2009. augusztus 17., hétfő

Meccs a pályán kívül: napos oldal - exkavátorok, félidő 0-2

(Emléktárgyak az örökkévalóságnak)

Ma, hétfőn délelőtt sajtótájékoztató volt a stadionban, a Csáky-szektor előtt, hivatalosan is bejelentették a korszerűsítés, átépítés megkezdését - majd azonnal neki is estek a munkagépek az elbontásra ítélt hét vasbeton lelátórésznek.

Ott voltam, fotóztam, videóztam, hamarosan több anyagot is felteszek minderről (ez időközben megtörtént - wmitty), részletes beszámolóval. Előzetesen gyorsan két Youtube-videó, utána pár fotó és immár az írásos beszámoló:






(Az apró fémtábla helye)

Ellentmondásos élmény volt ez a hétfői sajtótájékoztató, amit ráadásul afféle avatás jellegű ünnepnek állítottak be; persze, az is, egy fontos időszak kezdőpontja. Csak hát mégis...

Egyik szemem sír, a másik nevet - írta le egyik olvasónk, s aligha csak ő, aligha csak itt. Az érzés is ellentmondásos, ami most a diósgyőri érzelmű futballszurkolókat elfogja. Kivéve azokat, akik netán teljességgel negatív fejleményként fogják fel a most induló stadionrekonstrukciós programot, annak aktuális harmadik fázisát. (Merthogy az előzők a világítás, illetve a főépület lettek volna a hivatalos időszámítás szerint.)

(A volt Csáki-szektor: "under construction")

De kettős érzéssel távozhatott az ember az említett kis rendezvényről amiatt is, mert meg is tudott valamit a dolgokról, meg nem is. Főleg nem. Elmondták, ami eddig ismert volt: le kell bontani a napos oldalt (később a karéj többi részét), 400 millióért épül helyette tavaszra amolyan korszerű, fedett, műanyagszékes izé, ami manapság jobb pályák körül lenni szokott. Elmondták az illetékesek - Káli Sándor polgármester, Nagy Béla egyesületi és létesítményvezető, Varga László önkormányzati biztos és Veres László városházi szóvivő -, ami személyes emlékként kinek-kinek eszébe jutott, nem volt megható, persze, de helyénvaló igen; talán attól lett volna szebb, ha csupa ilyesmit régi jó drukkerektől hallhatunk, voltak is jelen páran, noha a nagyközönség számára nem hirdették meg ezt a lelátóbúcsúztatót. Egy legendás törzsszurkoló neve elhangzott, hál'istennek, Csáki Józsefé, akinek a névtábláját a középső szektorból csak megmentették - majd kiteszik az újra -, ugyanakkor szó sem esett róla, hogy mennyi-mennyi olyan apróság veszett oda a már hétfőn nagy erőkkel meginduló bontási műveletekben, ami sok-sok rajongó számára örök emléket jelenthetett volna. (Egy-egy kifakult tábla, jellegzetes felfestést, feliratot tartalmazó acéldarab, betonelem.) Nota bene, pár kődarabkát szokás szerint becsomagoltattak a szervezők, s jelenlévők megkaphatták, hazavihették. (Pár órával később többekkel találkoztam a környéken, akik szintén szívesen részesültek volna ebből az ajándékból - de "civilek" lévén le-, azaz kint maradtak.)

(A notabilitások mögött háttérben a lelátó, délelőtt 11-kor)

Mi hangzott el?
"Az én generációm az, amelyik látta a nagy meccseket, az aranygenerációt a pályán. Mikor Borostyán Misi beakasztotta a román hálóba azt a gólt... A beruházással, amiről évekkel ezelőtt beszéltünk, lépésről lépésre tudunk haladni. A Csáki-szektor elnevezés megmarad, az egykori szurkolótársak emléke mind velünk él. És megvan a remény, hogy hamarosan újra csodákat láthatunk ebben a stadionban." - Káli Sándor
"Iskolás füzeteim hátulja rendre tele volt azzal, hogy stadiont igyekeztem tervezni. Gyerekkori álmom válik valóra azzal, hogy itt lehetek, amikor valami európai születik Diósgyőrben. Az újjáépítés indoka, hogy a jelenlegi karéjszerkezet megújításának terve nem volt megvalósítható." - Varga László
"Háromféle minőségemben is nagy öröm ez a nap. Mint emlékező szurkoló, én is tudnám sorolni az egykori felejthetetlen meccseket, amiket ezekről a lelátókról láttunk. Mint a klubot üzemeltető kft. vezetője abban bízom, hogy olyan kényelemmel tudunk majd szolgálni a szurkolóknak, ami vetekszik az otthon fotelével. A DSM Kht. igazgatójaként pedig megnyugtató a tudat, hogy nem kell többé tartani tőle, hogy az elavult építmény esetleg életveszélyt jelenthet." - Nagy Béla

(Ugyanaz a háttérelem, mint fent, gyenge két órával később)
(Játék: mi a hat különbség, ami az utóbbiról hiányzik?)

