2009. október 15., csütörtök

Ezt vajon hogyan gondolták?

A DVTK.eu-n is megjelent a Nyíregyháza közleménye, ahol kb. csak azt nem kérik a diósgyőriektől, hogy a hazai csapatnak szurkoljanak.

Nekem elsősorban az szúrt szemet, hogy a belépésnél kérik a személyi igazolványt. Ez olyan őrületes hülyeségnek tűnt, hogy még, de ahogy egészen véletlenül a kezembe került a tizenöt évvel ezelőtti bérletem, meglepődve láttam rajta a feliratot: "Csak személyigazolvánnyal együtt érvényes".


Azonban hiába erőltetem a memóriám, arra nem emlékszem, hogy egyszer is elkérték volna a személyimet a bejáratnál.

Valami ilyesmire tippelek most is. Egyrészt a biztonsági őrök egyszerűen nem kérhetik el, illetve kérhetik, de nem vagyok köteles odaadni. Persze ha van pénze a nyíregyházi klubnak, akkor odaállíthatnak egy rendőrt a bejárathoz, de annak meg mi értelme lenne? Azért mégiscsak rendőr, nem pedig MVK-ellenőr, aki vet egy pillantást, majd int, hogy tovább. Ha akkurátusan, mint igazoltatáskor megnézi az igazolványt - ami egyébként lehet útlevél és fényképes jogosítvány is -, hogy valódi-e, összehasonlítja a fotót a tulajdonos képével, esetleg a gyanúsabbak adatait lekéri a központi nyilvántartásból, akkor szerényen ötszáz vendégszurkolóval számolva örüljünk, ha a jövő heti Paks elleni meccsre hazaérünk. (És akkor azzal még nem is kalkuláltam, hogy talán valamilyen módon adminisztrálnia is kell a rendőröknek, hogy kit, miért igazoltattak, de ebben nem vagyok biztos.)

Kíváncsi leszek, hogyan néz ez majd ki a válóságban!

7 megjegyzés:

  1. Egszerű: El kell menni felmutatni a igazolványt, persze közben hevesen tiltakozni és mind ezt kamerázni. Ezután fel kell jelenteni a tirpákokat, személyiségi jogok megsértése stb stb..

    VálaszTörlés
  2. no, azért itt kavarás van.

    1. a bérletedhez azért kérték a személyidet, hogy igazold vele, hogy diák/nyugdíjas vagy. más tészta.

    2. igazoltatni csak a rendőr igazoltathat. a nyíregyházi biztonsági szolgálat SENKIT nem kötelezhet az iratai elővételére. lehetek akár moszad ügynök, vagy kerti törpe, akkor is bemehetek a rendezvényükre személyi felmutatása nélkül.

    mellesleg a jegyükön lévő szabályzatban sincs ilyesmi, de még olyan sem, hogy kötelező vagyok valamilyen - általam ismeretlen - házirendet elfogadni.

    úgyhogy be lehet venni a középsőt, tőlem csak a rendőr kérhet igazolványt. csókolom.

    VálaszTörlés
  3. @Pe-pe: szertinted érdekli ezeket a személyiségi jog? Vagy úgy általában a jog?

    @guLi: 1, a személyimben soha nem volt benne, hogy diák vagy nyugdíjas vagyok

    2, igen, ezt írtam én is. De ha odaállítanak a kapuba egy rendőrt, akkor neki van ehhez joga.

    VálaszTörlés
  4. de a születési éved benne volt/van, és gyanítom - bár csak tippelem, mert '95-ben még nem nagyon jártam meccsre -, hogy korhatártól/korhatárig adták a kedvezményt.

    VálaszTörlés
  5. @guLi: a diákjegy nem korhatáros, hanem akinek van diákigazolványa, az igénybe veheti. Nekem volt olyan egyetemi évfolyamtársam, aki 30 évesen kezdte el nappalin, ettől függetlenül járt neki minden kedvezmény.

    Pont ezért szűnt meg sok helyen a kedvezmény, mert boldog-boldogtalan hamisította és ha egy 70 éves papó mutatta föl, akkor is el kellett fogadni.

    Másrészről 1995-ben még 16 év volt a tankötlesség alsó korhatára, azt pedig már akkor is átléptem ;-)

    VálaszTörlés
  6. Személyit azért kellett felmutatni annakidején a bérlettel mert névre szólt, csak így tudták ellenôrizni hogy nem más használja, vagy nem adják ki a kerítésen kívül és 20-an jönnek be 2 bérlettel.
    Személyit felmutatni most a meccsen... ténylegesen, kinek mi kára származik abból ? Sérülnek a személyiségi jogok ? Ez olyan cigány-jogvédôsen hangzik. Igenis el kell kezdeni a rendteremtést, pláne ha a fórumokon az a téma hogy balhé lesz meg törjük össze a stadiont stb... Ha Ti lennétek egy focicsapat tulajdonosai Ti is megtennétek mindent hogy kiszûrjétek a rendbontókat. Majd ha nem lesz széktörés, pályára beugrálás, kerítésszaggatás, majd ha a magyarok is tudnak kerítés nélkül szurkolni mint a civilizáltabb népek, akkor majd fel lehet háborodni. De amíg megtûrjük magunk között a balhésokat, amíg megvédjük ôket addig ne csodálkozzunk hogy mindenkit egy kalap alá vesznek velük. Ha Te nem vagy balhés semmi bajod nem lesz belôle hogy ha fel kell mutatni a személyit. Ha balhés vagy, nincs ott helyed. Ennyi. Tudd a kötelezettségeidet ne csak a jogaidat.
    Egy kicsit csalódtam Kocsis Norbiban, hogy ilyen hatásvadász " kb. csak azt nem kérik a diósgyőriektől, hogy a hazai csapatnak szurkoljanak. " dolgokkal jön. Nem kell félrebeszélni, hangulatot kelteni. Annyit akar elérni a Nyiregyháza hogy az újonnan felújított stadionjában ne essen kár, csak azért mert mindenkinek "joga" van bemenni. Majd ha a mi stadionunk is felépül mi ugyanígy fogjuk félteni, és el fogom várni a vezetéstôl hogy az ország bármely csapatának a szurkolóját zárják ki ha valaha is elkövetett rendbontást bármely stadionban. Még azon az áron is hogy ha fel kell mutatnom a személyimet egy párszor...

    VálaszTörlés
  7. Egy érdekes dolog. Mit lehetne ide a blogba írni, amit a hivatalosra nem? Szubjektív beszámolót a túráról. Milyen rendezői és rendőri szemétségek voltak, hány embert vertek meg ártatlanul a barmok.

    VálaszTörlés