2010. március 4., csütörtök

Pont nélkül, de biztató játékkal

Lassan itt van a Videoton elleni meccs, de még talán érdemes szót ejteni a Debrecen elleni találkozóról, ha már eddig nem volt időm írni.

Ők kezdték a szezont (Fotó: csontfej.try.hu)

Csupa pozitív élmény maradt meg erről a meccsről bennem, annak elenére, hogy végül vereséget szenvedtünk. Sajnos ez a realitás, még akkor is, ha tényleg nem sokon múlt nem a pontszerzés, hanem a győzelem, mert lassan egy héttel a meccs után is úgy látom, ha nincs Laczkó fejese, akkor hárommal több pontunk van.

Érdekes volt a debreceni túra, mert a jegyek körüli mizéria és a beígért alapos ellenőrzés és lassú beléptetés miatt szinte mindenki korábban indult el. Már az autópályán is láttam egy csomó diósgyőrit, de amikor kb. egy órával a meccs előtt bementem a stadionba már több mint százan voltak a vendégszektorban. Apropó beléptetés. Ilyet még nem láttam Magyarországon, kettős kordon vette körül a stadiont és már a kaput is csak jeggyel lehetett megközelíteni. A motozás alaposnak tűnt, de az övtáskámat például nem találták meg a derekamon... Ahogy számítani lehetett, a vendégszektor melletti ütközőszektort kinyitották és oda is bemehettek a diósgyőriek, amire szükség is volt, mert a bejáratnál csak a belépőkegyet kérték, azt már nem nézte senki, hogy valóban a vendégszektorba szól-e vagy éppen hazaiba.

Utólag fölösleges azon töprengeni, hogy mennyi diósgyőri lett volna, ha nem 780, hanem 2000 jegyet küld a DVSC, inkább az lehet a debreceniek számára a tapasztalat, hogy alkalmassá kellene tenniük a stadionjukat szükség esetén több vendégszurkoló fogadására, mert hülyék lennének, ha lemondanának a második ezer vendégszurkoló egymillió forintjáról.

Tavaly sokat írtam a felállásról, kezdőcsapatról, idén úgy tűnik, erre nem lesz szükség, mert Tornyi nagyon elkötelezettnek tűnik a 4-4-2 mellett és egyelőre nincs sok variációs lehetőség a játékosok terén sem. Ebből a szempontból a meccs előtt leírt dolgok jöttek be, és nem azért, mert a jövőbe látok.

Egy mérkőzés után Malinauskas nagy fogásnak tűnik, nem véletlen, hogy minden szavazáson 80% körüli eredménnyel lett a meccs embere. Ha jobban belegondolok, kis védése nem is nagyon volt, csak óriási bravúrjai. Már a 2. percben kikapta a Culibaly pörgetését, majd még nagyobbat védett ugyanő kiugrásánál és ugyanilyen ziccert hárított már 1-1-nél, akkor Czvitkovics próbálta elgurítani mellette. Volt egy Rudolf-kísérlet szabadrúgásból, mivel a sorfal mögé ment, azt sem volt egyszerű kiütni. A három gól közül az elsőbe beleütött, a másodiknál lenullázták a védelmet és a harmadiknál is üresen lőtt Mijadinovski. Talán csak két dolgot lehet kritizálni. A kirúgások nem mentek az első félidőben - mellettem volt, aki emiatt már el is temette -, és volt egy beívelés, amit talán meg akart fugni, de végül inkább ütötte, de pont emiatt a váltás miatt nem repült messzire a labda. Ha a továbbiakban is így véd, akkor nyugi lesz hátul, ami jótékonyan hat a hátvédek és középpályások teljesítményére is.

Azzal kezdtem, hogy realitás a Debrecen győzelme, de a meccs képe alapján mégsem volt várható. A Malinauskas méltatásánál felsorolt helyzeteken kívül ugyanis sok lehetőségük nem volt, viszont a DVTK már az első 10 percben három lövéssel jelentkezett és ez a lendület később sem hagyott alább. Persze a nagy különbség az volt, hogy a lövések nem voltak olyan veszélyesek, az egy szem Brnovic kísérletnél kellett nagyon nyújtózkodnia Poleksicnek és Dobos lövésénél szerencséje volt - Szendrei Józsefnek egyszer szemére vetették, hogy könnyű dolga volt a meccsen, minden lövés a kezéhez ment, mire raplikázott: mégis mit gondolnak, miért állt pont ott, nem azért, mert oda helyezkedett? - a többi vagy elkerülte a kaput, vagy már nem volt benne elég erő.

Sokat elárult számomra az, hogy még az első félidőben Rudolf többször is visszalépett jó mélyen a labdáért, mert elöl nem kapott, és volt egy olyan szituáció is, amikor középen nézett fel, lövőhelyzetet keresve, de ellőni már csak a 16-os sarka tájáról tudta a jól záró védelem miatt. Sőt, a második félidő eleje kifejezetten a DVTK-é volt, nem sokon múlt, hogy a már említett Brnovic-lövés bemenjen és Bajzát helyzetében is több volt.

