láttam a meccset, de az mindenképpen biztató, hogy 0-2-ről sikerült feléállni, mégha a pontszerzés végül nem sikerült, és kénytelen vagyok hinni Aczél Zoltánnak, aki azt nyiltakozta, 0-2 után már jól játszott a csapat. Ráadásul ez a realitás, a Videoton játékoskerete, pénzügyi háttere minimum egy góllal jobb a Diósgyőrénél, főleg idegenben.

Internetes közvetítések. Eleinte párhuzamosan követtem a meccset a BOON-on, pepsifoci-n, nb1.hu-n, de csakhamar a BOON kivételével nem néztem a többit. Egész egyszerűen messze a legrészletesebb és leggyorsabb volt a BOON közvetítése, ráadásul nagyot kaszáltak az élő közvetítéses eszközzel, nagyon kényelmes, hogy még frissíteni sem kell, ráadásul nem az egész oldal, hanem csak a közvetítés töltődik újra. Persze időnként frissítettem a másik két oldalon is, sőt, a DVTK gólja után megnéztem az nso.hu közvetítését is, mert a BOON-on Lippai, mindenhol máshol Lipusz volt a gólszerző (mint hallottam, Fehérvárom is Lipuszt írták ki az eredményjelzőre - az nso.hu már javította azóta). Az erkölcsi siker a BOON-é, a hivatalos jegyzőkönyvbe Lippai került és saját elmondása szerint is ő lőtte.



És éppen befejeztem, amikor megtaláltam az gólösszefoglalót így rögtön folytatom is. (Nem titok, időnként nem egy szuszra, hanem bekezdésről bekezdésre, közte akár órás szünetet is tartva írom a posztokat)

Nálam Viskovic kijátszotta magát a csapatból. Az a legkevesebb, hogy róla pattant be a harmadik gól előtt a labda, de mit csinált az első találat előtt? Így még egy tizenéves vékonydongájú srácot sem szép, ha ellöknek. És hol járt a harmadik gól előtt? Egyszerűen érthetetlen. De az is jó kérdés, hol jártak a védekező középpályások, mert igencsak üres ember indíthatta Alvest. Szóval nem varrom én egy játékos nyakába a vereséget, de éppen a védelem közepe az a hely, ahol van választási lehetőség.

A BOON-os meccsösszefoglalóban felmerült, hogy szabályosak voltak-e a gólok. Az első szerintem igen, a második les miatt nem, a harmadik pedig ismét igen, ott belógott Milicic.

Átterve a sját helyzeteinkre, mert az is volt azért, Sebőköt igazából nem sikerült megmozgatni az első félidőben. Jók ezek a távoli és közeli lövések, de ha még pontosabbak lennének, akkor sokkal többre mehetnénk velük. A videón egyértelműen látszik, hogy Lippai lőtte az első gólt, márcsak azért is, mert Lipusz adta be szélről a labdát - mindig elcsodálkozom, mennyire nem ismerik a diósgyőrieket a tudósítók -, szép találat volt. Mint ahogy a második is, bár abban vastagon benne volt a fehérvári védelem.

A gólösszefoglaló számomra legérdekesebb jelenete a harmadik gól utáni pillanat, amikor Köteles majdnem kettétörte a kapufát. Nincs kétségem, hogy a többi diósgyőri játékos is akarta az egy pontot, de ez az egy mozdulat nagyon kifejezőre sikerült.

4 megjegyzés:

  1. én valamiért a meccs előtt biztos voltam a jó helytállásban és valahogy titkon bíztam az egy pontban, madjnem be is jött, nagy kár érte mert buta hibákból kaptunk gólokat, most lenne 4 pontunk hatalmas lenne (egyébként Milicic miért nem kezdett?). az ujpest ellen szerintem mindenképpen pontot kell szereznünk, remélem sok néző előtt.

    VálaszTörlés
  2. @Szkítör: becsülöm az optimizmusodat!

    Milicic a Fradi elleni Ligakupa-meccs miatt maradt ki, azt nyilatkozta Aczél a meccs után, hogy nem tetszett neki a szerb mentalitás. Ha jól értettem, a "verekedés" nem jött be neki, túlzottnak találta az agresszivitást, pedig ha ő áll Viskovic helyén az első gól előtt, őt biztosan nem lökik el!

    VálaszTörlés
  3. A netes közvetítések ügyben számomra is kellemes csalódás volt ezúttal a Boonon. Korábban rendre azt tapasztaltam, hogy az NB1.hu gyorsabb is tán, de mindenképp pontosabb, olvashatóbb - a Boon viszont sokszor az olvashatóság határán van (nyelvhelyesség, helyesírási hibák, elütések). Most viszont, bár továbbra is televolt hibával, gyorsaságban és információbőségben messze felülmúlta a rivális(ai)t, úgyhogy csak az elején néztem több site-ot párhuzamosan, később már csak a "hazait".

    VálaszTörlés
  4. milicic nyafogott a meccs előtt (fradi), hogy fáradt, mert épp akkor vezetett le 5 órát 8gondolom hazament valamiért)
    és kérte hogy ne játszon.
    Aczél erre közölte, nála ilyen nincs.
    Azóta fúj rá egy kicsit. De ha sikerül betörnie, azzal nyerhetünk :-)

    VálaszTörlés