2009. június 9., kedd

Tabellaparádé 2008-2009

Még áprilisban készítettem egy tabella-összeállítást, amit azóta is megtalálnak a keresők segítségével a netezők. Ezért gondoltam, hogy a bajnokság végeztével megismétlem. A másik ok, hogy az év végi értékelésben is sokat segít, ha különböző aspektusokból látom, hogyan teljesített a DVTK.

A tabellákat a ezúttal is a goalwire.com-ról vettem, de közben találtam egy sokkal használhatóbbat. Illetve nekem most sokkal használhatóbb, de szezon közben nem tudom, mennyit ér. A Nemzeti Sport "szurkolói szoftveréről" van szó, ami nem más, mint egy excell. Hol élnek ezek a sportújságnál? A '80-as években én is írtam papírra az eredményeket, de azóta nem csak annyi történt, hogy elterjedt a számítógép és már nem papírra, hanem egy táblázatkezelőbe lehet írni! Lusták vagyunk, miért mi töltsük ki a cellákat és különben is, miért kell lementenem a saját gépemre valamit, amit egy nem is nehezen elkészíthető felületen az interneten keresztül is megnézhetnék? Többek közt hiába áll mögötte a nyomtatott sportmonopólium, ezért nem tartom sokra az nso.hu-t.

De jöjjenek a tabellák - majd utána néhány észrevétel -, mindjárt emlékeztetőül a bajnokság végeredménye.

A labdarúgó Soproni Liga 2008-2009-es kiírásának végeredménye
12. lett a DVTK, ami egyrészt kevés, főleg a szezon közbeni eredményeket, a gyenge ellenfeleket figyelembe véve, viszont sokkal reálisabb, ha az anyagi problémákat és a sok edzőcserét veszem figyelembe. Négy edző 30 meccs alatt - mégha Benczés Miki csak megbízott edző volt is - nagyon sok.

2008-2009 ősz
A 12. helyen telelt a Diósgyőr, tehát pontosan ugyanott, ahol a bajnokság végén végzett. Persze az őszt ketté lehet vágni Vágó Attilára és az őt követőkre, de erről később.

2008-2009 tavasz
A Győr és a Siófok megtáltosodott, a Vasas és a Nyíregyháza örülhet, hogy nem a tavaszi teljesítmény döntött a kiesésről. Érdekes, hogy a DVTK tavasszal is pont 12. lett, sajnos ezért a teljesítményért nem jár külön díj.

Hazai tabella 2008-2009
Egyértelmű, hogy a hazai teljesítmény miatt nem voltak kiesési gondjai idén a Diósgyőrnek, az itthoni nyolc győzelemért és két döntetlenért járó 26 pont önmagában ugyanannyi, mint amit a Siófok összesen gyűjtött. És ez azt is jelenti, hogy ha csak a matematikát nézzük, akkor a mérkőzések 2/3-án nem volt ok szomorkodni a lefújás után. Ez azért fontos véleményem szerint, mert egy idegenbeli anyaszomorító játékot az elutazó szurkolókon kívül mindenki hamarabb megemészt a kevesebb közvetlen élmény miatt, míg láttam már olyat, hogy egy kínkeserves hazai győzelem után sem a győzelem fölötti öröm, hanem a kín és keserűség maradt meg a szurkolókban.

Hazai tabella 2008-2009 ősz
Tavaszra és őszre bontva az eredményeket az látható, hogy a DVTK ugyanazt a teljesítményt nyújtotta mindkét félszezonban.

Hazai tabella 2008-2009 tavasz
Persze a statisztika jótékonyan elfedi a részleteket, mert azért messze nem volt ugyanaz az MTK elleni 2-3 és a Siófok elleni 0-1.

Idegenbeli tabella 2008-2009
Ha itthon maradt benn a DVTK, akkor idegenben bukta el a középmezőnyt. Botrányos az idegenbeli hét pont.

Idegenbeli tabella 2008-2009 ősz
Ősszel még legalább a szépségtapasz megvolt, a debreceni győzelem ma is melegséggel tölt el, de volt három döntetlen is a négy vereség mellett.

Idegenbeli tabella 2008-2009 tavasz
Tavasszal viszont... Egyetlen pont, hat vereség, szörnyű. Ezen még az sem javít, hogy azt az egy pontot Újpesten szereztük, akik azon a héten bukták el az aranyérmüket.

Otthoni és idegenbeli eredmények egymás mellett
(Nagyobb méretért katt a képre!) Bontsuk szét a tabellát először őszre és tavaszra. A fenti táblázaton az látszik, hogy messze a DVTK-nak és az Újpestnek számított leginkább, hazai pályán, vagy idegenben lép gyepre. Legkevésbé pedig az olyan "oroszlánbarlanggal" rendelkező csapatoknak, mint az MTK, Paks és REAC, ők szereztek vendégként több pontot, mint otthon.

Vágó Attila edzősködése idején (1-8. forduló)
Szerintem mindenki emlékszik az ősz eleji kínlódásra. A tabellát a bajnokság végén nézve és ismerve a tavaszi eseményeket is, az eredmények nem sokkal rosszabbak, mint a későbbiek, mégsem gondolom azt, hogy hibás döntés volt Vágó Attila elküldése.

Benczés Miklós megbízott edzősége idején (9-10. forduló)
Benczés Mikinek két mérkőzés jutott, vereség itthon a Fehérvár ellen és pontszerzés Nyíregyházán. Tehát két meccsen szerzett annyi idegenbeli pontot, mint Gálhidi egész tavasszal (persze akkor meg ő volt a másodedző).

Sisa Tibor edzősködése idején (11-15. forduló)
Sajnos csak öt mérkőzés jutott Sisa Tibornak, de azt legalább rendesen kihasználta. Ha nincs az a kétes siófoki meccs, akkor talán az is elmondható lenne, hogy veretlenül, a az ősz harmadik harmadának legjobb csapataként teljesített a DVTK, de a 10 pont sem rossz és még csak nem is a sorsolás kegyelmének köszönhető, hiszen játszottunk a Debrecennel, Újpesttel, Haladással és a Kecskeméttel is. Tehát a három érmes és az ötödik helyezett ellen sikerült ezt a szériát produkálni!

Gálhidi György edzősködése idején (16-30. forduló)
Ez megegyezik a tavaszi tabellával, ezért külön nem is írok róla.

Az edzőkre szétbontott tabellák természetesen rendkívül torzak is lehetnek, mert befolyásolja a sorsolás, ki hány meccset játszott itthon, milyen ellenfelek ellen, ráadásul a vetélytársak sem pont ugyanúgy teljesítettek a bajnokság teljes időtartama alatt, de azt hiszem, mégis tükrözi a valóság egy részletét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése