2009. augusztus 16., vasárnap

Nem láttam a meccset, de mégis láttam (Győr - Diósgyőr 3-1)

Elintézhetnénk a DVTK győri vereségét azzal, hogy papírforma, de ismét azt mondom látatlanban, hogy ebben a meccsben jóval több volt.

Aczél Zoltán forgatott egyet a kezdőcsapaton, ismét vadonatúj felállásban küldte pályára a védelmet. A múlt héten kezdő Milicic és Kállai kimaradt, helyettük Horváth Gábor húzódott középre, Gohér hátrébb lépett egyet balhátvédnek és beszállt Viskovic. Keresni kell a védelem optimális felállását, mert négy meccsen nyolc - ami valójában három meccsen nyolc - gólt kapott a DVTK, de a baloldal a DVTK Achilles-sarka, és ismét hangsúlyozom, látatlanban mondom, rengeteg győri támadás futott ott, mert véleményem szerint Lipusz messze nem védekezik a középpályán olyan szinten, mint Gohér és Horváth Gábor is jobb balhátvéd Gohérnál. Persze ez a melyik ujjam harapjam meg szituáció…

Lippait is hátrébb vonta egy sorral Aczél és azt kell mondjam, sajnos igazam volt, inkább ne játszott volna Lippai, minthogy sérülés miatt le kelljen cserélni. Legfeljebb nélküle kevesebb helyzetünk lett volna, esetleg kevesebb ideig tudjuk megtartani a labdát, jobban benyom a Győr és 3-1 helyett 4-1-re, 5-0-ra kapunk ki. Azért is 0 pont jár, viszont a jövő héten a Kecskemét ellen egy egészséges, pihent Lippai adhatja a jobbnál jobb labdákat.

Azért mondom, hogy jóval több volt ebben a meccsben, mert apró gólokkal simán meg lehetett volna fogni a Győrt az első félidőben. Ha a védekezésben a baloldallal van baj, akkor támadásban a helyzetkihasználással. Ha lenne legalább egy rutinos, csak a ziccereket belövő támadónk, akkor ki tudja, fel tudott volna-e állni a Győr? (Tóth Mihály két meccsen szerzett két góljával van hat pontja a Szolnoknak.)

A mérkőzés előtti beharangozóban azt írtam, egy súlyos vereség lehetősége is benne van ebben a mérkőzésben. Amikor egy perc alatt két gólt kaptunk, akkor megijedtem, ez a verzió válik valóra. Majd a harmadiknál, hogy itt már a Vidi elleni csoda sem segíthet.

Aztán jött Stevanovic kiállítása és fogtam a fejem. Milyen ritkán adódik ilyen lehetőség, hogy nemcsak kevesebb játékosa van az ellenfélnek, hanem mezőnyjátékos is áll a kapuba! (Azt nem tudom, Józsi van-e olyan jó hálóőr, mint Kiser Marci.) Azonban nagyon kevés idő volt hátra, de nagyobb baj, hogy már háromgólos volt a hátrány. Abból egyet Balajti szabadrúgása után sikerült is ledolgozni, volt Lakatosnak egy fejese (ahogy kiolvastam a tudósításokból, egy szokásos, hosszú oldalra ível Gohér-szabi után), de más nem. Innentől kezdve vérmérséklet kérdése, hogy ki mit gondol, a hosszabbítással együtt összesen kilenc perc alatt lehet-e egy emberhátrányban, vészkapussal játszó csapat ellen három gólt szerezni. Szerintem lehet, de nem minden alkalommal.

Ahogy a twitteren írtam, ezzel vége a négymeccses szezonkezdő sorozatnak, amiből a vártnál jobban jöttünk ki, bár kétségtelen, romló a tendencia. A Loki ellen győzelem, a Vidi ellen hajszál híján pontszerzés, az Újpest ellen lehetett volna pontszerzés, az ETO ellen pedig az egyperces leállás miatt kisebb csoda kellett volna a pontszerzéshez. A Kecskemét is erős csapat, nálunk mindenképen erősebb, de azért nem mondok ötmeccses szezonkezdő sorozatot, mert ez már más kategória. Az első négy csapattal ellentétben ők már nem is álmodoznak a bajnoki címről, és a játékuk is felemás, sok múlik azon, milyen napot fognak ki. Az ész nélküli támadás taktikája is kétélű fegyver, sok szép eredményt el lehet érni vele, de könnyen visszájára sülhet el, hogy írjak egy képzavart. Szóval ebben a szezonban véleményem szerint először lesz valós esélyünk a pontszerzésre.

Szolgálati közlemény: játékosonkénti értékelés természetesen nincs, ha normális időpontban megismételné a városi tv a meccset, akkor esetleg később vállalkozom rá.

Húzok itt egy vonalat és áttérek egy másik témára, de mégis ugyanebben a posztban, mert szorosan kapcsolódik a Győr – Diósgyőr meccshez.

A BOON-on néztem a közvetítést, de a DVTK.eu fórumán láttam egy linket, ahol az ígéret szerint valami új technikával lehet követni grafikusan az eseményeket. Szkeptikus voltam, amikor megnéztem az oldalt, de igen, ez kell nekem!

Mondjuk jó pár perc eltelt, mire pontosan értettem, mit is látok, de utána nagyjából követni tudtam az eseményeket. Elsősorban azt, hogy merre jár a labda, melyik csapat támad, melyik oldalt játssza az egyik és melyiket a másik csapat. A többihez kellett egy kis fantázia, ha 10 zöld pötty kiszaladt a szögletzászlóhoz, a pirosak pedig nem követték őket, az a győri gólt jelentett, ha „percekig” állt a játék, és minden játékos egy kupacban volt, akkor utána olvastam a BOON szöveges tudósításában, hogy Józsi és Szabó Viktor kakaskodásért kapott sárga lapot. Szóval jó ez a technológia, de a szöveges közvetítéseket nem fogja megölni. (Mint amikor gyerekkoromban az unalmas Vitray-kommentár helyett a rádióközvetítést hallgattuk a tv-közvetítések alatt.)

Persze messze nem tökéletes még a rendszer, az öcsémnek be sem jött az oldal, néha nekem is jócskán megakadt, az „élő kép” kivételével mást (erről lejjebb részletesen) nem is tudtam megnézni, amíg tartott a mérkőzés, csak jóval később és a poszt elejére betett időcsík majdnem húszperces csúszással mutatta a fontosabb eseményeket. A felállás nem tudta követni, hogy a győrieknél mezőnyjátékos állt a kapuba, de valamilyen rejtélyes oknál fogva, a DVTK-ban is csak tízen voltak a pályán.

Az adatokkal is gondok vannak, a pályára lépőket csak frissítették, de a DVTK edzője még mindig Gálhidi György és sok olyan játékos is feltűnik a keretben, aki nyáron távozott. Slusszpoénként kicsit meg is fájdult a fejem a nagy koncentrálásban.

De még nagyobb baj, hogy egyelőre nem érhető el mindenhol a szolgáltatás. Először azt hittem, az Újpesten istenített statisztikai rendszerrel lehet összefüggésben a dolog (lelátó tetejére szerelt kamerák követnek minden egyes mozdulatot és értékelik ki az adatokat), de a meccslistát megnézve csak Győrben és Nyíregyházán működik a rendszer. Az oldalt ajánló fórumhozzászólás szerint Diósgyőrben is kiépítik a rendszert, kíváncsian várjuk.

Természetesen nem azért, hogy innentől a hazai meccseket is az interneten kövessem, hanem azért, mert az „élő közvetítés” mellett statisztikát is összesít. Ebből kiderül például, hogy a DVTK játékosai összesítve többet futottak a győrieknél, Takács Péter volt a legnagyobb futógép és a Balajti Ádám a leggyorsabb a diósgyőriek közt.


Érdemes megnézni a hőtérképet is, lehet látni, ki merre mozog, Gohér például csak akkor megy át a jobb oldalra, ha szabadrúgást kell onnan elvégezni és Szabó Viktornak a 11-és pont környékén van a helye az ellenfél szögleteinél.


Óriási viták dúlnak most szakmai körökben, hogy mi az a tartalom, amiért pénzt lehet elkérni az interneten és mi az, ami ingyenes marad. Általános válasz, hogy a hírek biztosan ingyenesek maradnak, de az egyedi tartalmakért szívesen fizet a nép. Igen, ez egy olyan szolgáltatás, amiért egy ésszerű összeget hajlandó lennék áldozni, ha minden Diósgyőr meccset követhetnék, és a végén megnézhetném a statisztikákat.

1 megjegyzés:

  1. Most már kipróbálhatta a védőket Aczél. Jó lenne már, ha a következő meccseken állandó összetételben játszanának!
    Véleményem szerint olyan sok különbség nincs közöttük - mindenkiben benne van a hiba. :( Nekem a Lakatos, Milicic, Kállai, Horváth G. volt eddig a legszimpatikusabb. Bár úgy látom a Mester Borist nem igazán csípi. Pedig sajnos ő a legjobb védőnk.
    (Szerintem ezt a hosszúra ívelős figurát is inkább az ő fejére kellene kihegyezni, nem a Lakatoséra, mert nagyságrendekkel jobban fejel, mint Béla)

    A két kis piócánk középen nagyon jó! Nekem eddig abszolút pozítív az ő teljesítményük. Bátran és előre fele is többet játszanak mint tavaly. Már nem csak Taki, hanem Buró is lő távolról. (Mondjuk -még! - egyikük sem nagy hatékonysággal.)

    Elől Balajti előtt le a kalappal! Remélem télen sikerül vele egy minimum 3 éves profi szerződést kötni!

    Viktort viszont lassan el kell felejteni. 47 meccs gól nélkül, csatárként. Mindent elmond.

    Ide azonnal igazolni kell valakit! Ezt tudtuk már jó ideje, hogy csatárposzton nagyon meggyengültünk. Sőt maga Nagy Béla mondta, hogy ide mindenképpen igazolunk. De ez eddig kevés, hogy itt van ez a grúz csávó, aki 2 éve nem játszott meccset és most is megsérül egy hét edzéstől. Ezzel még nem vagyunk kisegítve.

    Azonnal bevethető játékosra van szükségünk nem olyanra aki vagy sérült vagy hónapokig elhúzódó jogi ügye van a volt klubjával (Vukadinovic).
    Még mindig jönnek az ukrán, román, néger próbajátékosok, amikor Aczél már rég megmondta, hogy ennek semmi értelme; olyan játékos kell akinek tisztában vagyunk a képességeivel.

    Meggyőződésem, ha Viktor helyén Nyerges, Kotula, vagy Binder játszik már több gólt szereztünk volna.

    (Ivancsicsot meg felejtsük el. Főleg úgy, hogy még a kevés játékosunkból is adnunk kellene érte valakit.)

    A héten mindenképpen előrébb kellenek lépnünk játékosfronton. Nincs idő tökölni, mert a Kecskemét elleni meccs már véresen komoly. Az eredményeket elnézve itt senki nem akar kiesni!

    VálaszTörlés