2009. február 6., péntek

Egy kis játék

A szurkoló mindig szívesen játszik el a gondolattal: hogyan állítaná fel a csapatot az edző helyében?

Még a kapusposzton a legkönnyebb a döntés, mert ott bárkit állítok a gólvonalra, nagyjából ugyanaz a dolga akkor is ha vonalkapus és akkor is ha imád a mezőnyben bóklászni. Node a mezőnyjátékosoknál már nem csak a posztokat, hanem a hadrendet is érdemes figyelmi - régi szép idők, amikor vagy WM vagy 3-4-3 vagy 4-4-2 volt a felállás, de az egész világ azt játszotta.

Mostanában a DVTK leginkább a 4-2-3-1-e játszotta, tehát a négy védő előtt két védekező középpályás "elősöprögetett" és egy szem csatár várta elöl a labdákat. Ezzel nagyjából ki vagyok békülve, mert elfogadom, hogy nem az a lényeg, hány játékos áll elöl, hanem az, hogy a csapatból hányan támadnak, ha nálunk a labda. Ebből a szempontból a két előszűrőnek van nagy jelentősége, mert a csatár persze, hogy támad, és a támadó középpályásoktól is elvárható ez valamilyen mértékben. És azt kell mondjam, a kapusposzt mellett talán itt állunk a legjobban. Kamber a DVTK legjobb játékosa, Takács és Búrány pedig a fiatalok közül emelkedik ki, lassan már nem csak tehetségként lehet róluk beszélni, nem véletlen, hogy mindketten korosztályos válogatottak. (Bár mintha Búrányt mostanában nem hívnák.) És persze ez mindjárt 3 játékos két posztra, tehát vagy valakit máshol kell játszatni, vagy a padra ültetni. Kamber kitűnően játszik előrébb is - és hátrébb is, kapusként még nem láttam :-) - ezért ez lenne a kézenfekvő megoldás, bár akkor két rutintalan fiatal marad a kulcsposztokon. Nem egyszerű ez.

Akkor lássuk posztonként, hogy áll fel az én pillanatnyi DVTK-m.

Kapus: ehhez sok ész nem kell, Vojinovic sérült, Giák mindössze egyetlen félidőt védett egy előkészületi meccsen az első csapatban, Somodi kölcsönben Győrben, Kövesfalvi pedig már csak vendég az edzéseken. Tehát: Köteles László. Persze, ha felépül Vojinovic, akkor új lapokat osztanak, de van egy olyan sanda gyanúm, hogy gazdasági okokból - el kell adni Kötelest, míg le nem jár a szerződése - Vojinovic nem sokat fog tavasszal védeni.

Védők: a jobbhátvéd egy neuralgikus pont, Bokros sem meggyőző, de Lakatosnál mindenképpen jobb. Ide nem ártott volna igazolni valakit, bár bízom benne, hosszú távon Bokros meghálálja a bizalmat. Középen Bogunovic jó vételnek tűnik, Nomo és Viskovic lábbal sajnos gyenge volt, amikor láttam. A togóiban többet láttam, lendületesebb, de Viskovic jobban irányítja a védelmet.
Most olvasom, Nomo mégsem lesz diósgyőri, bár nagy csinnadrattával bejelentették anno... Milicic viszont egyelőre itt van és játszik is a Vasas elleni Ligakupa meccsen. (Összeesküvés elmélet: miért nem Menyhért játszik a tétnélküli meccsen, miért a Milicic? Mégsem biztos az a kínai szerződés? Mégis marad Milicic, ezért nem kellett Nomó?) Kíváncsi vagyok, Gálhidi hogyan kavarja majd a lapokat, Bogunovicot feljebb is lehet tolni, Viskovicot már kipróbálta jobbhátvédként is, szóval egyelőre képlékeny a dolog. Nálam mindenesetre Bokros, Bogunovic, Milicic, Gohér jelenleg a kezdőnégyes. Tudom, Gohér sérült, de bízom benne, a bajnoki nyitányra meggyógyul. Horváth Szabolcs nem védő, sokkal több hasznát lehet venni a támadásoknál. Ez egyébként igaz Gohérre is, de ha jönne egy szuper balhátvéd, akkor a középpálya bal oldaláért Gohér, Horváth és Lipusz harcolhatna.

A védekező középpályásokról már írtam, Takács és Búrány a két emberem.

Támadó középpályásként jobb oldalon Stanicot, középen Kambert, bal oldalt pedig Lipuszt játszatnám. Aztán lehet, hogy az első fél óra után változtatni kellene, mert Stanic is inkább a pálya közepére való, de az biztos, Ahodikpénél és Szélpálnál sokkal jobb. Ahodikpe kicsit talányos, gyors, megállíthatatlan, mégsem lőtt egyetlen gólt sem és a gólpasszban sem áll sokkal jobban. Szélpálról az a véleményem, hogy sokan túl sokat várnak tőle, mintha kész játékos lenne, pedig ő is "csak" egy fiatal rengeteg hiányossággal. Neki is türelemre van szüksége, de azért jó lenne, ha a sprintjein kívül már mást is fel tudna mutatni Kamberről volt szó korábban, Lipuszt pedig leginkább akkor hagynám ki, ha 4-2-2-2-ben kellene egy hely a második támadónak.

Ez a veszély nem fenyegeti, mert egész egyszerűen nincs második csatár Tóth Misi mellé. Homma szóba jöhet ugyan, de ő légiós, és ha a védelemben 3 légiós játszik, a középpályán 2, akkor neki már nem jut hely. Meg kellene próbálni honosítani, "ezer" éve itt él, nem is beszélve a magyar-japán rokonságról :-) Kleiber még kevés az NB I-hez, Szabó Viktort pedig nem értem, lehet, sokkal nagyobb támogatásra lenne szüksége, mint Tóthnak, ami viszont az amúgy sem stabil védekezést bontaná meg.

Száz szónak is egy a vége, ez az én kezdőcsapatom

Köteles
Bokros, Bogunovic, Milicic, Gohér
Búrány, Takács
Stanic, Kamber, Lipusz
Tóth

vagy:

Köteles
Bokros, Bogunovic, Milicic, Gohér
Búrány, Takács
Stanic, Kamber
Tóth, Homma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése