2009. augusztus 5., szerda

Emlékek, emberek és az elbontandó lelátók

Itt, a blogban, egyik kommentjében kértek meg, hogy készítsek pár fényképet, amíg még áll, a keleti lelátórészekről: hadd lehessen legalább képileg megörökíteni a neten. (Talán egyszer, pár év vagy évtized múlva, majd valaki virtuálisan reprodukálja, és olyan cyber-sisakkal a fejünkön ismét álldogálhatunk majd, meg sétálhatunk az elmúlt évtizedekben megszokott lépcsősorokon.) Tegnap délután volt rá másfél órám, kimentem, hogy legalább kívülről fotózgassam, ami egy hét múlva már talán nem is lesz többé.
Az utcán hamar megszólított egy ősz hajú úr, láthatóan helybeli lakos, akit nem kellett sokat kérdezgetni - egyáltalán nem; más talán úgy mondaná: lerázni sem lehetett volna..., igaz, nekem eszem ágában sem volt -, szóval mindjárt elkezdett mesélni a régmúltról, amint kiderítette, hogy "történészi igénnyel" kattogtatom ott a fotómasinát. Elmondta, hogy anno, a hatvanas években maga is jelen volt az építkezésen dolgozó sokezernyi kommunista műszakos között, kicsit később kiderült ráadásul, hogy családja révén ezer szállal kötődik a diósgyőri (és perecesi) futballtörténelemhez.
Személyes történetén keresztül még jobban érzékelhetővé vált, mennyi minden "elvész", óhatatlanul, a legjobb szándék mellett is, amikor valami régit a felújítás, a korszerűsítés szándékával lebontanak... Mert amelyik fal és oszlop ledől, az örökre eltűnik - bármi emelkedjék is onnantól a helyén, akár magasabbra is.

Szóval beszélgetés közben egyszercsak ellenállhatatlan késztetést éreztem, hogy előkapjam kamerámat (E90), és felvegyek legalább néhány percet a nosztalgikus - ám a legkevésbé sem összeszedett - előadásból. A két részlet egyike sem valami remekmű; inkább csak arra szolgálat, hogy inspirálja a profi (televíziós) riportkészítőket, menjenek ki ők is a helyszínre és próbáljanak hasonlóképp kínálkozó alanyokat elkapni.

A két videórészlet a Youtube-on:
„Foczkó, Boczkó, Molák, Polák”
„Ezt nem lehet kitörölni, nem?”


(Az első sztoriban elhangzó „legendabeli” névsort illetően csak a hallásomra tudtam támaszkodni. Annyi bizonyos, hogy Foczkó nevű játékos szerepelt a fél évszázaddal ezelőtti Perecesben, talán a Futó testvérek egyike volt ő, még eredeti nevükön, de a többi névben teljesen bizonytalan vagyok. Kérem, aki többet, biztosabbat tud, tájékoztasson!)

11 megjegyzés:

  1. ez mekkor a nagy!
    maximális elismerés a riportokért!

    és köszönöm a képeket is!

    (jó lenne pontosítani, hogy hol volt a régi vasgyári pálya! az öreg a református templomot és benzinkutat emlegetett. tudja valaki, melyik területre gondolt???)

    VálaszTörlés
  2. http://www.templomaink.hu/kep.php?kep=669

    én erre gondolok (ez a vasgyári ref. templom, és benzinkút is van)

    nekem ennyit sikerült könyvtárban eddig felkutatnom:
    A DVTK labdarúgói 1911-től 1939-ig a "munkásétterem mögötti játékpályán" rendezték meccseiket

    VálaszTörlés
  3. itt..

    http://maps.google.com/?ie=UTF8&ll=48.09864,20.732424&spn=0.004005,0.006899&t=h&z=17

    (örömmel tapasztalom, hogy a gugli dobott egyet Miskolc felbontásán :-) mikor pár hónapja néztem, még rosszabb volt)

    VálaszTörlés
  4. Bocs az offért, de nem volt bejegyzés ezzel kapcsolatban.

    Tegnap megnéztem az MTK II-DVTK II meccset a Liga Kupában.

    Legfőképpen arra voltam kíváncsi, hogy azokon a posztokon (balhátvéd, csatár, jobb oldali kp.), ahol a nagy csapat bajban van, milyen megoldási lehetőségek vannak házon belül.

    Az MTK az első félidőben elég visszafogott teljesítményt nyújtott. Mi pedig szépen játszottunk, több helyzettel, lövésekkel, agresszív letámadással.

    A második félidőben az erőnléttel jobban bíró, - bár emberhátrányban lévő - MTK feljött és egyenlített. Míg nálunk már csak felvillanások voltak.

    Nálunk a meccs legjobbja a balközepet játszó Horváth Szabi volt. Rengeteget futott, harcolt, labdát szerzett, jók voltak a beadásai, volt egy jó szabadrúgása és nem mellékesen ő rúgta a gólunkat egy szöglet utáni kavarodásból.

    De jó teljesítményt nyújtott Bokros, Kleiber és Menyhért is.

    Akik nem tetszettek, vagy akiktől többet vártam: Somodi, Faggyas, Kovács Sz., Kerényi. Bence többször is bizonytalanul jött ki a beívelésekre, bár a gólról nem tehetett. Eddig úgy gondoltam, hogy nem leszünk bajban akkor sem, ha Kötél elmegy. Most elbizonytalanodtam. Milán és Szilárd volt a két ékünk. A volt debreceninek volt több helyzete (a végén kapufája), de összességében kevés volt amit elől nyújtottak.
    Kerényi a legnagyobb csalódás. Az MTK jobbszélsője Kákonyi annyiszor verte meg, ahányszor szembe kerültek. Kedvetlenül, unottan, alibizve játszott. A támadásokat egyetlen egyszer sem segítette. Ezért kár volt marasztalni.

    Összességében nem lettem boldogabb a meccs után. Egyrészt a meccset emberelőnyben meg kellett volna nyerni. Másrészt azokon a posztokon, ahol gyengébbek vagyunk a fiatalok között sincs alternatíva.
    Csatárposzton Balajtinak és Szabónak nem kell félnie, hacsak nem a grúz támadótól. Balhátvédbe mindenki jobb megoldás Keránál, míg jobbszélen bár nem volt rossz Kleiber és a második félidőben Bokros sem, azért Lipuszt (vagy most már Vukadinovicsot) valószínűleg nem fogják kiszorítani.

    Ráadásul még a csapatkép alapján elég brutál felépítésű Bulatovicsot sem láttam játszani. :(

    VálaszTörlés
  5. Piros: tényleg azt szeretném, ha a mostani beruházást, mint afféle "mérföldkövet" kihasználva, a helyi riporterek rámennének erre a témára. Ma még könnyen lehet találni 60-70 éves miskolciakat, pláne környékbelieket, akik ezeket a sztorikat el tudják mesélni kamerába - egy-két évtized múlva már majd alig lehet mesélőket találni... (Lám, pár éve Spielbergéket is ez indította a világméretű Shoah-dokumentumsorozat elkészítésére.)
    A "régi pályáról" én magam nem tudok semmit, de biztos vagyok benne, hogy nagyon sokan igen, kicsit idősebbeket érdemes kérdezgetni, pláne egykori gyáristákat.

    VálaszTörlés
  6. @Piros, wmitty: nem tudom, ismeritek-e dr. Nagy Jánost. Amatőr sporttörténész, kb. 1950 óta gyűjti a Diósgyőrrel kapcsolatos infókat, teleírt már néhány füzetet, rengeteg csapatfotója is van (meg még ki tudja mi minden). Ha ma kezdené, akkor biztosan blogot írna, így nehezebben hozzáférhetők a dolgai. Ha valaki, akkor ő biztosan tudna segíteni.

    VálaszTörlés
  7. Az 1946/47-es Perecesben sok későbbi Diósgyőr-játékos is szerepelt, például a riportba is említett Foczkó, pontosabban Foczkó (Futó) I Sándor és Foczkó (Futó) III Ferenc is, de volt még Futó II és Futó V is a keretben. Szintén a Perecesben volt NB1-es Hubai (Hubicska) József kapus, Zentai András, Salamon Zoltán, Felföldi Sándor az ötvenes évek eleji Diósgyőr játékosai, Kertesi Ignác, aki később az MTK és a Dorog játékosa lett, vagy Pió Rudolf, aki azután a Haladásban majd az ETO-ban is játszott.
    Az említett Krajnyák István kapus is Perecesen kezdte, később ő is a Diósgyőr kapusa lett.
    Polák nevű játékos talán Polcz II magyarosított néven játszott az NB1-ben.

    VálaszTörlés
  8. újratöltöttem a két, időközben törlődött videót:
    https://youtu.be/GNrkT4dUAe0
    https://youtu.be/TQyXdDMwMlY

    VálaszTörlés
  9. A képen a hét Futó testvérből 6 van, plusz Zoli fia Jóska.Feri, Zoli, Jenő az édesapám, Laci, Jóska, Elemér, Béla. Egyedül Ottó nincs a testvérek közül a képen. Sajnos már egyikük sem él.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    2. Az interjúban szereplő Úr nem Futó.

      Törlés