2010. március 19., péntek

Ez nem tetszett (Újpest - DVTK 4-1)

Ha emlékszik még valaki, akkor az őszi szezon előtt azt írtam, a DVTK számára tulajdonképpen az ötödik fordulóval kezdődik a bajnokság, mert az első négy körben nagyon erős csapatokkal játszunk, illetve vadonatúj csapatot kellett Aczél Zoltánnak építenie. Viszont tavasszal ezt nem írtam, pedig bebizonyosodott, a Debrecen, Videoton, Újpest, Győr az NB I. négy legerősebb csapata és úgyszintén új csapatot kellett építenie ezúttal Tornyi Barnabásnak. Mert van két nagy különbség és ebben igencsak bíztam: jobb képességűek a játékosok és télen jóval több idő állt rendelkezésre. De úgy tűnik, ez hiú remény volt, ráadásul annyival rosszabb a helyzet, hogy ezúttal elmaradt a meglepetés és a konkurencia pedig gyűjti a pontokat.


Az újpesti mérkőzést nézve mégsem az eredmény szomorított el, hanem a játék. Lehet, a Debrecen és a Videoton ellen sem volt jobb, de az Újpest ellen már jobban feltűnt, mivel maga az Újpest is igen gyengén játszott. A meccs előtt írtakból körülbelül ez igazolódott be, a többi totális mellé. Bíztam a védelemben, ehhez képest Zámbó gólpasszt adott, Kabát a másodiknál nem is tudom hány védő közt vehette át, majd lőhette rá a labdát és Gal is elaludt a negyediknél. Huszák a George-nak nak adott kvázi gólpasszán kívül skoat nem tudott hozzátenni a támadásépítéshez, viszont az általam kispadra ültetett George legalább kibrusztolt egy gólt.

A legjobban az aggaszt, hogy Bajzát és Brnovic továbbra is nagyon magányosak elöl. Egy olyan szituációra emlékszem, hogy Bajzát gólhelyzetet tudott kialakítani, illetve egy másikra, amikor Brnovic egy jó labdalevétellel kapu felé fordulhatott volna. Lehet mondogatni, hogy gyengék a csatárok, de labda nélkül nehéz gólt lőni. Az Újpest szépen széthúzta a mezőnyt, ezért utólagos okoskodással azt mondom, a Takács-Búrány páros lehetett volna a legjobb megoldás középen (persze ez nem válasz arra, hogy akkor ki adott volna labdát a csatároknak). Ezen kívül feltűnő volt, hogy mennyire kevéssé voltak dinamikusak a játékosok. Ez lehetett a mély talaj miatt, de azt is el tudom képzelni, hogy az elpattanó labdák összeszedése, a rossz passzok utáni futkosás sokat kivett belőlük fölöslegesen, illetve ehhez jött még, hogy alig volt nálunk a labda, egyfolytában azt kellett kergetni. Valamiféle zónacsapdát játszat Tornyi a DVTK-val, ami az eddigi meccseken jobbára be is jött, a körbevett ellenfél többször is csak hátrafelé tudott szabadulni a labdától, Újpesten viszont folyamatos lemaradásban voltak a játékosok, szinte soha nem zárult be a csapda és mindig volt szabadon ellenfél.

Hogy valami pozitívat is írjak, legalább egyszer sikerült kiegyenlíteni, de az is messze volt a jól felépített támadástól. És itt a másik nagy gond: három meccsen két gólt lőttünk, amiből az egyik öngól, a másik pedig egy egyéni teljesítmény volt. Ezen kell sürgősen változtatni!

A Videoton elleni meccsről szóló posztban írtam a szurkolói őrületről, hát ez folytatódott. Egy tv-s meccsre közel 300 vendégszurkoló egy utolsó helyezett csapat esetében noooormális? Ezt nem értik sokan, köztük az újpestiek sem, akik NEKÜNK készített korogrfiájukban a "dicső múlt" kifejezést és a sok vereséget állították szembe, de a dicső múlt nem csak eredményekben mutatkozhat meg. Sok olyan érték van, ami dicsővé tehet 100 évet, de ezek közül csak egyet, az eredményességet ismerik az újpestiek. Az onnan is látható volt, hogy a gyenge szezonkezdés miatt kongott a stadion.

Talán a legjobb poén az volt vasárnap délután - ha lett volna kedvem nevetni -, amikor a azt kiabálták nekünk: "...szurkolói nincsenek". Körbenéztem a stadionon, az egyik egyenesben ~300 néző, a másikban ~700, szemben velünk ~1000. Ha ezt összeadom, akkor felmerül bennem, valójában nem is ránk, hanem magukra értették ezt a sort.

A debreceni meccs kapcsán írtam, hogy már a bejárat előtt, egy külső kordonnál kérték a belépőjegyet. Újpesten újabb újdonsággal találkoztam: nem csak biztonságiak, hanem rendőrök is motoztak.

Játékosonkénti értékelés



Mindaugas Malinauskas: "Csak" a védhetőket védte ezúttal, de azokat mind. Rajczi akkora gólpasszt kapott, hogy Coulibaly ziccerével ellentétben most nem tudta megzavarni a csatárt. A többi sem az ő lelkén szárad, mégha Nyilasi a negyedikről azt mondta, ki kellett volna vetődnie.

Bognár Zsolt: A jobb oldal legalább valamennyire állt a lábán, de előre ő sem tudott játszani. Egyelőre úgy tűnik, ősszel jobb formában volt.
Igor Gal: A negyedik gólnál foglamam sincs mit csinált, enniyre azért nem lehet kiengedni még 1-3-nál sem. De ettől függetlenül sem volt az ő meccse.
Zoran Supic: Akkora hibát nem vétett, mint Zámbó vagy Gal, de miatta is gyenge volt a DVTK védelme.
Zámbó Bence: Ez a meccs már csak úgy fog megmaradni mindenki emlékezetében, hogy "amikor Zámbó gólpasszt adott Rajczinak". Ezen kívül is voltak hibái, nem nagyon tudott mit kezdeni Simekkel. A végén szépíthetett volna - a bizonyítványán és az eredményen is -, de 3-4 lépésről melléfejelte teljesen üres helyzetben a labdát.

George Menougong: Legalább lőtt egy gólt, mégha szerencséje is volt. De a többi teljesítményével ő sem lógott ki a csapatból.
Dejan Vukadinovic: Konkrét példával nem tudom alátámasztani, de van egy olyan érzésem, hogy a középpálya közepének gyengeségéhez ő is hozzájárult.,
Huszák Tamás: Nagy labdát adott Goerge-nak, de ennyi. A labdaszerzés nem ment, a többiektől nem kapott passzokat, így nem volt mit elosztogatni.
Roszel Róbert: Nagyon elfáradt, nem is értem, miért nem cserélte le hamarabb Tornyi. A teljesítményével sem lefelé sem felfelé nem lógott ki a csapatból.

Bajzát Péter: Egy helyzet, amit Balajcza bravúrral védett, egy kikapart labda, amiből Huszák indíthatta George-ot a gól előtt és másra nem emlékszem. Küzdött, de ahogy utaltam rá, labda nélkül azt birkózásnak hívják, nem focinak.
Bojan Brnovic: Tőle még kevesebbet láttam, mint Bajzáttól, ezért lepett meg, hogy nem helyette jött be Balajti, de talán éles helyzetben is ki akarta próbálni Tornyi ezt a párosítást.

Takács Péter: Már a pályán volt, amikor az Újpest szétvert minket, mégsem az ő nyakába varrom. Huszák helyett jött be, mégis szinte csak védekezett.
Balajti Ádám: Egyetlen helyzetecske adódott előtte, úgy is értékelhetném: pályára lépett.
Sadjo Haman: Kicsit megmozgatta az Újpest jobb oldalát, de érdemi dologra nem maradt ideje egy beadáson kívül.

3 megjegyzés:

  1. A Takács Búrány párost nem értem, miért nem lehet kipróbálni középen. Ők legalább már jól összeszoktak. Középen amúgyis harmatgyengék vagyunk.

    VálaszTörlés
  2. Azért nem, mert nem írtak alá Győrbe. Búrány hajlandó lett volna, de Takács nem, ezért most mindkettő mellőzött. Búrány esetében még hozzájön, hogy a DVTK-val is "elszámolási" gondjai vannak. Ezért nem kerül a keret közelébe se.
    Az angol gyerek meg azért nem játszik, mert Tornyi lelkébe gázoltak, amikor szándékai ellenére leszerződtették.
    Jelen pillanatban messze nem azok a szempontok érvényesülnek, amelyek a sikert szolgálnák.
    Kisstílű az egész sztori.

    VálaszTörlés