2009. november 17., kedd

Meccsjegyek, anno...

A régi videófelvételek alapján készült DVD-anyagaimat rendezgettem ma este, ezek főleg a kilencvenes évek közepéről, valamint a Tornyi-érából származó gólösszefoglalók, szóval próbáltam beazonosítani így utólag, melyik pontosan mikor is játszódott. Az egy-két perces televíziós filmrészletekben megtalálhatók a góllövők, ez alapján tudtam következtetni az adott évekre, és végre találtam egy honlapot, ahol esztendőről esztendőre szépen megvan minden magyar NBI-es mérkőzés elég pontos jegyzőkönyve.
Azonban még a netes kutakodás korábbi periódusában kénytelen voltam a Google-le egy DVTK-Fradi derbi nyomába eredni; beírtam a keresőbe a góllövőket (Páling, Gregor, Vukovics, Fodor), és erre jött ki egy érdekes fórum, ahol aztán további, nekünk tetsző dologra bukkantam.
Például erre az 1992-es meccsjegyre, amelyet a DVTK Vasasnál tett látogatására nyomtattak; fiatalabbaknak mára már ismeretlen lehet az akkori nyomdatechnikai "varázsa"...

Az illusztrációt közlő fórumozó volt olyan kedves, hogy névsorokat is mellékeljen a 3-2-es eredmény mellé, így ma már egész nosztalgikus érzésekkel lehet böngészni a "Dohot - Bém, Leskó, Csízi, Szabó Zs. - Szlifka (Molnár a 66.), Dancs, Szvisztun, Farkas - Vitelki (Tóth M. a 21.), Adzsojev" felsorolást. A pesti oldalon sem kevésbé érdekes egyébként a "Babócsy - Gubucz, Juhár, Mészöly, Pecha - Sirinbekov, Galaschek, Tuboly (Erős a 73.) - Zvara, Teodoru (Nahóczky a 75.), Claude" lista. (Van-e még kortárs, aki emlékszik Gubucz Lászlóra?!)


A hozzászóló így emlékezik:
"A korszak leggagyibb jegyeit a Fáy utcában lehetett beszerezni: WC-papír minőség, 'szocreál dizájn', 70 Ft átbélyegezve nagy fekete 80-ra.
Viszont az akkori erősségű Vasas manapság simán nyerné a bajnokságot... Babócsy, Juhár, 'Kavics', 'Gala', Oleg Sirinbekov, Tuboly Frici, Zvara és Jean Claude Memba mind-mind egyéniség volt.
A Diósgyőrnél Leskó, Csízi, Dancs, Szvisztun és Vitelki érdemel említést. Na és az edző Sándor István, aki később Akasztón is ért el sikereket."

Következik aztán az inkriminált DVTK - FTC 1993-ból... A 0-4-re nem esik jól emlékezni, annál inkább a következő adatra: "Diósgyőr, 20.000 néző vezette: Nagy L."
Ehhez az alábbi komment tartozik:
"Jellemző a korszakra, hogy a jegyek 90%-án az eredeti ár felülbélyegzésre került... Illetve most látom, az 'Őrizze meg a jegyét, mert tombola sorsoláson vesz részt' feliratot... Még jó, hogy megőriztem, fel is nézek a DVTK honlapjára, hátha nyertem egy Csepel kerékpárt vagy egy Videoton képmagnót, esetleg egy szezonbérletet az 1993-94-es szezonra.
A hangulat fantasztikus volt a meccsen. A Fradi a tavasz legjobb teljesítményét nyújtotta. Gregor 'Gregucci' három legjobb Fradis meccsében benne volt... 3-nál több jó meccse nem is volt nálunk. Na és Páling 'Sisak' is betalált." Egy zöld-fehér szimpatizánsnak nyilván kellemesebb ezeket felidézni.


Aztán jönnek még magyar válogatott-jegyek, belépők a Ferencváros 1995-ös BL-találkozóira (ezek nekem is megvannak!).
Érdemes tehát nézelődni kicsit, főleg ha az ember a kilencvenes évek elejének "nyomaira" kíváncsi.

4 megjegyzés:

  1. @wmitty: régi meccsjegyeket nem az interneten kell vadászni, hanem a fiókból kell elővenni ;-)

    De ha már intertnet, akkor ajánlom mindenkinek figyelmébe a 100ev.uw.hu belépőkkel foglalkozó oldalát. Folyamatosan bővül, ahogy dolgozik a szkenner és a szeknnelő.

    VálaszTörlés
  2. Esküszöm, megnéztem a fiókokat, de egy szó sem volt bennük Gubuczról! De még Leskóról és Szvisztunról se. Csak a néma jegyek sorakoztak...

    VálaszTörlés
  3. Nekem van egy Sliema Wanderers elleni jegyem tépetlenül, 0001-es sorszámmal. :)
    (Egy nappal korábban mentem jegyetvenni mint ahogy meg volt hirdetve.)
    Mit meg nem képes tenni a fiatalos lelkesedés.

    VálaszTörlés
  4. hogy féltem én is hogy nem lesz jegyem, megvettem első nap.
    az uefa az ülőhelyek hiánya miatt lekorlátozta a befogadóképességet valami 6000-re és én meg azt hittem, kapkodás lesz.
    aztán szerintem el sem fogyott mind

    VálaszTörlés