2009. május 14., csütörtök

Köszönjük Sallói!

Elég vad pletykák terjednek a városban nem fizető többségi tulajdonosról, átvert megmentőről, az elmaradt fizetést tippmixen pótló játékosokról és felszámolás által veszélyeztetett klubról. Ezek közül ma a legutolsóval foglalkozom, mert az már nem is pletyka. Előbb utóbb a többiről is ki fog derülni, hogy ez a kőkemény valóság, vagy megmarad pletyka szintjén, majd akkor sorra kerül az is.

Olvasom a BOON-on - sok más mellett - hogy előbukkant a múltból egy 10 milliós tartozás, ami kamatokkal együtt már 16 milla. Nem mentem fel Dlusztust, mert biztosan nem az esetleges felszámolás előtt néhány nappal szerzett tudomást a követelésről, de a valódi hunyó Sallói István.

Sallói megpróbál egy újfajta üzleti modellt meghonosítani Magyarországon, játékoskereskedelemből fenntartani egy klubot. Már Diósgyőrben is ezzel kísérletezett és most Újpesten is (a korábbi siófoki éveire nem emlékszem). Míg az MTK a Sándor Károly Akadémián neveli az egész országból gyerekként összeszedett tehetségeket, addig ő 20 év körüli, tehetségüket már többnyire bizonyító játékosokat vásárol. Mindkét modellnek az eladás a lényege és továbbra is tartom, amit az MTK-modell kapcsán már korábban is írtam, hogy a sporteredmény pusztán másodlagos az üzleti eredmény mögött. Sallói is azért hajt a bajnokság megnyerésére, mert egy bajnokcsapatból könnyebben és főleg drágábban lehet játékost eladni. Így az aranyérem az MTK-nál és az Újpestnél is csupán melléktermék. Ha igaz a gondolatmenetem, akkor az ezüstérmes Újpest a nyáron jól kiárusítja a keretét, akit visznek, azt adja és helyükre igazolnak újabbakat, nem pedig a mostani keretet egy-két helyen megerősítve jövőre is az aranyért harcolnak. Persze ebbe is beleférne 1-2 játékos eladása, de csak az ésszerűség határain belül.

Diósgyőrben annyival volt nehezebb helyzete Sallóinak, hogy itt nem volt pénz vásárlásra. Abban nem bízhatott, hogy Tisza Tibi- és Gáspár József-szerű tehetségek sorozatban bukkannak elő a semmiből, és azt is látta, a szimplán kölcsönvett játékosokkal nem megy sokra, miként Máté Péter is visszatért - természetesen ingyen - Debrecenbe az egy jól sikerült szezon után.

Ezért rengeteg, főleg fiatal játékost hozott ide - emlékszik még valaki a Dunakesziből(?) érkezett "óriási tehetség" Lőrincz Lászlóra, de Simon Attila, Fodor Marcell is ehhez a vonulathoz tartozik -, akiket később próbált haszonnal tovább adni. És hogy legyen egy csavar a történetben, mivel pénze az nem volt, "lízingelt" is játékosokat. Igen, a teljes afrikai légiót. A hogyan részletei nem teljesen ismertek előttem, de az biztos, a játékosok továbbadása volt a cél és a jó diósgyőri teljesítményük az eszköz. Közülük Foxit és Bodiongot (ha úgy tetszik Kethevoamát és Ebalát) és Sadjo Hamant sikerült eladni - minő meglepetés - Újpestre, de nem emlékszem, hogy örömtüzek gyúltak volna az Andrássy úton a hatalmas bevétel miatt.

És hogy ki volt a társ ebben az afrikai üzletben? Bizonyos Néder István Zoltán, aki most valószínűleg jogosan - vagy inkább jog szerint megalapozottan - követeli a pénzét a DVTK-tól. Persze Sallói már rég szedte a sátorfáját, utána az özönvíz.

Azért bízom benne, hogy ismét feltűnik Noé, és felveszi a DVTK-t a bárkájára.

3 megjegyzés:

  1. Erről a dr. Néder Zoltánról összeszedtem egy pár dolgot:
    http://www.1910.hu/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=11498#11498

    VálaszTörlés
  2. Sokan jönnek az ingyenes meccs gondlatával.
    Ha nem baj bemásolom ide a boon-ról egy hozzászólásomat.
    Ingyenes meccs

    Tényleg nagy baromság lenne ingyenessé tenni a meccset pláne, amikor felszámolási eljárás van a cég ellen.
    Most szükség van minden bevételre, ráadásul, ha jól tudom a múltkori Mlsz szankció miatt több bizti őrt kell alkalmazna plusz az ellenőr kell hívni és annak a költségeit állni.
    Egy ingyenes meccs maga lenne az öngyilkosság.

    Én abban látom a legtöbb bajt, hogy a középpályánk iszonyúan gólszegény. Mindenki a csatároktól várja a gólt, de valójában a felét a 4 középpályásnak illetve a védőknek kellene szerezni. Valjuk be őszintén ez kevés lesz jövőre. Igazolni kell posztokra olyan játékosokat akik tudnak gólt lőni. Az egy-egy elleni szituációkat jobban meg oldják. Az sem lenne baj, ha kölcsönbe jönne egy vagy két játékos.

    VálaszTörlés
  3. Az ingyen meccs szerintem is hülyeség. Főleg ha a Loki itt lesz bajnok, biztos sokan jönnek a Civis városból.

    Ami a csapatot illeti: az utolsó 8 meccsen 6 vereség 1 döntetlen és mindössze 1 győzelem.
    A megszerezhető 24 pontból 4-et sikerült begyűjteni. Ha ez a széria a bajnokság első 8 meccsén van, akkor Gálhidi valószínűleg már nem ülne a padon. Jogosan.
    Biztosan vannak pénzügyi nehézségek is, de ez a taktika akkor sem magyarázható.
    Többedszer indulunk úgy idegenbe, hogy 1 pontért megyünk. Inunk szakadtáig védjük az egy pontot aztán nem lesz belőle semmi. Így volt ez Egerszegen, így volt Szombathelyen és úgy általában így van idegenben. Miért?
    Ez a Szombathely nem jobb nálunk így, hogy nem volt a két legjobbjuk, Sipos és Kenő. De mi 1 pontért megyünk.
    Más hasonló kis vidéki csapatok (Haladás, KTE, Kaposvár) miért tud támadó focit játszani idegenben is? Csertői 3 csatárral áll fel otthon és idegenben egyaránt. Újoncként harmadikok.

    VálaszTörlés