Mire nem kaptunk választ?
- lesz-e szükség arra, hogy a gyár felőli, túlsó kapu mögötti lelátórészre is beengedjék a hazai szurkolókat; ez mikor dől el és mitől függ? Ha igen, akkor hogyan fognak ők oda eljutni-bejutni? A stadion körüli körutat, ugyebár, részben most zárták le (építési terület), részben mindig is le szokták meccsek idején (a klubháznál). Az uszoda felé kellene kerülni az elülső parkolótól és jegyárus "gombától", avagy a lakóházak közötti utcákon át?
- megkönnyítik-e a nagy parkoló használatát (megközelítését, elhagyását), ami eddig is tragikus volt, s most csak rosszabb lett a közlekedési helyzet?
- elképzelhető-e, hogy a majdani zárt kapus találkozó(k) idején megnyitják az építési területet, hogy az utcáról több százan/ezren nézhessék a meccset, a napos oldal "hűlt helyén keresztül"?
- kapnak-e alapos és átlátható tájékoztatást a reménybeli nézők a sajtó útján és máshogy arról, miként változnak az építkezés és lezárások következtében a viszonyok, útvonalak, szabályok?

(A jövőről a jövővel: ifijátékosok osztották ki a jelenlévők között a pici ajándékcsomagokat)

Nem hallhattunk továbbá egyetlen szót sem a hamarosan esedékes centenáriumi rendezvények előkészületei tárgyában sem. A múltkori ankéton olyasmi hangzott el, hogy felállt valamilyen önkormányzati bizottság erre a feladatra, ám most azt hallottam, hogy semmi ilyesmi nincs, sőt, az előkészítő munkákra tervezett pénzkeretet is "kifelejtették" a helyhatóság költségvetéséből. Hova menjen, akinek ötletei vannak, energiáit, idejét szívesen szánná a folyamatok önkéntes segítésére? - nem tudni.

Ahogy azt sem, valóban szükség volt-e erre az egész most induló projektre. Vagyis igaz-e, amit a biztos mondott, miszerint "a jelenlegi karéjszerkezet megújításának terve nem volt megvalósítható". Mert a stadion előtt véletlenül találkoztunk azzal az mérnökkel, aki anno, a hatvanas évek közepén a vasbeton lelátószerkezet statikai tervezője volt. Nem tudván leplezni indulatait és csalódottságát, hevesen magyarázta, hogy mindez tévedés, sőt, "tébolyult, őrült elme" bűnös tévedése, merthogy igenis meg lehetett volna az eddigi struktúra megtartásával csinálni a korszerűsítést. Az erre irányuló tervek léteznek, ő maga az utóbbi években többször tájékoztatta róla a polgármestert. Ugyanakkor olyan mérnöki elemzéseket nem ismer (nem is készültek?), amelyek az ellenkezőjét igazolnák (vagyis a bontás elodázhatatlanságát). A szakember szerint negyven évvel ezelőtt száz esztendőre tervezték a szervezetet. (Igaz, az időről időre szükséges karbantartást feltételezve - ami azonban sosem történt meg.)

(Törzsszurkolók kis csoportja: "Minden lépcsőn álltam már"..., de többet ezeken nem fogunk)

Jelen sorok írójában az egész program előkészítetlensége tárgyában az erősíthető az óvatos gyanút, hogy egyrészt a délelőtt 11 órai sajtótájékoztató előtt megkérdeztem a klub egyik illetékesét, a következő hetekben milyen ütemezés szerint várható a bontás megindulása, s ő nem tudott többet mondani, mint hogy "igen, a következő hetekben, valamikor". Ehhez képest 12 óra sem volt még, amikor két exkavátor nekiesett a hét szektor közül kettőnek, s újabb egy óra múlva már nem sok maradt egyikből sem...
Ugyancsak szerettem volna segíteni a fent említett mérnöknek, hogy ha még nem lenne késő, előadhassa gondolatait és javaslatait az érintetteknek. Bevittem a klubház irodájába, kerestük a bent éppen beszélgető Nagy Bélát és Varga Lászlót - ám annál tovább, mint hogy a titkárnőn keresztül üzenték, most nem érnek rá vele csevegni, nem jutottunk.

Bizakodunk tehát, de nem mondható, hogy minden jel a bizakodásunkat erősítené...

13 megjegyzés:

  1. én az egyik legnagyobb felújításpárti ember voltam hosszú évek óta,
    de ezeket a képeket nehéz néznem könnycseppek nélkül

    VálaszTörlés
  2. már csak 7 honap és ujra itt ülhetünk,egy szurkoló tokajból

    VálaszTörlés
  3. Hmm, furcsa nézni ezeket a képeket, érezni rajtuk, hogy véget ért egy korszak, de helyébe lép egy új minden igényt kielégítő lelátóval. Vagyis nagyon remélem, hogy nem kúrják el, és a határidő is tartva lesz...

    VálaszTörlés
  4. azért a régi beton elég erős volt, volt vele dolga a buldózernek. Kiv lennék, a most épülő új betonelem 40 múlva is ilyen masszív lenne?

    VálaszTörlés
  5. azért én ezeken (és a boon videokon) kissé csodálkoztam, valamiért vastagabbnak gondoltam a betonlapokat amin ugráltunk... :-)

    és még egy gondolat,
    többen írigylik a nyíregyháziakat, mert uefa szintűre fejlesztik a stadionjukat a maradék öreg kanyarok átbetonozásával és beszékezésével.

    szerintem ez nem egy jó ötlet, mert aki járt kispesten is a vendégzektorban,
    láthatja, hogy a régi betonra húzott új beton nagyon rossz megoldás, mert kis idő múlva az egész lemálik...

    szóval ha mi is folytatjuk majd a kanyarokkal, akkor remélem nem szúrjuk el ennyire

    VálaszTörlés
  6. @wmitty: több felvetésed van a posztban, ezekre reagálok.

    - "Be lehet-e menni a déli kanyarba a rekonstrukció alatt?" Minek? - kérdem én. A tribünön elfér ~ezer ember, a kanyarban hivatalos adatok szerint ötezer. Ezekből a számokból az következik, hogy teljesen fölösleges azon gondolkodni, hogyan lehet a gombától eljutni a déli kanyarba, ami ráadásul fölösleges biztonsági kockázatot jelentene (vendégszurkolók).

    - "Majdani zártkapus találkozók" Én inkább nem is gondolok erre, egyébként ha végiggondolod, hogy betondarabok közé akarsz beengedni ezer dühös embert, aki nem láthatja a meccset, akkor sejted a választ ;-)

    - "régi lelátó megtartása" Szerintem ez nem építészeti kérdés volt. A stadionképet meghatározó főtribün megmaradt, a gólyalábas szektoroknak pedig azért kell veszniük, mert így a szektorok alatti rész is hasznosítható, mint minden normális stadionban. Nem tudom, mi lesz ott, de emlékszem, volt olyan terv, hogy a birkózók kerülnek oda (végül a régi tribün alatt építettek nekik termet, mikor a régi birkózócsarnokból fedett műfüves pályát alakítottak ki). Remélem jól hasznosítják.

    - "Közlekedési helyzet" Mitől lenne jobb? Már gondolkodom rajta, hogy kocsi helyett busszal kellene mennni, lehet, az lesz a kényelmesebb.

    @piros: gondolj arra, hogy a kanyarban még egy fél évig biztosan ilyen betonon állsz, és ha később sem ülsz le valamelyik székre, akkor még tovább is ;-)

    Egy korábbi tweetemben írtam, Nyíregyházán valamilyen megfontolásból atlétikai stadiont építenek, lelkük rajta. Szerintem sokkal jobb megoldás egy külön focistadion, és egy atlétikai pályával körbevett mini stadion.

    Lehet toldozni-foldozni a régit, de a legtöbb esetben többet ér újat építeni.

    @mindenki: Voltam kinn tegnap este, már nem fotóztam, mert sötétedett, ezért csak szóban annak, aki nem látta még: lebontották az összes felső lelátórészt az egyenesben, most kb. úgy néz ki a stadion ezen része, mint a Kubik főtribünnel szemben lévő lelátója. Kicsi.

    VálaszTörlés
  7. a kanyarban hat db egész szektor van,
    500 fő/db-bal már rendesen tele van.

    szóval 3000 (maximum bezsúfolva, csucsuval, óra alttival együtt 4000 fő)

    nem mondom hogy kevés lesz, mert nem lesz, de az 5000 fő a kanyarban az nagyon sok!

    tényleg, 5 szektort bontottak végül el, vagy mind a hetet?
    tud erről valaki valamit?

    VálaszTörlés
  8. @piros: igazad van, az ötezer a két kanyarra vonatkozik.

    Előkerestem a pontos számítást a BOON-ról: az északi kanyar eszerint 6 egész szektorx500 néző, egy félszektor (Csucsu)x250 néző fér el. Ehhez még hozzájönnek a szektorok közti feljárók és az "óraszektor", legyen mondjuk 3500 kerekítve. Az ülőhelyet viszont alábecsültem, az 1500, tehát összesen ötezer hazai néző fér be a stadionba.

    És így továbbra is azt gondolom, hogy nem tévedtem sokat, ennyi helyen el fogunk férni, hacsak nem táltosodik meg hihetetlen módon a csapat.

    Találtam egy képet, amin látszik, hogy néz most ki a stadion. Tehát 7 szektort bontottak le, mindkét kanyarban 7-7 teljes szektor maradt meg, de ezek közül az építési területhez ledközelebb esőt nem nyitják ki, így az északi kanyarban a legelső nyitott szektor az ultraszektor lesz. Kíváncsian várom, mi lesz, ha a sok béközepes "ezerkilencszázhatvanótajárokmeccsre" beáramlik az ultraszektorba és ott szotyizza végig a meccset...

    VálaszTörlés
  9. Tettem a posztba egy apró kiegészítést, talán észre sem veszitek (ezért szólok): egy kövér betűvel kiemelt linket a mérnökös részhez.

    VálaszTörlés
  10. én sajnálom és megértem az öreget,
    de hogy ez a struktúra teljesen idejét múlt, azt nem lehet tagadni.

    való igaz, hogy szívéhez nőtt, mert ő tervezte (vagy csak a statikus volt...?) és azt is, hogy olcsóbb lett volna az ő megoldása, hogy egy konzolos tetőt fölébiggyeszt,
    de hogy ezt a stadiont 20.000-re székezi be, azt nehezen hiszem...

    itt látható az öreg vázlata:
    http://diosgyor090817.staal.fotoalbum.hu/viewlarge/pictureid/8017833

    jelen esetben pedig lesz egy egyáltalán nem egyedi,
    az újpesti vagy nyíregyházira hajazó, sablonos lelátónk,
    viszont alul sokkal jobban ki lehet majd használni a teret,
    és egyáltalán, minden tekintetben korszerűbb.

    én hozzáértő, független emberektől azt is hallottam, hogy a lelátók lépcsőköze eleve olyan volt a régi stadionban, hogy alkalmatlan utólagos beszékezésre.

    VálaszTörlés
  11. Jó volna, ha lenne folyamatosan kép az épülő stadionrészről. Látom itt azért van belőle.

    VálaszTörlés
  12. Piros:
    jó, hogy betettél egy ilyen konkrét fotót. Akár el lehetne kérni az öregtől a rajzokat. Igaz, ma már mindegy... Csak a tisztesség kedvéért.
    Amúgy amit mutat a képen is, az szerintem nem annyira vázlat, mint inkább fénymásolat lehet a tényleges kiviteli tervekről. (Kiviteli szintű terv az a rajzdokumentáció, amint már csak oda kell adni a kivitelezőnek, és mehet az építés.) Ezekben a tervekben a legutolsó vasdarabkák pontos méretei is ki vannak számolva, "az utolsó szögig".

    Pe-pe: az elmúlt két hétben már több mint száz fotót csináltam a helyszínen, most hétfőn is. Valahová fel kéne raknom, hogy látható legyen, de addig is ha kéred, Neked elküldöm. A következő hetekben is tervezem, hogy időről időre kimegyek és fotózok.

    VálaszTörlés
  13. Terveket lehet látni milyen lesz valójában?
    Ilyen kaliberű minkáknál így szokás

    VálaszTörlés