2009. május 26., kedd

Mi lesz veled, DVTK?

Egészen másról akartam írni, de most minden eltörpül amellett, hogy felszámolási eljárás lebeg a DVTK feje fölött.

A történetet nem ismétlem el, előbukkant egy, a Sallói-Siliga páros által felvett hitel, amit a május 25-i határidő után maximum 8 nappal ki kell fizetni, különben felszámolási eljárás indul a DVTK ellen, ami talán nem is lenne óriási baj, ha ez nem jelentené a klublicenc többé-kevésbé automatikus visszavonását.

Sajnos, engem már nem tud nagyon felidegesíteni egy ilyen hír, olyan sok hasonlót hallottam az elmúlt években. Majd akkor ver szaporábban a pulzusom, ha azt az Andrássy úton járva azt látom, hogy egy nagyobb brigád talicskán tolja az 500 eurósokat a klubházba. Volt már itt megszűnés, majd újrakezdés a 7. osztályban; telephelycsere az utolsó pillanatban és sok minden más is. A közös minden esetben az volt, hogy még a legutolsó pillanatban is ígérgetett valaki. Ezért megtanultam, pénzügyekben, ahol abszolút nem látok tisztán csak utólag mondok bármit is, nem idegesítem fölöslegesen magam.

Most ígérgetés nincs és azt hiszem, annyival jobb a helyzet, hogy a tulajdonosoknak van pénzük. Az más kérdés, hogy nem akarják a DVTK-ra költeni, de ezen elhatározás megváltoztatásának még mindig nagyobb a valószínűsége, mint annak, hogy Ott Erzsébet, Reszeli Soós István, Kuti István, Sallói István - és a sor még hosszasan folytatható lenne - hirtelen talál némi pénzmagot a párnájába varrva. Illetve pontosítok, Baranyi Sándor jelentette ki, hogy ad egy "bizonyos" összeget, de többet nem. Wicha nem nyilatkozott egyelőre, bár az homályos előttem, ő pontosan milyen módon is kapcsolódik a DVTK-hoz. Mezszponzor? Résztulajdonos?

Mivel jó a fantáziám, el tudom azt is képzelni, hogy egyelőre "csak" egymás idegeinek szilárdságát próbálgatják a felek, helyezkednek a minél jobb alku érdekében. Aztán ahogy jön a végső határidő, úgy válnak egyre rugalmasabbá. Mert egyik félnek sem érdeke, hogy ne egyezzenek meg, csak az a nagy kérdés, pontosan mi lesz az alku tárgya. Nem vagyok üzletember, de azt elég rossz húzásnak gondolom, hogy x forint befektetést hagyok elúszni x/10 forint miatt (főleg úgy, hogy a pletykák szerint van is érdeklődő a klubra, aminek jócskán visszaesik az értéke NB I-es licenc híján) és feltehetőleg Néder is így gondolkodhat, viszont ~10 millió a számlán sokkal többet ér, mint a behajthatatlan 16. Szóval nem számítok arra, hogy június elejéig megoldódjon a helyzet.

És mi lehet a megoldás? Például tagi kölcsön, ami később átalakul támogatássá, tulajdonrésszé. Kérdés, hosszú távon itt tervezi a jövőjét valaki? A másik lehetőség, ami a szép emlékű DKSK haláltusáját is meghosszabbította, hogy a jövőbeni támogatás terhére a város előre folyósítja a hiányzó összeget. Ennek az a veszélye, hogy akkor nyáron/ősszel kell kevesebb pénzből gazdálkodni, tehát semmit nem old meg véglegesen, csak a problémát odázza el. És ezen túl a mindenkori önkormányzatot el is lehet felejteni, a DVTK egy magánvállalkozás, amit nem kell támogatni. Az utánpótlást, infrastruktúrát (stadion) igen, a klub működését - bármilyen fájó is - nem. És ezen kívül is van biztosan más megoldás, amire én nem is gondolok.

Szóval van még néhány nap és kiderül mi lesz a DVTK sorsa és némi akasztófahumorral mondom, most jobb a helyzet, mint 2000-ben, mert nem legalulról kell újrakezdeni, hiszen van egy NB III-as csapatunk is.

1 megjegyzés:

  1. Kivárásra játszank a felek. Szerintem sok 9,5 millióért fizetni 16 milliót. Igaza van Baranyinak, hogy nem fizet. Nem fejőstehén azért Ő sem. Remélem megoldódik a helyzet.

    VálaszTörlés