2010. szeptember 10., péntek

Egy csokor pletyka

Mit akar Leisztinger Tamás, miért fektet be a diósgyőri fociba? Ezer és egy pletykát hallottam, van amilyeknek lehet valóságalapja, de igazi blődség is akad.



Abban biztos vagyok, nem egy gyerekkorától Diósgyőr-szurkoló bukkant elő és abban is, nem pusztán egy unalmas vasárnap délután keresett némi izgalmat és találta meg a focibizniszben. Önmagában egy fociklub nem tudja eltartani magát, ami tovább rontja a kapcsolódó üzlet jövedelmezőségét, de aki ismeri, nagyon okos embernek tartja Leisztinger Tamást. Valahol valamilyen haszonra számít, de hol?

Telekspekuláció: a számozott utcák helyén ingatlanfejlesztésbe kezd a Borsodsport Invest (hogy kitoltak velem, mennyivel egyszerűbb azt írni: Arago).

Ezek szerint olyan értékes ez a terület? Miskolc sajnos nem a magas ingatlanárakról ismert és még csak nem is egy centrális elhelyezkedésű városrészről van szó. Ezen kívül tudtommal a városrendezési tervben kertvárosi részként van a jövője meghatározva.

Edzőközpont Diósgyőrben: valami hasonló, mint amit Stadler álmodott a puszta közepére. A stadion körül rengeteg pálya, ahol (külföldi) csapatok tudnak edzőtáborozni. Erre utal, hogy 50 évre tervezi bérbe venni a stadion környéki üres területet is.

Ez tetszene, mert hosszú távú megtelepedést feltételez és ha valamikor valamiért mégis távozik, akkor játékost, indulási jogot, vagyon elvihet, de focipályát aligha.

Edzőközpont Lillafüreden: ugyanaz mint az előző, csak a pályák Lillafüreden épülnének. Kapcsolódási pont a Hunguest Hotel Palota, ami már négycsillagos, de hozzá tartozik az egykori laktanya épülete is. A hírek szerint, ha Leisztinger el is adja a Hunguest Hotelst, akkor is megtartja a Palotaszállót.

Ha nem lenne hely Diósgyőrben és Lillafüred nem egy völgyben, hanem egy tágas pusztán helyezkedne el, akkor lenne benne ráció. Így kevésbé. Esetleg a Palotaszálló a Diósgyőrben felépülő edzőközponthoz tartozó főhadiszállás lehetne, nem áthidalhatatlan a távolság.

Akadémia: Saját tagokat akar delegálni az alapítvány kuratóriumába, így biztosan érdekli a dolog. Ha úgyis épít pályákat, akkor az a célszerű, ha ki is használják azokat, de biztosan nem kerülte el a figyelmét a külföldre eladott fiatalok ára sem.

Ahány akadémiáról hallottam, az mind városon kívül épült, ahol nem falak és rácsok, hanem erdő és mező tartották vissza a fiatalokat a romlott civilizációtól. Ezért nem feltétlenül jó ötlet a bentlakásos intézményt Diósgyőrben - vagy akár Lillafüreden - felállítani, de jelenleg sorra távoznak a tizenéveseink, nem is beszélve a többi megyebeliről, így bármilyen megoldás jobb a semminél.

Politika 1: A narancssárga úthenger sofőrje felajánlotta neki, hogy megvárja, míg odébbhúzódik az útjából, feltéve, hogy normális gazdag emberként visszacsöpögtet valamit a vagyonából a nép szórakoztatására. Különben jönnek a különböző hatóságok és ha csontvázat akarnak találni, akkor fognak is, ahogy azt be is bizonyították.

A mai politikában mindent el tudok képzelni, és annak az ellenkezőjét is. Azonban itt túl sok pénzről mondana le a saját zseb a Diósgyőr javára, ami nem annyira életszerű.

Poltika 2: Az MSZP-közelinek tartott vállalkozó nem szeretne távol kerülni az új hatalmi központtól, viszont Orbán Viktor, Csányi Sándor és a hasonlók nem biztos, hogy szóba állnak vele. Azonban egy DVTK - Videoton mérkőzésen nem kerülhetik el egymást.

Ez talán életszerű, csak kicsit drága forintszázmilliókért kihallgatást vásárolni a királynál.

Politika 3: Elszerette valamelyik nagyember asszonyát és ezért kénytelen volt eladni a Hunguest Hotelst és befektetni a Diósgyőrbe...

Ezt magam sem értem, hol itt az ok okozati összefüggés.

Egyéb: ...

Ti mit hallottatok?

11 megjegyzés:

  1. Én azt hallottam, hogy a vörösök menekülnek, ki így, ki úgy.
    Az Orbán-LT paktum meg egy baromság.

    VálaszTörlés
  2. Amennyiben a választások után nem kap pénz az önkormányzattól a csapat, szerintem sok jóra ne számítsunk. Pénzt kivenni nem lehet a magyar fociból, maximum hosszabb távon. Éves szinten 100 millát be kell rakni a tulajnak, hogy működőképes legyen a klub. Nem tudom ezt miből érdemes finanszírozni, de én egyetlen életképes dolognak az utánpótlás kiépítését látom. Ebben évente 20-50 milla profit lehet játékos eladásból. Persze ez nem máról holnapra működik. 3-5 év kellhet hozzá.

    VálaszTörlés
  3. én azon gondolkoztam, hogy egy hatalmas cégbirodalomnak biztos hogy nagyon sokat kell adóznia. ha nem könyvelnek okosan, vagy nem csökkentik máshogy az adózás előtti nyereségüket.

    ha jól emlékszem, pont ennek adott teret az új sporttörvény, hogy adómentesen/adó helyett lehet pénzt pumpálni a kiemelt sportágakba.

    így szívesen forgathatnak bele sok pénzt a még többel rendelkezők, mert nem adóként megy el, és azt már mi, egyszerű szurkolók is megtanultuk a húsz év alatt, hogy a fociklubból milyen módokon lehet könnyedén "visszaforgatni" a pénzt.

    VálaszTörlés
  4. Pirosnak igaza lehet.
    Adok 20 millát a klubnak papíron. Ami gyakorlatban legyen 5 milla. Már is 20 után nem kell adózni 15 milla meg visszaforgatok a cégemhez.

    VálaszTörlés
  5. Ha már pletyka, indítsunk is egyet: a Bőcs elleni meccset a napos oldalról nézte végig Szentes Lázár (ott ült pár székkel mellettünk)

    VálaszTörlés
  6. @Névtelen: kifejtenéd bővebben? Ki a vörös és ha Leisztinger az, akkor neki miért menekülés Diósgyőr?

    @Pe-pe: most három évre kötelezettséget vállalt az önkormányzat a támogatásra. Az utánpótlást - a tömegest, nem az elitképzést - később is támogatni kell, de a csapatot nem. Azért kell valódi tulajdonos, hogy a közpénzek ne erre menjenek el.

    @Piros: ez nem pletyka, ez a valóság. Nem is kell a Pe-pe féle ügyeskedés, anélkül, legálisan is rengeteg pénzt lehet nyerni a dolgon.

    @légiós: Szentesről már régen pletykálnak, de a REAC ellen ott volt Pajkos, Újpesten pedig Gálhidi. Ilyen tulajdonosi háttérrel szerintem sokan kipróbálnák magukat Diósgyőrben.

    VálaszTörlés
  7. Fürdőközpont a szémozott utcák helyén!
    Ezt Péchi Tibornak "csiripelték" a verebek. :)
    "Ami úgy hiányzik Miskolcnak mint egy falat kenyér" ahogy ő írta. :)

    Lillafürednek "völgysége" ellenére van realitása.
    Ott a Fehér-kő tövében mindíg is volt focipálya.
    Lehet, hogy nem 105x65-ös de volt a tiszti bérházak mellett. Most a DVTK-nál is egy műfüves pálya van (+acsarnok) a sok korosztálynak. Egy csapatnak tökéletesen elég, de még kettőnek is.

    VálaszTörlés
  8. @oroszati: a laktanyának volt pályája, igen, de egy edzőközpont egyetlen pályával? Még ha meg is duplázzák, akkor is édeskevés. Hogy Diósgyőrben ezzel kell beérnie az utánpótlásnak, az szomorú, nem pedig minta (néhány csapat az U12 alatt emiatt nem is Diósgyőrben edz, hanem az Ifipályán, vagy máshol).

    VálaszTörlés
  9. Edzőközpont az nem, de egy alapozásnál ahol nem a labda dominál ott akár két csapat is be tud osztani egy pályát. Néha meg játszanak egymás ellen. Két erdei futás között. Ott a bársonyos meg a szinva forrás a regenerélódáshoz a jéghideg víz kell, az meg az télen nyáron. : )
    Ha emlékeim nem csalnak volt valami termálfúrási történet is lilán. Abbamaradt vagy 40 éve és folytatni akarták,-ják nem tudom. Ha sikerül akkor megint más a leányzó fekvése.

    VálaszTörlés
  10. a laktanyát pályástúl megvette másfél éve a hunguest hotels

    VálaszTörlés
  11. Piros ez nem pletyka :) ez TÉNY.
    A pálya 100x50-es megvan. Megmértem.

    Még se negyven éve volt.
    "Hogy az üdülőhely látogatottságát növeljék, az erdőkincstár gyógyfürdő létesítésére kért engedélyt. 1927-ben Pávai Vajna Ferenc geológus és Mazalán Pál mérnök 734 m mélyen 32 fokos vizet találtak. A bizonytalan kimenetelü,költséges és elhúzódó fúrási munkák körül kialakult korrupció gyanus parlamenti viták miatt, a kellő hozam eléréséhez szükséges továbbfúrásokat leállították, pedig különleges vegyi összetételű vizeket találtak.
    (A hévíz kút fúrások gyakran válnak a politikai és egzisztenciális csatározások eszközévé.)A 60-as évek végén és később is felmerült a fúrás folytatásának gondolata, de máig csak egy szép emlékműre(?!?!?) tellett...."

    ui.: nincs új a nap alatt. :(

    VálaszTörlés