2009. december 18., péntek

Film után könyv

Alighogy megjelent a centenáriumi DVTK-dvd, majd megvolt a díszbemutató, türelmetlen szurkolóként elkezdhetjük várni a centenáriumi DVTK-könyvet.

Az 50. évfordulóra kiadott jubileumi könyv (Dr. Zádor Tibor: az 50 éves DVTK) alig lelhető fel, én is csak hírét hallottam, viszont sokan ma is bibliaként forgatják Varga Lajos: Diósgyőri futballtörténet 1910-1996 című művét. Ezen kívül a Kilenc klub krónikája egy kilencede foglalkozik a DVTK történetével, más könyvről nemigen tudok. (A Repkáról, kosaras lányokról kiadottakat ezúttal nem számolva). Ezek antikváriumban is alig lelhetők fel, így biztosan sokan örülnek majd az újnak. (Nem megyek el abba az irányba, hogy hányan olvasnak manapság könyvet, egyrészt mert ennek a blognak nem témája, másrészt ez egy igen speciális könyv, amit feltehetőleg nem az elejétől a végéig kell olvasni.)

A könyvet Sike Gábor - nem kel bemutatni - és Dr. Nagy János sporttörténész írja. Utóbbiról csak annyit, hogy ezer éve gyűjti a diósgyőri csapatképeket és mindenféle infót, persze egy jó részét saját kútfőből, hiszen a DVTK történetének nagyobb részét személyesen élte át. Ő az, aki a centenáriumi film elején a régi botrányokról mesél.

Ahogy Sike Gabi a napokban elmondta, a könyv jól áll, rengeteg egykori diósgyőrivel beszélt, rengeteg jó sztorit hallott, a képanyag már egy képeskönyvhöz is sokszorosan elég lenne és megvan a kiadó is, a miskolci Well-PRess személyében. A könyvet szeretnék február 6-ra megjelentetni, de ez egy sokszereplős játék, így most még bizonytalan.

Azt vagy tíz éve hallottam Sike Gabitól, hogy "élete vágya" a Varga Lajos könyvét lecserélni, hiszen abban annyira sok a hiba, hogy sok esetben használhatatlan. Ezt egyszerű olvasóként is tanúsíthatom, találtam benne olyan meccset, ahol az "ellenfél" nem is játszott egy bajnokságban a Diósgyőrrel.

Én már csak régimódi ember vagyok, jobban szeretem a könyveket mint a filmet, így elképzelhetitek, mennyire várom a megjelenést!

(Több helyről hallottam, hogy Varga Lajos is elkészítette a könyvének a centenáriumi kéziratát, de egyelőre nem talál kiadót és anyagi fedezetet a nyomtatáshoz.)

FRISSÍTVE

Újabb infókat kaptam. Ezek szerint nem is egy, hanem mindjárt két könyv jelenik meg 2010-ben. Először az évfordulóra egy százoldalas képeskönyv (album), majd a második félévben egy történelemkönyv, ahol már a betűk lesznek túlsúlyban.

10 megjegyzés:

  1. oroszati

    Nekem megvan valahol az 50-es kiadvány. : )
    Négyzet alaku mint a többi, későbbi kiadvány 80-85.

    VálaszTörlés
  2. volt kiadvány a 75. évre is csakúgy mint az 50. évfordulóra

    VálaszTörlés
  3. az 50-es könyv meg van nekem is;) nagyapámtól
    örököltem!;) igazi kincsként nézek rá!

    VálaszTörlés
  4. @piros: Mondasz bővebbet is erről a könyvről? Még nyomát sem találtam sehol.

    VálaszTörlés
  5. A későbbi kiadványokban az 50-es könyv szerkesztése található, még a tördelés is ugyan az. A tartalmat viszont meghúzták és kiegészítették a propaganda bizottság szájíze szerint. A 91-es kupadöntőn került a birtokomba a 80 éves a DVTK "füzetke".
    Előtte Mészőly Kálmáné volt. : )

    VálaszTörlés
  6. Pe-pe írta...

    Most írom le harmadszor, amit akarok, szeretnék.
    Jó volna ezeket a régi könyveket elolvasni, de mivel nem nyomják újra őket ezért erre kevés esély van. Jó volna, ha valaki ezeket beszkenelné vagy lefotózná. A fiatalok így képet kapnának a diósgyőr kezdeti éveiből. Megjegyzem én sem vagyok képben.

    VálaszTörlés
  7. Az 1990-ben megjelent "DVTK-füzetecske" abból a szempontból kuriózum, hogy németül és angolul is bemutatják benne a DVTK addigi történelmét.

    VálaszTörlés
  8. Valaki tényleg csinálhatna egy pdf-et az 50. a 75. a 80. évfordulóra megjelent könyvekből... na és Varga Lajoséból. Igazán kár lenne, ha nem ismerhetnénk meg a tartalmát és az idő felemésztené.

    VálaszTörlés
  9. varga lajosét tudtommal még lehet kapni a bíbor kiadónál a bajcsyn. legalábbis pár éve még lehetett...

    a többiből viszont kétségkívül nagyszerű lenne egy pdf-állapotmegóvás.

    VálaszTörlés
  10. Üdv mindenkinek!

    Egy pincében a papírhulladék között akadtam rá Az 50 éves DVTK ill. a 70. évfordulóra kiadott többnyelvű füzetre, és természetesen nem hagyhattam sorsára egyiket sem.

    Az 50 éves DVTK (64 MB - PDF)
    http://www.megaupload.com/?d=Y7VXYQ3K

    DVTK '80 (8 MB - PDF)
    http://www.megaupload.com/?d=BO2K3SV3

    Ezekkel szeretnék - kicsit megkésve - hozzájárulni a csapat jubileumához, ha már a csapatban mostanában nem sok örömünket lelhetjük.

    Mindenkinek kellemes nosztalgiázást illetve ismerkedést a dicső múlttal!

    VálaszTörlés