2009. december 2., szerda

Tornyi Barna egy legenda

Időm kevés, pedig itt egy csomó téma. Aczél Zoltán hivatalosan is távozik, a bundabotrány szele már megcsapta a DVTK-t is (elsősorban Somodi Bencét értem ezalatt, mert a gyanús meccsek listája félek, hasraütés jelleggel készült) és tartozom még az én legjeimmel is. Kezdjük az edzőkérdéssel.

Tornyi Barna
Amióta Tornyi Barna megcsípett a Diósgyőrrel egy őszi harmadik helyet, minden edzőváltáskor felmerül a neve. Aczél Zoltán tudtommal először szeptember közepén lebegtette meg, hogy nem hosszabbítja meg a december végén lejáró szerződését, így azóta kérdezgetik tőlem, ki lehet az utódja. Majd szinte közvetlenül utána azt, hogy mit szólnék Tornyi Barnához. Nagyon sokan szeretnék Tornyit a diósgyőri kispadra, a többség valahol Jézus és Szent Péter között képzeli el, aki megold minden problémát.

Én egyrészt abban nem vagyok biztos, hogy csak és kizárólag edzőkérdés van Diósgyőrben. Jöhet a legfelkészültebb szakember, játékosok is kellenek. Ezért nem voltam biztos abban, hogy Aczél Zoltának távozni kell. De ha már így alakult, akkor jó választás-e Tornyi Barna (már ha egyáltalán ő Nagy Béla első számú jelöltje)? Erre megint nem tudok válaszolni, mert számomra Tornyi Barna egy legenda. Legenda, aki egyszer, nagyon régen -, amikor még nem volt világítás Diósgyőrben és az egyes busz szombatonként tömve volt piros-fehér batmenekkel - egy olyan őszt produkált a csapattal, hogy még! Erre azonban jövőt nem lehet építeni, maximum nosztalgiaestet. Ha jól emlékszem, azóta volt még Tatabányán néhány jó meccse és Siófokon egy félszezonja a wikipédia szócikke szerint 4 meccse, de azok az eredmények már nem a dobogóhoz, hanem a kiesés elkerüléséhez voltak elegendők. És ennek is már két éve! Hogy azóta mit csinált Arábiában azt nem tudom megítálni.

Szóval, szerintem Tornyi Barna szerződtetése egy kicsit zsákbamacska, amivel nyerhetünk is természetesen.

Mindenesetre, ha Tornyi Barna lesz a DVTK edzője, akkor nem az 1996-tól 1998 őszének végéig sikert sikerre halmozó (feljutó, gond nélkül bennmaradó, majd csodaőszt produkáló), hanem az 1992-ben a DFC-t az első osztályban tartó Tornyi Barna kell nekünk.

11 megjegyzés:

  1. láttam siokokon tatabányan a honvédnál és egerszegen a csapatát és ugyan azt a stilusú focit játszatta az összes csapatnál mint nálunk nem hiá
    ba az emberek lelkesedése
    piroskettes

    VálaszTörlés
  2. nosztalgiából nem lehet megélni.... de hát sokan még mindig abból a fél szezonból tplálkoznak. az első pár meccsen mondjuk elég magas lenne a nézőszám, de más haszna nem nagyon lenne, más edző kell ide és új játékosok.

    VálaszTörlés
  3. melyik fel szezonra gondolsz? az 1992-es tavaszi idenyre? mindig a 98-as oszt emlegetik mintha csak az az egy veletlenul kiugrott eredmenye lenne miskolcon. pedig mint a posztban is irva vagyon volt egy csont nelkuli bennmaradas egy feljutas es egy olyan tavasz amikor megtaltosodtunk es ugyan osztalyozon de siman sikerult meghosszabbitani az nb 1-es tagsagunkat. most alapnak eleg lenne ez az utobbi siker aztan johetnek a tovabbi eredmenyek

    VálaszTörlés
  4. @szkítör: és ki lenne az a "más edző"?

    vagy ez is olyan, mint a "más mosópor"?

    VálaszTörlés
  5. @guLi: Gondolom, majd Szkítör is válaszol, de addig írom a saját véleményem (a posztot nem akartam ebbe az irányba elvinni).

    Sisa Tibor: ha az elmúlt fél évet nem a Honvédnál tölti, akkor most majdnem akkora tábora lenne, mint Tornyinak. Így viszont - remélem nem joggal - felmerül, hogy amikor elment Diósgyőrből, akkor már megvolt a helye a Honvédnál. Szerintem ez összeesküvés-elmélet. Így is azt mondom, hogy jó edző, eredményt tudna elérni, legfeljebb a rajongás nem lenne feltétlen.

    Mészöly Géza: amikor írtam a posztot, akkor még betonbiztos Vasas-edző volt, azóta szabad. A Vasas biztosan hülyeséget csinált az elküldésével, jöhetne Diósgyőrbe. Kétségtelen, hogy jó edző, vannak eredményei is, a Vasas-kötődésen pedig túl lehet lépni. Még mindig jobb, ha valaki itt is x csapat elkötelezettje, mintha a távozása után derül ki "már gyerekkoromban is x csapatnak szurkoltam és minden vágyam az volt, hogy egyszer magamra ölthessem a mezét".

    VálaszTörlés
  6. Piros-fehér batmanekkel? Miért pont batmanekkel?

    VálaszTörlés
  7. sisában én az ominózus "reálmadridos" nyilatkozata után csalódtam nagyot. emberileg.
    a kismészöllyel jobban járnánk, többször bizonyított már kilátástalan keretekkel.

    de azért a legjobb húzás mégis barna lenne.

    VálaszTörlés
  8. Milyen reálmadridos? Mit mondott?

    VálaszTörlés
  9. Amikor télen elment Sisa, azt mondta hogy annyira megviselte ez a dolog hogy egy ideig nem akar dolgozni, nyárig semmiképp, még ha a Real Madrid is hívja. Nem sokkal késôbb meg aláírt a Honvédhoz.
    (Bocs, hirtelen nem találtam jobb linket mint a blikk, de ez jelent meg mindenhol )
    http://www.blikk.hu/blikk_statikus/20090122/sisa_a_realt_is_kikosarazna/

    VálaszTörlés
  10. én direkt azért nem is írtam neveket mert nem túl nagy a potenciális jelöltek tábora, így nem könnyű bárkit is választani, főleg végignézve az eddig bedobott neveken. De az biztos hogy Tornyi az utóbbi 10 évben itthon egyik csapatával sem ért el semmit, nem valószínű hogy majd pont ezzel a DIósgyőrrel jönnne össze minden.

    Mészöly helyzete érdekes: nekem nincs bajom vele, de nehéz megítélni milyen lenne itt mivel hogy a magyar fociban ő fater révén csókosnak számít, szóval a 2 pesti csapatban nem volt nehéz megmaradni :-) /bár igaz hogy vannak jó eredményei/

    mondjuk Szivics jó edző, de ő most valószínüleg pihen, Sisa Supka Bicskei szerintem szóba se kellene hogy jöjjön, a bőcsi edző se, Détári megint necces, szóval nem sok mindenki marad...

    VálaszTörlés
  11. @Johnny: Batman a '90-es évek végi szurkolói szlengben azon szurkolónak a megnevezése, akik sál helyett a klub színét viselő zászlókat terítettek a válukra (mint Batman a palástját).

    A korábbi időszakban mindenki így fejezte ki rajongását klubja iránt, így nem volt furcsa, ma pedig mindenki sálat hord vagy mezt. Az átmeneti időszak teremtette ezt az elnevezést.

    VálaszTörlés