2009. október 2., péntek

Pénzről, játékosokról, edzőről, mezről - beszélgetés Nagy Bélával

A múlt héten összefutottam Nagy Bélával, a DVTK elnökével, amiből egy jó kis beszélgetés kerekedett. Akkor abban maradtunk, hogy elárul néhány "titkot" a blogom olvasóinak. Tegnap ismét találkoztunk, ezt a beszélgetést elevenítem föl.

A kép közepén mindkét kezét a magasba emelve az ifjú Nagy Béla
az 1991-es szegedi osztályozón.

Az anyagiak

Mindenki pénzből él, ezért az anyagiakkal kezdtük.

- Hogyan áll a kassza?

- Mostanra sikerült helyreállítani a DVTK nevét, már maguktól jelentkeznek a menedzserek és ajánlanak játékosokat, míg korábban az volt a jellemző, hogy a Diósgyőr megkeresését is elutasították, mert "ennek és ennek sem fizettétek ki a járandóságát". Bevétel a várostól, MLSZ-től, Ligától kapott pénzen kívül az AVE-től és a belépőjegyekből/bérletekből származik.

- És a Jánosik és társa?

- Az érdekes történet, az előző klubvezetés egymillió forintért eladta egy külső cégnek 2009 novemberéig a reklámfelületek értékesítési jogát, így került a mezre a felirat. A bevételeken kívül fontos lépés volt a kiadások csökkentése is. Konkrét példaként a menedzsmentre szánt összeget (fizetés, járulékok, telefon- és benzinköltség) mondhatom, amit 36 millióról 5 millió forintra csökkentettük.

A játékoskeret

Ezután áttértünk a játékosokra. Az rögtön kiderült, hogy legkésőbb a téli átigazolási szezonban még öt játékost (jobb- és baloldali védőt, bal oldali futót és két csatárt) szeretne igazolni.

- Tényleg, ki igazol? - vetettem közbe.

- Én, az edzővel egyeztetve. Most már nagyjából összeállt a névsor, ha ezzel a kerettel kezdtük volna a bajnokságot, akkor biztosan több pontunk lenne. Szeretném, ha a mag megmaradna, velük hosszabb távon számolok. Horváth Gábor, Ivancsics, Vukadinovic, Takács Peti, Búrány, Lippai, Balajti ez a kör, de nagyon bízom Jeknicben, Apostuban, Kodolajevben és Bálint László Györgyben is. Utóbbinak volt egy sérülése, amiből már felgyógyult, biztatóan is mozgott az edzéseken, de ki tudja. Ezért kötöttünk vele fél+másfél éves szerződést. A többiek? Kovács Zoltán kölcsönszerződése félévre szól, Milicic pedig menne, nagyon mi sem marasztaljuk. Van érdeklődő, egyelőre ennyi.

- És mi lesz a csapatból kiszoruló játékosokkal, mennek az NB III-ba?

- Nem, semmiképpen. Szeretném, ha az osztályozóra rendesen fel tudna készülni az U19-es társaság, nem árt nekik, ha idősebbek ellen játszanak. Az NB I-es kerethez tartozó fiatalok - mégha nem is kapnak rendszeres játéklehetőséget - a DVTK értékei, ezért őket sem adjuk el. Szeretnénk, ha Kovács Ádámhoz hasonlóan NB II-es csapatokban erősödnének kölcsönben, és rutinosabban kerülnének vissza. Emlékezhetünk, hogy Vitya és Kiser Marci is lehúzott egy rövid időt Kazincbarcikán, majd utána tért vissza Diósgyőrbe.

- Magyarországon szokatlan módon a DVTK fizetett is az új játékosokért.

- Igen, kényszerhelyzetben voltunk. Ivancsicsért, Horváth Gáborért, Vukadinovicért, Apostuért, Jeknicért pénzt kellett adnunk, Kodolajev és Bálint viszont ingyen jött.

(Próbáltam közelebbit is megtudni. Az Ivancsics Gellértért adott 8 millió ismert volt, a többiek árára nem válaszolt Béla, akkor is csak mosolygott, amikor a felét tippeltem fejenként. Ha igazam van, akkor 20-24 millió forintot költött a DVTK játékosvásárlásra ebben a szezonban.)

Aczél Zoltán, mezek

- Aczél Zoltánnal mi a helyzet?

- Sorsdöntő lesz a ZTE elleni hétvégi meccs, utána leülünk egy összegző beszélgetésre, amiben minden eshetőség benne van.

- A blogomon egy névtelen kommentelő dobta föl, hogy mi lett a csíkos mezzel.

- Különböző anomáliák miatt - és ebben még csak nem is az előző vezetés a ludas - olyan helyzet állt elő, hogy előfordulhatott volna, a Saller egyáltalán nem ad mezt a DVTK-nak a szezonkezdésre. Ezért döntöttünk az Errea mellett, de aláírt szerződés még velük sincs. Folyamatosan keressük a megoldást, nem feledve azt sem, hogy nem egyszerű mezt, hanem centenáriumi mezt kell választanunk.

9 megjegyzés:

  1. cucu


    Ezt a posztot 3X is elolvastam,igen érdekes. 36-ról 5 millióra....milyen herdálás ment akkor idáig???Valóba jól fognak jönni télen a játékosok,mert ránkfér az erősítés!Én személy szerint azt gondolom,hogy kezd jó lenni a támadó szekció Apostuval,Balajtival,Vukadinovoccsal.Ivancsiccsal és én Lippait és Lipuszt is ide tenném.Reméljük az új kapus beválik is bravúrokra is képes lesz.Miskolcon mindig meghatározó szerep jutott a kapus poszton pályára lépő embernek.Emlékszem még a 49 éves Veréb Gyuribá' félidejére, majd megnyert meccsre.

    Más: jólenne,ha meradna Azcél Zoltán edző,más magyar ennyire dinamikusan fejlődő szakembert nem is tudnék jelenleg említeni,esetleg Véber György,de ő pápai edző,mint tudjuk...


    Több ilyen érdekes posztot és sok sikert a továbbiakban!
    -c-

    VálaszTörlés
  2. egyre nő a blog jelentősége. hírértékben a boon-t már rég lehagyta, csak így tovább!

    a herdáláson meg nem kell meglepődni, mindig is nagyon jó világ volt itt a korábbi vezetéseknek...

    VálaszTörlés
  3. Ez a blog egyre jobban kinövi magát! Az elején féltem, hogy alább hagy a lelkesedésed - ahogy a csapaté -, de mindenkire rácáfoltál és egy nagyon jó dolog kezd ebből kisülni! Ez az interjú az Elnökkel nagyon ott van!

    A poszthoz csak annyit, hogy bal középre nem igazolnék, ott Ivancsics, Lipusz, Gohér, (szükség esetén Horváth Szabi) elégnek tűnik.

    VálaszTörlés
  4. A folytatásra én is csak biztatni tudlak.
    Nálam fontos információforrás ez a lap, elsösorban mert rendszeresen olvashatok értékelést is a meccsekröl (a legtöbbet sajnos nem láthatom). Ha a DVTK-ról akarok olvasni mindig itt kezdek elöször...

    VálaszTörlés
  5. Azért én néhány rázósabb "titokra" is kíváncsi lettem volna:

    - Az egy dolog, hogy extra későn vette át a klub irányítását a jelenlegi vezetés, de augusztus 31-ig volt egy hónap, hogy igazoljanak, erősítsék a csapatot (miközben minden más csapat, aki rászorult ezt tette), a DVTK nem, csak most még egy hónap után, azaz október elejére sikerült "lastminitben" néhány parlagon fekvő külföldit hozni. Miért nem ez volt a legfontosabb dolog???

    A csapat jelenlegi szereplését így egyértelműen a mostani klubvezetés kontójára lehet írni.

    - Nyáron Kispestről jött volna Dobos, Maróti és Szmiljanics, nem kellettek, főleg az utóbbi játékos ellen tiltakoztak a diósgyőri vezetők a legjobban..., Dobos meg még most is amatőr szerződéssel játszik a REAC-ban...

    - Mindenhol olvasni, hogy rendben az anyagi háttér, én akkor látnám ezt, ha a nem önkormányzati vagy hozzá közel eső cégek is feltűnnének, itt is van vmi nagyon nagy galiba...

    - A Szeviépnek kifizették már a vételárat, mikor fogják???

    - A LEGFONTOSABB: A SZURKOLÓK
    Az utóbbi 30 évben a DVTK hírnevéhez csak a szurkolók tettek valamit hozzá, most ezt is sikerült lerombolni, az tóbbi hazai meccseken az már nem volt szervezett szurkolás, csak idegenben. Ez pedig nem a csapat gyenge szereplése vagy a stadion átépítése miatt volt... Voltak itt már nem túl szimpatikus vezetők (Reszeli, Sallói, Dlusztus), de nem nagyon emlékszem, hogy az ő idejükben lett volna ilyen.
    Úgy néz ki a mostani klubvezetés remekül megoldja, hogy ne legyen balhé a meccseken és hangulat sem...
    Remélem ez már ma ZTE ellen változik valamit

    VálaszTörlés
  6. @cucu, Pe-pe, légiós: Köszi!

    @guLi: Azért ne értékeld túl, ez nem egy hírblog, nem is szeretném ebben az irányban továbbfejleszteni.

    @kardosig: Majd meglátjuk, meddig visz a lendület!

    A bal oldalon valóban van elég sok játékos, de egyik sem futó, hanem inkább játékszervező. Egy ilyen játékossal bővülne a repertoár.

    @Paparazzo:

    1, Olvasd el az első választ még egyszer. Hiába van új klubvezetés, ha senki nem hisz nekik...

    2, Más forrásból hallottam, hogy Hemmingway a Tippmix miatt tartott nagytakarítást. Amit írsz, nem hallottam még, de talán nem volt véletlen.

    3, Ez a kettő miért van összefüggésben? Én sem örülök neki, hogy csak az önkormányzat tartja életben a klubot, jobb lenne, ha több lábon állna. De miért zárja ki az anyagi háttér rendben levőségét, hogy csak az önkormányzat és cégei adják a pénzt?

    4, Ez jó kérdés.

    5, Erre legjobb válasz az, hogy ma már volt szervezett szurkolás, tehát elég nagy csúsztatás azt mondani, hogy a klubvezetés tönkretett mindent. (Csak az egyik oldal véleményét ismerem, Béla többször próbált egyeztetni Lacival, de hiába hívogatta. Úgy látszik, most rendben van minden.)

    Személyes véleményem az, hogy ha megy a csapatnak, akkor hiába féleszű a klubelnök, felszemű az edző, féllábú a játékos, félre lehet ezt tenni, de ha jön sorban x vereség, akkor rögtön lehet tüntetni. (Lásd a lilákat, ők profik ebben.)

    VálaszTörlés
  7. Olyan emberrel miért kellene egyeztetni aki olyan parancsokat ad a secunak, hogy nehezítsék meg az ultrák dolgát...
    És olyan még egy klubvezetés alatt sem volt,hogy kitiltanak szurkolókat...Vagyis volt,de mindig be tudott menni az aktuális ember.

    VálaszTörlés
  8. @Névtelen (legközelebb válassz nicknevet!)

    Miért kell egyeztetni? Hogy ne adjon olyan parancsokat... (Erről nincs infóm, de személy szerint kétlem.) Mondjátok a szemébe, beszéljétek meg! Mit veszíthettek vele?

    Kitiltás. Miért tiltottak ki két embert? Mert szidta Szlovákiát/Romániát? Szidta Kistelekit vagy Nagy Bélát? Pirót csempászett a stadionba? Hát egyiket sem. Hanem teljesen fölöslegesen beugrott a pályára. (Emlékezz Lacira, amikor ő ugrott be a Győr elleni meccsen némileg több alappal, akkor nem tiltották ki.)

    Amíg poén volt, hogy Enyves szaltózik egyet Pápán, majd visszamászik a szektorba, addig jót nevettünk rajta. De amióta elkezdték emiatt büntetni a klubbokat, már nem olyan jó vicc. (Németországban most fizeti ki egy szurkoló a klub helyett a büntetést, amit a bedobálása miatt mért rá a szövetség.)

    Megint azt mondom, lehet háborúzni, de az nem lesz jó sem a szurkolóknak, sem Nagy Bélának, de legfőképpen nem a Diósgyőrnek!

    VálaszTörlés