2009. október 22., csütörtök

Lenullázva (MTK - DVTK 3-0, Magyar Kupa)

Budapesti emberünk, kardosig ismét jelentkezett helyszíni tudósításával. Jó olvasást!

A Hidegkuti Stadionban az első sokk a pénztárnál ért: 1500.-Ft-ba került a nem túl szurkolóbarát belépő a vendégszektorba.


A csapatok melegítettek és a helyi műsorközlő már olvasta a csapatok összeállításait amikor beértem. De a kezdőt én már tudtam a Norbi jóvoltából, akivel telefonon beszéltem. A névsor érdekessége az volt, hogy nem tartalmazott jobbhátvédet. 3 védő 6 kp. és 1 csatár - Apostu személyében. Norbi szerint Taki lesz jobbhátvédben, mivel már Egyiptomban szerepelt ott. Bennem felmerült még, hogy lehetne esetleg Vuka is, mivel olyan már volt, hogy a mester hátravitte a baloldalra és akkor mondjuk Huszák játszhatna jobbközepet.
Máris látszik, hogy Norbi bejár a klubházba, mert Aczél az ő variációját preferálta és így álltunk fel (Semmi köze a kettőnek egymáshoz, Aczél Zoli soha senkinek nem árulja el a kezdőcsapatot - nkocsis):

Kovács Z.
Takács, Jeknic, Milicic, Gohér
Vukadinovic, Búrány, Huszák, Lippai
Apostu, Ivancsics

Annyi kis igazítással, hogy Gellért folyamatosan visszalépegetett a középpályára, így csupán Apostu volt az egyetlen csatár.

Az, hogy ez a felállás jó vagy rossz volt-e hamar eldőlt. Bár a szívem csücske Takács Peti, azt be kell látni, hogy nem jobbhátvéd. Háromszor láttam az utóbbi idóben őt ebben a pozícióban játszani.

Az U20 felkészülési meccsén ugyanitt az MTK ellen, a VB-n és most. Egyik alkalommal sem brillírozott. A felkészülési meccsen is kaptak róla egy tizit és most is... Kapu előtti kavarodásnál lekerült a földre, szinte már feküdt, amikor mellette gurult el a labda, kinyúlt a kezével és maga alá húzta. Érthetetlen és megmagyarázhatatlan mozdulat volt a VB bronzosunktól.

A 11-est a kapufa belsejére rúgta Gosztonyi, így esélye sem volt Kovácsnak.

Ekkor már látszott , hogy ez nagyon nem lesz egyszerű. A játékosaink nem futottak, pontatlanul passzoltak és úgy kezeltek labdát, mint aki most lát ilyet előszőr. Így nem meglepő, hogy az MTK kapujáig nem sikerült eljutnunk. Ellenben az MTK a szokásos ügyes öszjátékait játszva több helyzetet is kidolgozott a bizonytalankodó védőink segítségével. Egy ilyen alkalommal Zsidai be is talált. Egy beadást húzott át a hosszú sarokba, ezzel 2-0.

A gól után sem sikerült felpörögnünk: ötlettelen tili-toli, az is oldalra - ez volt a játékunk. Ha véletlenül valaki felrúgta a támadó harmadba a labdát az a rendkivül indiszponáltan játszó Aposturól jött vissza. Szörnyű volt látni, hogy a megváltóként érkezett csatárunk a 16-os vonalán állva úgy vette át a labdát , hogy az visszapatant a felezővonalig...

A félidő utolsó momentuma Takács Peti sérülése volt. Egy rúgást kapott a jobb lábára ami miatt a földön maradt és hangos jajgatásba tört ki. Hordágyon vitték be az öltözőbe.

A szünetben kettőt cserélt Aczél. Bejött Lipusz és Szabó Viktor, Vuka és Apostu helyett. Taki maradt annak ellenére, hogy a helyi szpíker már "lecserélte" és szimpatikusan jobbulást kívánt neki.

Kovács Z.
Takács, Jeknic, Milicic, Gohér
Búrány
Lippai, Huszák, Ivancsics, Lipusz
Szabó V.

Ez a csapat 3 perc alatt két ziccert dolgozott ki és ha azokat Lippai illetve Lipusz belövi rögtön más a leányzó fekvése. De nem rúgta be. Mindenesetre Szabó és Lipusz új lendületet vitt a játékba. Gyorsabb, kombinatívabb lett a játékunk és voltak helyzeteink. Feljavultak a védőink is, így hátul is stabilabbakká váltunk. Maga a meccs is pörgősebb lett, aminek örülhettünk volna, ha nem az MTK szerez újabb gólt. A 16-os sarkáról Bori mesterien csavarta a szabadrúgást a sorfal fölött a felső sarokba 3-0.

A csapat ennek ellenére nem adta fel, de semmi sem sikerült, pedig a helyzeteink megvoltak. Szabó V. kapufát lőtt, de volt burleszk filmbe illő kapu előtti kavarodás is, amikor 3-4-en is gólt szerezhettek volna, de mindig kivágódott valakiről a labda.

10 perccel a vége előtt beállt Taki helyére Lakatos, ami nem osztott, nem szorzott. Ezen a napon az döntött ,hogy az első félidőt átaludtuk, míg a másodikban nem sikerült az adódó lehetőségeinket gólra váltani.

Akik kilógtak a mai csapatból:
  • Taki, Huszák, Apostu - lefelé
  • Szabó V., Lipusz, Búrány - felfelé
Mint minden MTK elleni meccsen most is szembetűnő volt az a technikai és taktikai fölény amit a fiatal kék-fehérek képviselnek. Sokkal jobban kezelik és jobban fedezik a labdát, jobban cseleznek, meglátják az üres játékostársat és oda is tudják neki rúgni a labdát.

Ezzel gyakorlatilag el is dőlt a párharc. Nyugodtan készülhetünk egy cserecsapattal a visszavágóra, hogy a Fradi ellen pihent társaság léphessen pályára.

8 megjegyzés:

  1. A "Mint minden MTK elleeni..." kezdetü bekezdéssel nagyon egyetértek.
    Valójáben ezen tulajdonságok alapján nevezhető valaki Labdarugónak. Az is szomoru, hogy erre időről időre rá kell csodálkoznunk, mert ez nekünk új. Sajnos a mi "kiemelkedő" játékosaink zöme is csak félszemü a vakok között. Sok nb1-es csapat annyiban tud csak az MTK fiataljai "fölé" nőni, hogy erősebbek(vállban), tapasztaltabbak, netán alatomosabbak és a szurkolók nyújtotta plusz motivációról még nem is szoltam. Amiről a MTK esetében nem lehet beszélni és talán ezért is futbalozhatnak felszabadultan, szurkolói nyomás nélkül.
    Néha persze nekik sem jön ki a lépés mindíg, mint ahogy a "föléük" nőni képes ellenfeleiknek sem.

    VálaszTörlés
  2. A kezdőre vonatkozó pikírt megjegyzésem nem arra vonatkozott, hogy Aczél súgott volna Neked, hanem inkább fordítva :)

    VálaszTörlés
  3. szánalmas ez a csapat. és a szurkolók még fizetnek is, hogy láthassák a vergődést...

    VálaszTörlés
  4. @karosig: Kikérem magamnak! Én ilyet biztosan nem tanácsoltam volna, ha meg is kérdezik a véleményemet. Én pont azt nem értettem, hogy Bognár "mindenórás" (remélem), erre mégis próbálkozik Aczél egy másik megoldással a jobbhátvéd posztján.

    @Névtelen (köszönöm, hogy választottál nicknevet!) Én nem azért járok meccsre, hogy vergődést lássak, soha egy fillért nem adtam ezért. Eléggé sajnálom, aki úgy megy ki a csapata meccsére, hogy "ma biztosan kikapunk, tuti rossz meccs lesz".

    VálaszTörlés
  5. Annyi pénzért amennyiért a szurkolók nézik a "szánalmasokat" éppen vehetsz egy mozijegyet a plázába és még egyszer annyiért egy közepes popcornt üdítővel. Pedig semmi közöd sem a plázához sem a filmhez sem pedig a mozibüféhez.
    Érzelmileg meg végkép nem. Ezek szerint a DVTK-hoz sem. Ha csak veled leszünk kevesebben a hétvégén kedves "névtelen" azt talán még kiheverjük.

    VálaszTörlés
  6. oroszati, nem csak velem lesztek kevesebben. mit gondolsz miért csak 2-3 ezren mennek ki? miért nem 10 vagy 20 ezren? jó töprengést.

    VálaszTörlés
  7. Melyik magyar pályán mennek ki 10-20 ezren ?
    Egyiken se mert, szar a focink, ez van.
    Régi nézőszámokkal meg fölösleges jönni, mert kiderült már, hogy nem annyi amennyi....

    VálaszTörlés
  8. kár az ilyenen görcsölni, hogy miért jár ki 2-3 ezer ember manapság.

    az ok egyszerű: sokkal több lehetősége van ma egy átlagembernek eltöltenie a szabadidejét, mint akár csak tíz évvel ezelőtt is (hogy az átkos idejéről ne is beszéljünk): százakárhány csatornányi tévé, mozi, házimozi, internet meg még isten tudja hányféle lehetőség jött az eddigiekhez. de az biztos, hogy irtózatosan megnőtt a választék.

    szabadidőből meg ugyanannyi van. ha nem kevesebb.

    az, hogy itt miskolcon, meg még pár városban van párezer elvetemült, az inkább megsüvegelendő lenne, mert a hűség, a kötődés jelképe. pedig a színvonal - mondjuk ki - tényleg szar.

    azt meg már értékrendje válogatja, ki mire veri el a pénzét. fel nem tudom fogni, hogy képes valaki pénzt kiadni egy saskabaréért, azt' mégis mennyien vannak már rajta?!

    VálaszTörlés