2010. február 3., szerda

Lop a Nemzeti Sport

Egy hivatalos honlap célja a tájékoztatás, a termék iránt érdeklődők, sport esetében a szurkolók informálása mellett a média tájékoztatása is, egyfajta folyamatos internetes sajtótájékoztató. Tehát még örülni is lehet annak, ha minél több oldal/hírlap veszi át a hírt.

Az nso.hu, pepsifoci.hu és az nb1.hu is rendszeresen szemlézi (ugye milyen szép a magyar nyelv, mert azt is írhattam volna, hogy lopja) a dvtk.eu híreit. A Kólafoci (most olvastam, tetszik) tisztességesen linkel is a forrásra, a másik kettő csak megnevezi, ami picit több a semminél.

Ezzel szemben ott a nyomtatott Nemzeti Sport, amelyik úgy gondolja, az internet egy ingyenes kincsesbánya, ahonnan szabadon lehet meríteni. Ez különösen annak függvényében szép, hogy a nyomtatott verzióban megjelenő írásokat nem publikálják az interneten. Az előnyeit élvezik, de a hátrányból már nem kérnek…

Más a helyzet a fotókkal. (Nem szeretnék jogi dolgokba belemenni, mert az nekem is ingoványos talaj, de a hír szabadon átvehető – talán azért, mert nehezen bizonyítható, ki az eredeti forrás -, míg egy kép esetében a jogtulajdonos rendelkezhet sorsáról.)

Ilyen volt...

...ilyen lett.

A poszt aktualitását az adja, hogy szomorúan láttam viszont a fotómat a mai Nemzeti Sportban. Nem tartom magam fotósnak, ha valaki megkeres/megkeresi a dvtk.eu-t, biztosan azt a választ kapja, hogy vegye-vigye, legyen boldog vele. Az a néhány ezer forint sem tett volna boldoggá, de a DVTK sem igazolt volna sztárjátékost belőle.

De továbbmegyek, ne kérjenek engedélyt a felhasználáshoz, csak jelöljék meg a forrást. Mibe tellett volna?

5 megjegyzés:

  1. tipikus ződsport-mentalitás, nem is vár tőlük mást az ember.

    VálaszTörlés
  2. Az már szóra sem érdemes, hogy a cikkben félre is tájékoztatnak, mert azt "elfelejtették" közölni, hogy Turda ellen azért csak lesz meccs. A lapzártájuk 22 óra után van, akkor már régen fent volt az oldalon az új ellenfél.

    VálaszTörlés
  3. Ez igazán rosszul esett... Úgy érzem magam, mint Bástya elvtárs: Hát az én fotómat már el se lopja a Népsport?! :)

    VálaszTörlés
  4. Teljesen igazad van.. egy forrás lett volna a minimum. Érdemes lenne nem elmenni a dolgok mellett (nem jogi útra gondoltam), mert elég komoly és aktuális területet feszegetsz, amik engem, mint kívülállót is idegesítenek. Én mindenképpen megkeresném a Nemzeti Sportot...

    VálaszTörlés
  5. Változnak az idők! Mostanában rendszeresen a dvtk.eu-ra mutató linkkel szerepel a forrás megnevezése az nso.hu-n és legutóbb már a fotót sem csak szó nélkül átvették, hanem elkérték.

    VálaszTörlés