Jöhetne a közhely, hogy a kihagyott helyzetek megbosszulják magát, de nem, most Sadjo aludt el a szögletnél, mintha nem hitte volna el, hogy Laczkó gólt akar szerezni. A DVTK 1-1-nél is jött előre, ami nagyon szimpatikus volt, azonban amikor Lippai az ellenfél 16-osán belül húzogatta a labdát - nekem úgy tűnt, arra vár, hogy belerúgjon valaki és jöjjön a 11-es - lekontrázott hazai pályán a bajnok. Erre nem sokan számítottak azt hiszem. A tv-nek nincs perdöntő felvétele, de én biztos vagyok benne, hogy nem volt les, a félpályán innen indult Feczesin. Az az igazság, hogy már örültem, mikor Sadjo utolérte és emiatt Feczesin szabadult a labdától és az a kapu mellé ment, majd keserűen csalódtam, amikor egy pillanat múlva észrevettem, hogy ez bizony nem lövés volt, hanem passz az üresen érkező Rudolfnak. A harmadik gól már törvényszerű volt, az is, hogy már nem tudott a DVTK váltani és kapuja elé szorítani a Debrecent, és az is, hogy egy középre lőtt labda ekkor már a hazaiak üresen álló játékosa elé pattant.

Összességében azt mondom, tisztességesen már ki tudunk kapni, jöhet a következő lépés, a pontszerzés. Persze más tészta a Debrecen támadásait kivédekezni és ellentámadni és más lesz mondjuk a Pápa védelmét feltörni. Mindenesetre otimistán jöttem haza Debrecenből és aki elégedetlen volt, annak is az volt a legnagyobb baja, hogy "ha már vezettünk 1-0-ra, akkor legalább pontot szerezhettünk volna! Ha 3-0 után kapunk ki 3-1-re, akkor egy szót sem szólnék".

Játékosonkénti értékelés


Mindaugas Malinauskas: A meccs embere sok szép és fontos védéssel. A részletek fönt.

Bognár Zsolt: Szerencsés volt a gólja kétségtelenül, de ott kellett lenni, be kellett adni a labdát. A védőmunkáját szépen ellátta és ahogy gólja is bizonyítja, még fel is lépett a támadásokhoz, egy lövésére is emlékszem, igaz az levágódott.
Zoran Supic: Jól játszott, volt néhány utolsó pillanatos nagy mentése. Biztosan erőssége lesz a DVTK-nak, bár Jeknic felépülése után előremehet a középpályára. Ha jól tévedek, akkor a végén egy ideig Debrecenben is támadó volt, amolyan veszett fejsze nyele taktika részeként.
Igor Gal: Az első félidő után azt mondtam, Gal sokat mentett, de Supic a nagyokat. Tényleg minden labda visszajött róla. A második félidőben már neki is volt néhány gólhelyzetet megakadályozó közbelépése. Neki is hosszú távon stabil lehet a helye a csapatban.
Zámbó Bence: Érdekes módon nem az ő oldalán volt veszélyesebb a Debrecen, ami talán a teljesítményének is betudható. Annyira nagyot nem játszott, mint a két középső védő, de szerintem a Videoton ellen is ő lesz a balhátvéd.

Dobos Attila: Neki felemás volt a teljesítménye, néhányszor elment a DVSC az oldalán, viszont kvázi gólpasszt adott Bognárnak és akár gólt is lőhetett volna.
Dejan Vukadinovic: Nekem szürke volt, de hogy ez a posztból, a játékából vagy valami másból adódott-e, azt nem tudom megmondani. Ha Supic fellép a középpályára, akkor neki biztosan nem marad középen hely, vagy Dobossal vagy Zámbóval kell megküzdeni a kezdőcsapatba kerülésért.
Lippai Ákos: Érdekes módon inkább azokban a játékelemekben - rombolás, küzdés - volt inkább jó, ami régebben kevésbé jellemezte. Lehet éppen azért, mert az építkezés nem ment annyira, de neki is megvolt a lehetősége, nagyon tetszett az első félideji kísérlete, mikor lerázva az ellenfél játékosait ~25 ról nem passzolt, hanem lőtt. Mellé ment, de 10-ből 9 esetben ez a támadás be sem fejeződik, hanem elhal a tilitoliban, rossz passzban.
Roszel Róbert: A kapura veszélytelen volt, viszont a védekezésbe jobban besegített mint a másik szél. Volt veszélyes szöglete és néhány látványos sarkazásos passza. Ezzel együtt várom, hogy jobb legyen.

Bojan Brnovic: Ha bemegy a félfordulatos lövése, akkor ő a meccs hőse. Így csak az marad meg, hogy érzik egymást Bajzáttal és nekem továbbra is jobban tetszik az a típusú játék, hogy nem csak várja, hanem adja is a labdákat. Persze több támagatás kell majd neki a középpályáról.
Bajzát Péter: Nagyot küzdött, de igazi nagy helyzete nem volt. Neki is jól fog jönni, ha többet tud a csapat foglalkozni a támadásokkal.

George Menougong: Amit Lippai ellőtt, azt ő nem, ennyi a különbség köztük.
Sadjo Haman: Tornyi mondta, hogy két és fél gólban benne van, de azt is, hogy egy elszúrt meccs miatt nem szeretné a sárba tiporni. Adok neki még egy esélyt.
Somorjai Tamás: Nem hozott szerencsét. Semmi köze nem volt hozzá, de ahogy pályára lépett egyből megfordult a meccs.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése