2009. december 8., kedd

Bunda

De utálom ezt a témát, ha valaha hátat fordítok a focinak, az biztosan a bunda miatt lesz. Járok a magyar meccsekre, ahol a játékosok (és persze edzők/játékvezetők/sportvezetők), technikai, taktikai tudását, erőnlétét és sajnos lelkesedését tekintve is messze elmaradnak a világ élvonalától, egyedül az izgalom lehetne világszínvonalú. És még ezt is elveszik tőlünk!

Persze vak, és süket az, akiben soha nem merült fel, hogy egy-egy meccs bunda volt. Jellemző módon biztosan mindig csak a történelem előtt lejátszottakról derül ki, hogy nem a véletlen döntött. Ez a múlt, akár le is zárhatnánk Mészöly és társai csalásait, de gyakorlatilag őket felmentette mindenki (Sinkovics már-már visszasírja a régi bundákat a mai Nemzeti Sportban), hogy "ők úgy bundáztak, hogy közben 80 ezer ember tombolt a lelátón". Csak az a baj, hogy ezek a bundások most is ott vannak a tűz közelében, a magyar edzői kar egy része biztos vagyok benne, játékos korából közelről ismeri a bunda lélektanát.

Ráadásul volt ugyebár a "klasszikus bunda" (fizetek, hogy nyerjek), annak finomabb változata (leadom a pontokat, amit jövőre visszaadsz, vagy a klasszikus: kapsz egy pontot, de Esterházy Marci a gólkirály) de most már sokkal kifinomultabb módszerekkel dolgoznak. Itt nem is a dicsőség, hanem a pénzkereset a lényeg: fogadjunk egy eredményre, játsszunk úgy, hogy úgy is történjen, majd markoljuk föl a pénzt. Ehhez akár az ellenfelet, bírót sem kell bevonni a csalásba. Ezt tetézi, hogy az internetes fogadás elterjedésével már nem csak 1-2 irodában, hanem majdnem korlátlan mennyiségben lehet fogadni - ha az illegális fogadásokat nem számolom, akkor is. És ha még mindig nem lenne elég, akkor ott az élő fogadás, valamint a nagy konkurenciaharc miatt kialakult lehetőség, hogy minden hülyeségre megtehetjük tétjeinket (ki kapja az első sárgát, hány szöglet lesz, hány gól esik stb.).

Ki kiáltana bundát, ha a kedvenc csapata az első félidőben vesztésre áll az utolsó ellen, majd fordít a második félidőben; ha 4-0-ás vezetésnél a hátvéd fölöslegesen a kapus keze közül szögletre tisztáz; ha a tökutolsó csapat a bajnok otthonában 0-3-nál összehoz egy "szerencsétlen" öngólt is. Pedig ezekkel mind-mind kaszálni lehet, ha éppen megfogadta valaki.

Ha nem feltűnően és pofátlanul csinálják, akkor szinte le sem lehet bukni. Azért csak szinte, mert tökéletes bűntény nincs, és ahogy működik egy rendszer, annál óvatlanabbá válik az elkövető. Emlékeztek még a most tavaszi Siófok meccs után írtakra?

"És ahogy telt az idő, úgy mondta egyre több ember a lelátón, hogy bunda, mire kontrázott a másik, hogy tippmix. Én azt mondom, akármi is volt, biztosan nem marad titokban, de az őszi meccs és következménye után félek tőle, hogy a csapat ezúttal valóban ennyire gyenge volt." Ebből a biztosan nem marad titokban a lényeg. Most abba buknak bele néhányan - azért megvárom a végét, mert félek tőle, megint csak néhány ember viszi el a balhét -, hogy Németországban nem olyan töketlen a rendőrség/szövetség/mindenki mint nálunk.

Egy ideig ismét több lesz a tiszta meccs, de utána nincsenek illúzióim. Amíg a havi egymilliót kereső focistának is megéri bundázni, mert azzal még többet kereshet és a lebukás veszélye minimális, addig csak a tényleg csúcsfoci lehet biztonságban. Nagyon sajnálnék néhány játékost, de örökös eltiltásnak kell a minimális büntetési tételnek lennie, hogy érezze minden focista, bíró, klubvezető, hogy kockáztat valamit, ha fogad.

2 megjegyzés:

  1. http://sportgeza.hu/futball/2009/12/08/fordulonkent_negy_meccset_manipulalhattak_a_fogadasi_csalok/

    VálaszTörlés
  2. Soha nem hittem el, hogy a szerb öngólok véletlenek voltak. Soha.

    VálaszTörlés