2011. március 4., péntek

Már csak egyet kell aludni...

...és kezdődik a bajnokság. Azaz folytatódik. Megpróbálom összefoglalni, mire számíthatunk.

Lesz egy óriási üldözőverseny, eleinte azért, hogy közelebb kerüljünk a Nyíregyházához, majd hogy a nyakára menjünk, utána megelőzzük. A végén pedig, ha minden úgy alakul, ahogy szeretnénk, akkor az előny megtartása lesz a feladat.

Alapesetben egy bajnokságot soha nem egy mérkőzés dönt el, de most kulcskérdés lesz a nyíregyházi győzelem. Sajnos a negatív forgatókönyv valósult meg a nyáron írt "nekünk az az érdekünk, hogy minél kiegyenlítettebb legyen az élmezőny, legyen bőven körbeverés" mondat kapcsán, mert látni lehet, a DVTK, Mezőkövesd és a Nyíregyháza magasan kiemelkedik a mezőnyből, ott meg is van a körbeverés, de "lefelé" alig van pontvesztés (a Vácot azért nem veszem ide, mert ők nem tudtak nyerni a dobogósok egyik ellen sem). Külön szomorúsággal tölt el, hogy a gyenge csaatok elleni pontvesztésben mi vagyunk az élenjárók, különösen a Bőcs és a Makó ellenire igaz ez.

A bajnokság előtt írtakban a REAC és a debreceni tartalékcsapat kapcsán alaposan melléfogtam (most is inkább kölcsönadták a debreceniek a játékosaikat, ahelyett, hogy foggal körömmel ragaszkodnának az NB II-es joghoz), viszont az egy meglepetéscsapat bejött, mégha nem is sejtettem, hogy a Mezőkövesd lesz az. Mindezzel együtt azt gondolom, nincs esélyük a feljutásra, mert a DVTK és a Nyíregyháza annyival erősebb és ami még fontosabb, annyival jobban akarja az élvonalat, hogy azzal nem tudnak versenyezni.

Abban viszont segíthet a Mezőkövesd, hogy rögtön a második fordulóban legyőzik a Nyíregyházát. Ha ez így történik, akkor már nem óriási a hátrány, hanem csak nagy és tényleg bármi előfordulhat, mint ahogy 5-0-ás vezetésnél a sarkazás bejön, 0-0-nál már kevésbé (szabályt erősítő kivétel Madjer BEK-győzelmet érő találata). Abban biztos vagyok, hogy nem fogjuk százszázalékosan hozni a tavaszt, mint ahogy abban is, a Nyíregyháza is fog váratlanul pontokat veszíteni. Kérdés, hogy ki mennyit?

És ha közelebb kerülünk, akkor az is kiderül, melyik csapat mennyire jó versenyzőkből áll, kit dob fel és kit fog vissza az éles versenyhelyzet. Ez dönthet a 22. fordulóban, április 16-án is a "bajnoki döntőn". Ha létezik a fociban hatpontos meccs, akkor ez az lesz.

A továbbiakról ezúttal kár írni, mert teljesen más forgatókönyv várható, ha a rangadó után szoros az állás, mintha megmarad a nagy különbség. Előbbi esetben biztosan folytatódik a versenyfutás, utóbbiban lehet kapaszkodni a szalmaszálba, vagy lélekben feladni.

Tehát adott a feladat: elsősorban nekünk kell tökéleteshez közelítő eredményességet produkálni, beleértve a nyíregyházi meccset is, és közben izgatottan lesni a híreket, mikor botlik az elllen. Nem egyszerű, nem mi vagyunk az esélyesek, de messze nem lefutott még ez a tavasz és ezt nem csak a kincstári optimizmus mondatja velem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése