2010. augusztus 12., csütörtök

Kezdődik a bajnokság

Az NB II-es bajnokság később kezdődik mint az NB I, jól is jött a DVTK-nak ez a két hét. Jobb lett volna még több. Én sem bántam a hosszabb szünetet, sokkal könnyebb volt a nyaralást tervezni, hogy nem csak július közepe merülhetett fel időpontként.

De most már tényleg a nyakunkon a rajt. És hogy mire lehet számítani? Ahhoz is bátorság kell, hogy valaki a vasárnapi meccset megtippelje, hát még a teljes szezont! Próbálok felvázolni több lehetőséget, majd meglátjuk, valamelyik megállja-e a helyét.

A vasárnapnál maradva, én nem lepődnék meg, ha a 2004 őszi szezonkezdet (akkor éppen augusztus 7.) ismétlődne meg. Annyira nem durván, hogy éppen beesik egy másik városból egy csapat, amihez alig tartozott játékos, hanem csak annyiban, hogy van egy csapat, amihez alig tartozik játékos. A további párhuzamosság pedig annyi lehet, hogy nem biztos, mindenki aláírja a szerződését az itt edzők közül, lehet olyan, aki csak a második fordulóban csatlakozik. Mint hat éve Vitelki Zoltán és talán Horváth Tibor. Ennek megfelelően lesznek olyan fiatalok a REAC elleni csapatban, akik a szezon többi részében akár egyetlen percet sem kapnak. Hogy egy ilyen csapat milyen eredményt érhet el?

Erre a teljes szezonra várható kilátásokkal együtt próbálok válaszolni.

Nagy kérdés, hogy ki akar feljutni. Komolyan, nem csak szavakban. A DVTK ugyebár fekete ló, szóban ott van a listán a Nyíregyháza és a REAC is. Minden évben van egy meglepetéscsapat, amelyik egy ideig húz, majd a végén vagy vérszemet kap, vagy beszáll a fel-nem-jutási versenybe. Tavaly keleten a Szolnok belevágott, vonzó lehetett a tv-s jogdíjak sok tízmilliója, amit csak azért idézek fel, mert ha jól sül nekik ez az év, akkor lehetnek követőik, de ha szakmailag, anyagilag nem bírják (mert pl. nem elég az NB II-es költségvetés + tv-s jogdíjak), akkor elvehetik a többiek kedvét. És extrém eset lehet a feljutok, majd elcserélem (jókora haszonnal) az indulási jogot a mögöttem lemaradóval opció.

A REAC-ban nem látok több potenciált, mint az elmúlt években, amikor hol feljutottak, hol bennmaradtak, majd kiestek és nem jutottak föl. Ha lesz valódi ellenfél, akkor szerintem jó nekik az NB II, de ha megnyílik előttük a kapu, akkor akár nyerhetnek is.

A Nyíregyháza fogósabb kérdés. Ahogy hallom, arrafelé is csak deszka a kerítés, viszont próbálnak neveket igazolni. Bajzát nálunk befürdött, hátha náluk sem lesz jobb. Az igazolásokkal mutatnák, hogy fontos a feljutás, de nekem még mindig jobban jelzi a szándékaikat, hogy nem egy már bizonyított (szó volt Gálhidiről), vagy egy pályáját most kezdő fiatal tehetség (biztos van arrafelé olyan is az NB III-ban) ült a kispadra, hanem egy Hevesi Tamással egy kaliber, aki hobbiból edzősködik.

Biztosan ott lesz az élcsoportban a DVSC második csapata (és talán az MTK-é is), amelyik ugyan nem juthat fel, de mégis beleszólhat a feljutásba azzal, hogy kitől hány pontot vesz el. Mivel az őszi szezon elején a DVTK valószínűleg nem lesz a legerősebb, nekünk az az érdekünk, hogy minél kiegyenlítettebb legyen az élmezőny, legyen bőven körbeverés. Így marad esély egy jó ősz második felével, tavasszal odaérni.

Igen, oda. Mert akármi is történt, csak a feljutásban vagyok hajlandó a szezon előtt gondolkodni. Ha nincs egy kiemelkedő csapat, amelyik csak akkor veszít pontot, amikor az etióp gyerekek jóllaknak, akkor egy év közben felépülő DVTK-nak is lehet esélye. Abban biztos vagyok, hogy anyagilag rendbe lesz a klub, elsőszámú kérdés, hogy mikor. A második: amennyiben lesz pénz, lesz-e eredményes csapat? Mert ahhoz idő kell, és éppen az elmúlt bajnokságban láttuk, mennyire nehéz menet közben csapatot építeni.

A végére maradt még egy bizonytalansági tényező: milyen színvonalú az NB II? Szerencsére már olyan régen játszott a Diósgyőr ebben az osztályban, hogy elképzelni sem tudom, mekkora a különbség az élvonalhoz képest. Egy kutyaütő NB I-es lehet-e az NB II királya?

Összefoglalva és az óhajokat egy mondatba sűrítve: amennyiben rendeződik a helyzet Diósgyőrben és nem lesz egy NB I-be tűzzel-vassal jutni akaró és egész évben ennek megfelelően is teljesítő ellenfél, akkor vissza lehet jutni egyből. Ámen!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése