2011. március 17., csütörtök

Nem bábeli zűrzavar

Időről-időre felzúng a kórus: túl sok az idegenlégiós az NB I-ben. Jönnek az érvek, hogy miért rossz ez, ami közül most csak egyet idézek: kommunikációs zavart okoz, ha a sok különböző nemzetiségű játékos nem érti meg egymást.

Diósgyőrben is hol több, hol kevesebb légiós játszik, most éppen a 23 tagú keretből 7 nem magyar állampolgár. (Ez az őszhöz képest több, az elmúlt évek némelyikéhez képest kevesebb.) Ez 30%-os arány, az NB I-ben 29,5 az átlag.

Általában az a véleményem, hogy aki tud focizni, az könnyebben megérti magát a többiekkel, nagyobb probléma lehet az, hogy egy bizonyos szituációban a védőtől Svédországban azt követelik meg, hogy behátráljon, míg Máltán azt, hogy támadja a labdát. (Hülye példa, de remélem, értitek, mire gondolok.)

Emlékszem, amikor a Milan egyik sikerének titkát abban látták, hogy nem csak három - ennyi volt a maximum - kitűnő légiósa van Rijkaard, Gullit és Van Basten személyében, hanem mindhárman hollandok. Akkor nagyon fontos volt, hogy ugyanazt a nyelvet beszélték, azóta a globalizálódó világban sokkal többször előfordul, hogy két különböző nemzetiségű is megérti egymást. A közös nyelv pedig többnyire az angol.

Ez olyannyira igaz Diósgyőrre, hogy Benczés Miki az edzéseken először magyarul mondja el, mit szeretne látni, majd angolul is megismétli. Az egyszerűbbeket mindenki megérti, ha bonyolultabb a feladat, akkor valaki tolmácsol, mert gyakorlatilag csak Luque és Raković nem beszél sem angolul, sem magyarul.

A külföldiek közül egyedül George tanult meg magyarul az elmúlt évek során és kifejezetten jól is beszél, bár nem tagadhatná le, hogy nem ez az anyanyelve (a többség egyelőre a jobbra-balra, előre-hátra, hagyd!, enyém! típusú fociszókinccsel rendelkezik). Arze, Abdou és Gal penge angolból (legelső az Egyesült Államokban diplomázott, majd Kanadában is focizott, így nem meglepő), de Radoš is bírja a nyelvet. Úgyszintén George is, de őt még soha nem hallottam angolul beszélni, hiszen a magyarokkal magyarul, Abdouval viszont franciául társalog. Spanyol szót pedig azért lehet hallani, mert Arze és Luque közt ez a közös nyelv. Régen szerbhorvát nyelvnek hívták, ami a politikai változások miatt ma újra szerb és horvát nyelv lett, de ez nem akadályozza a délszlávokat abban, hogy gond nélkül társalogjanak egymással anyanyelvükön, amihez még Budovinszky is csatlakozhat, hiszen tud valamennyire "szerbhorvátul".

Egy biztos, ha én 18 éves focista lennék, akkor azért edzenék keményen, hogy egyszer bemutatkozhassak a diósgyőri közönség előtt, de az is ott lenne az agyamban, ha lehetőséget kapok egy jó külföldi szerződésre, akkor kipróbáljam magam más országban is. És ha külföld, akkor külföldiül is meg kell tanulni. Milyen külföldiül? Hát angolul, mert mára az az egyértelmű világnyelv.

Ezek után nem is akkora baj, hogy hamarosan azt is el tudom képzelni, hogy egy magyar csapat edzését többségében magyar játékosoknak angolul tartsa egy magyar edző.

(A poszt alapötletét fly-től/fly-tól kaptam, köszi érte!)



Végezetül egy szorgalmi feladat: sorold fel a DVTK 7 játékosát, akinek nincs magyar állampolgársága!

4 megjegyzés:

  1. Úgy látszik, nem vagytok játékos kedvetekben, ezért elárulom a megfejtést:

    1, José Luque
    2, Vicente Arze
    3, Mohamadou Abdouraman
    4, Igor Gal
    5, Ivan Radoš
    6, Savo Raković

    ...és...

    7, Illés Richárd.

    VálaszTörlés
  2. Norbi, egy megjegyzés, amit régóta le akartam írni a blogodhoz. Egy ilyen színvonalas oldalt az tesz "tökéletessé", ha kétirányú kommunikáció alakul ki az író és az olvasó között. Erre irányulóan kezdetekben kommentelésre ösztökélted az embereket, illetve interaktív módon párbeszédet kezdeményeztél a posztokon kersztül. De mintha mégsem alakult volna ki itt egy állandó közösség.

    Ennek az egyik okát az alábbiakban látom: a kommentelés mechanizmusa a blogodban számomra így épül fel:

    1. beírom a szöveget, kiválasztom a google profilt, rányomok a küldés gombra (van blog, ahol már itt sikert könyvelhetek el) --> újra betölti a felületet, de már egy kis piros pöcökkel alul.

    2. rányomok újra a küldés gombra --> újra betölti az oldalt, újra ott a kis piros pöcök.

    3. ekkor rányomok harmadszor is --> megjelenik végre a google fiókom bejelentkező ablaka

    4. értelemszerűen beírom a felhasználói nevemet és jelszavamat --> vissza a blogra

    5. a szövegablak alatt megjelenik egy szóellenőrző kód, kitöltöm, klikk

    6. már jelzi a google fiókom nevét is, de kér még egy szóellenőrzést. kitöltöm, klikk.

    7. Győzelem! megjelenik a kommentem!

    namost tudom, hogy ez mind böngéső. mind profilválasztás függő, de talán admin beállítás függő is. ezzel a tortúrával minden esetre csak a legvégső esetben veszem rá magamat, hogy ide kommenteljek. biztos van más is, aki így van vele.

    VálaszTörlés
  3. @piros: a blogot az különbözteti meg sok mástól, hogy kétirányú a kommunikáció, ahogy írod is.

    A technikai hátteret a Google adja, abba sok beleszólásom nincs, maximum annyi, hogy engedélyezem, névtlenül is hozzá lehet szólni.

    Amit leírtál, arra az a megoldás (bár nem tökéletes), hogy már azelőtt bejelentkezel a Google fiókodba, mielőtt írni kezdesz - én mindig be vagyok jelentkezve. Mivel nekem is több fiókom van, ezt úgy hidalom át, hogy több típusú böngészőt használok, egyikben az egyikkel, másikban a másikkal.

    VálaszTörlés