2009. június 12., péntek

Szétesett a DVTK

Kamber és Stanic felbontotta a szerződését a dvtk.eu közleménye szerint (bár ott az szerepel, hogy a DVTK bontotta föl, de nagyon úgy tűnik, nem a Diósgyőr akarata érvényesült), a BOON cikke megvilágítja a hátteret is, sőt, abban az írásban Milicicről is szó van. Kötelest mindenképpen eladják - miként tavaly nyáron és télen is... -, nem is beszélve Sisáról, aki újjá akarja építeni a DVTK-t Kispesten. Ezzel gyakorlatilag távozik szinte mindenki, akit Dlusztus hozott ide, maradnak a diósgyőri nevelésűek.

Számomra ebben a történetben az a legszomorúbb, hogy eddig optimistán azt hittem, egy szűkebb kerettel, néhány/sok játékost eladva és a helyükre igazolva várhatjuk a következő bajnokságot. De most alapjaiban reng meg a csapat, a teljes tengely elmegy (kapus, középső védő, előszűrő, középső középpályás, ék) és már darabszámra is annyi távozó van, hogy új csapatot kell építeni.

És egy fillér bevétel nincs még a távozókért! Illetve ami biztos, a DVTK-nak nincs bevétele, mert ahogy egy fórumhozzászólásban olvastam, az összeesküvéselmélet szerint Baranyi azért kapott pénzt Hemingwaytől Kamber és Stanic elengedéséért. Ha ezek után a Szeviép a közeljövőben kivonul a diósgyőri fociból, akkor biztosan nem fogom elhinni, hogy egy fillért nem vettek ki. Mindenesetre nagyon ostobának tűnik, hogy 4 millió befektetés árán nem nyertek ~20 milliót. És az is hülyén hangzik, hogy Dlusztus panaszkodik: senki nem segít. Hát ott van a munkaadója. Van pénze? Van. Akkor?

Ezek után megtippelni sem tudom, jövőre kik játszanak Diósgyőrben, teljesen fölösleges a hogyan állítanád össze a centenáriumi DVTK-t játék. Azt hittem, az, hogy valakinek élő szerződése van, az jó kapaszkodó, de ezek szerint nem. Mert akire van kereslet és nem akar maradni, az mehet.

Lassan egyetlen reményünk a Baráti Kör fórumán meglebegtetett új, eddig ismeretlen befektetők lehetnek.

De ki az a Fabriccio?

17 megjegyzés:

  1. Azt gondolom teljesen új alapokra kell helyezni a DVTK-t. Olyan egyző kell aki a fiatalokból egy ütőképes csapatot tud kovácsolni. A fiatalokat meg kell tartani, pénz hílyán kölcsönözni kell ambiciózus játékosokat. A költségvetést le kell faragni, mert hosszútávon csak ez a járható út.

    VálaszTörlés
  2. hoppá egyző= edző hílyán= híján (kicsit fáradt vagyok, bocsi)

    VálaszTörlés
  3. hát ez az egész egy k**va nagy gáz, sz*r se lesz itt jövőre, fiatalokkal sehova nem jutunk mert ahhoz jó pár év, profi szakmai háttér, technikai feltételek és nyilván sok pénz kell.... ezekből meg itt egyik sincs, már most elment a 7-8 legjobb játékosunkból 3-4, ingyen.....

    VálaszTörlés
  4. Nicknevet válasszon mindenki legyen szíves, hogy mégis tudjuk, kiről van szó.

    @Névtelen: ahogy én nézem, itt most egyetlen kérdés a túlélés. Fiatalokkal, kölcsönjátékosokkal, kiégett sztárokkal teljesen mindegy, de a centenáriumi ávben az NB I-ben kell indulni és nem kiesni.

    A költségvetést már tovább faragni nagyon nem lehet, mert annak kiesés lesz a vége, lásd REAC.

    @Szkítör: sajnos félő, hogy még többen elmennek és amilyen töketlen Dlusztus, vagy amilyen szándékai vannak Baranyinak, könnyen előfordulhat, hogy értük sem kapunk egy fillért sem.

    A végén csak az marad, aki nem kell sehová és az, akinek a munkahelyen kívül többet is jelent a Diósgyőr.

    VálaszTörlés
  5. Te is csak a befektető csodavárók közé tartozol? Meg sem fordul a fejedben, hogy mi is tehetnénk valamit?

    VálaszTörlés
  6. Én örülnék a legjobban, ha lenne annyi pénzem, hogy ne csak elméleti szinten "csináljak" focit.

    Pénz nélkül modern focit nem érdemes csinálni, azzal csak szélhámosok próbálkoznak. Az pedig nem vagyok.

    Amikor megszűnt a DFC, akkor ott voltam a DVTK SE alapítói közt. Szép volt, jó volt, de megismételhetetlen. Sokan mondják, hogy érdemes lenne az alapoknál újrakezdeni, de akkor is eljutnánk egyszer arra pontra, ahol ugyanezekkel a problémákkal találkoznánk. Pénz kell, nem is kevés.

    Már az NB II-ben is lehet amatőr alapon - ez azt is jelenti, hogy nem cél a feljutás, csak a langyos víz - némi pénzből focicsapatot csinálni, de az NB I. más tészta. Hosszú távon pedig nem érdemes másban gondolkodni, csak az első osztályban.

    VálaszTörlés
  7. m.csaba: a szurkoló sok mindent nem tehet, lottózik hogy egyszer hátha bejön, vagy ha tudja előre melyik meccs lesz eladva akkor felteszi rá mindenét és a nyereményből beszáll a klubba :-)

    VálaszTörlés
  8. Nem is azt mondtam, hogy te vedd meg. :) És Szkítör igenis tehtnénk. De csak sokan lennénk erősek. Fel kellene futtatni ezt az egyesület dolgot; tagdíjjal, támogatók bevonásával az üzleti életből, hogy komolynak látszódjunk és azok is lennénk. Akkor már lehetne szavunk,így külön-külön senki nem hallja meg a hangunkat. Kishitúek vagytok, azért csak ez jut nektek, ami most van. Szélhámosok jönnek-mennek, ti meg síránkoztok...

    VálaszTörlés
  9. És tényleg! Mi a helyzet most a DVTK SE-vel? Mi a jogállása, mit csinál? Mert ha csak úgy van, akkor akár meg is lehet szüntetni!

    VálaszTörlés
  10. Ja igen, megtaláltam. Nem alkalmas igazán semmire, mert felülről létrehozott és irányított, a politika által megszállt szervezet és nem pedig önszerveződő csoport. Nem alkalmas széles támogatói tömegek befogadására, mert valószínűleg nem demokratikus, hanem csak amolyan bólogatós fajta, öröklődő elnökségi helyekkel...

    VálaszTörlés
  11. Elvileg már van edzőjelölt, de még nem tudni ki az. Ti tudtok valamit?

    VálaszTörlés
  12. @m.csaba: nézd meg a Baráti Kör honlapját, olvass bele a Zelnök úr hozzászólásaiba, látni fogod, hogy tömeg még csak-csak van, bár egyre kevésbé, de tenni, főleg fizetni már nagyon kevesen akarnak. Aki 700 forintos fénymásolt jegyet vásárol, hogy "megspóroljon" egy ötszázast, attól nem sok várható el.

    Látod, Te is azt írod, hogy mi siránkozunk, de nem azt, hogy Te mit teszel. A szervezeti forma mindenesetre megvan, már csak át kellene billenteni a Baráti Kört ezen a holtponton. A mikéntjét nem tudom, bevallom őszintén, de vannak nálam sokkal okosabb emberek is szerencsére.

    De visszautalok arra, amit a posztban írtam, az NB I-hez nagyon sok pénz kell, amit havi ezer forintokból nem lehet összeszedni, ráadásul a kiváló sporttörvény értelmében egyesület nem is indulhat az első két osztályban, csak gazdasági társaság.

    DVTK SE. Miért fáj ez neked? Ha semmit nem tettél érte, akkor milyen jogon mondod ki, hogy meg kell szüntetni?

    Egyébként jelen pillanatban az utánpótlás tartozik az SE-hez, magyarul leveszi ezt a terhet a kft. válláról úgy, hogy közben az esetleges haszon - értsd: fiatal játékosok ingyen - a kft. hasznára válnak.

    Abban tévedsz, hogy felülről létrehozott és a politika által irányított dologról van szó. Márcsak azért is, mert ugyan magánemberként, de egyaránt van benne Fideszes és MSZP-s politikus is. A jelen politikai helyzetben eléggé elképzelhetetlen egy nagykoalíció, ami a DVTK SE irányítására jött volna létre. De jól hangzik.

    Nem demokratikus, örökölhető elnökségi helyek - légy szíves ne vádaskodj, vagy ha tudsz valamit, akkor írd le.

    @Pe-pe: én úgy értelmeztem, hogy van néhány konkrét jelölt, akikkel akár már feltételesen meg is állapodtak. Közülük azzal kötnek szerződést, akire pénz lesz. Ha jön a kánaán, akkor Tornyi, ha cél a pénzügyi túlélés, akkor Benczés, hogy két szélsőséges esetet tippeljek meg.

    VálaszTörlés
  13. Jó nem vádaskodok. Tiszteletre méltó az SE és a Baráti Kör működése is. Tiszteletre méltó, de nem elég. Pláne az utánpótlás! Miért hagyjuk, hogy szélhámos senkiháziak adják el Takit, Horváth Szabit és a többieket a saját hasznukra? Miért nem szélesedik ki az SE? Mert jól van az így mindenkinek, aki benne van? És akkor kérdeztem, nem vádaskodtam. Az lenne a jó, ha egy ilyen egyesületben semmilyen politikus nem lenne benne, legalábbis ha benne van nem említené politikai hovatartozását. Ennek egy civil dolognak kellene lennie. De nem az...
    Nem csak a Szeviépre igaz: annyit egy civil egyesülés is bele tudna tenni, amennyit ők beletettek, akkor milyen nagy pénzekről beszélsz, ami kell az nb1-hez. A Bőcs 40 millából kihozza ezt az egészet. És ez tény! Itt meg csak szőrén-szálán eltűnnek pénzek, a tulaj meg panaszkodik, hogy nincs elég támogató! De ki az a hülye aki egy másik gt-nek pénzt ad? Legfeljebb, ha a gt. mögött egy civil egyesülés áll, akkor adnának hidd el!
    Még egy: sportegyesület is lehet tulajdonosa sportvállalkozásnak! 2000. évi CXLV. törvény a sportról.

    VálaszTörlés
  14. @m.csaba: Próbálok reagálni a felvetéseidre.

    Szerintem sem kellenek a politikusok, a sporttól távol kellene tartani magát a politikát is. Ha megbocsátasz, nem keresem elő, de talán Te is emlékszel, hogy azt írtam korábban, az utánpótlásnevelésben, infrastruktúrában szerepet kell vállalni az önkormányzatnak - mert ez nem csak sport, hanem egészségre nevelés, stb. -, a profi fociban viszont nem. A Fidesz és az MSZP képviselőinek bevonásával pont azt próbálja bebiztosítani az SE, hogy bármilyen színezetű legyen az új városvezetés, nehogy elforduljanak a diósgyőri focitól.

    "...egy civil egyesülés is bele tudna tenni, amennyit ők (Szeviép) beletettek..." Most olvastam Dlusztus nyilatkozatát, hogy a Szeviép 320 milliót költött a diósgyőri focira mióta itt van. Most hagyjuk, hogy valóban volt-e ennyi, illetve az egyszerűség kedvéért elfogadom, hogy egy civil egyesület is össze tud gyűjteni ennyit (egyébként kétlem.) De ha megvan a civil pénz, akkor is látható, amit a Szeviép betett és összeszedett, az édeskevés, annál több kell.

    Jó példa a Bőcs, de ismét magamra kell hivatkoznom, olvasd el az első kommentemet és emlékezz vissza, a Bőcs be sem adta a licenckérelmét, mert tudta, úgysem kapná meg. 40 (de még 80 és talán 120) millió forintból nem lehet normális NB I-es klubot üzemeltetni, csak amatőr másodosztályút.

    Igen, igazad van, lehet egy sportegyesületnek sportvállalkozása. Ha lenne hatvanezer aktív meccsrejáró és még további százezer, aki Diósgyőr szurkolónak vallja magát, akkor érdemes lenne egyesületben gondolkodni és a "népre" bízni mindent. De sajnos nincs. Érdemes végiggondolni, vajon miért nem követi senki az általad felvázolt modellt. A Vasas SC most ideiglenesen próbálkozik vele, de elsődleges céljuk tulajdonost találni és addig kihúzni valahogy. Az Újpesti TE kerek perec kijelentette, hogy nem tudnak működtetni egy profi focicsapatot, amikor felmerült a Kovács Péter távozása. És a Fradinál is mi lett a tízezer forintért megvásárolható egyesületi tagsággal és szavazati joggal?

    Szóval, szerintem marad a befektető. Hátha egyszer feltűnik egy olyan, aki megengedheti magának, hogy élőben játsszon menedzserjátékot. Remélem, megérem.

    VálaszTörlés
  15. Nem fogod. És sajnos én sem. 60000 nézőből már rendszeres bl-résztvevő csapatot csinálnánk, de hidd el össze tudtunk volna szedni 320 millát két év alatt. Abban igazad van, hogy ez kevés egy komoly csapathoz, de legalább a mienk. És nem holnmi tulajnak látszó izé bitorolja a DVTK nevet. Bár hozzá kell tennem: a Szeviép az utóbbi 20 szabad üzleti év legkomolyabb tulajdonosa. De ez egy tulajtól qrva kevés. Én nem így képzelek el egy komoly tulajdonost. De sajna mia azt leshetjük. És ha a Vasas ezt csinálja, akkor jól teszi. Nagyobb esélye van így nekik komoly befektetőre, biztos nagyobb sikerrel járnak a keresésben, mint a Szeviép. Ezért mondom és is, hogy valahogy így lehetne neki kezdeni ennek a dolognak.
    Még nem adom fel, még azt sem tudom hogy kezdem, agitálok, kutyulok-kavarok -ha sok mindenkire nem is számíthatok -, míg meg nem unom.

    VálaszTörlés
  16. @m.csaba: Legyél már egy kicsit optimistább! Én még az örök életről sem mondtam le.

    Önmagadnak mondasz ellent, amikor azt mondod, hogy a Vasas jól teszi, hogy egyesületként működik és nekik több esélyük van befektetőt találni. Vagy egyesületről beszélünk, vagy befektetőt keresünk. Vagy a tömeg pénze működteti a klubot vagy egy gazdag emberé. (Éppen most olvastam a Sport Gézán egy erre rímelő írást. Minél többen megyünk ki a stadionba, annál jobb lesz a foci. Ámen.)

    Arról semmiképpen nem szeretnélek lebeszélni, hogy bármit is tegyél a DVTK érdekében. Ez a blog is ezt a célt szolgálja, hátha egyszer kisül belőle valami világrengető. De legalább jól szórakozunk.

    VálaszTörlés
  17. Ne mond má', hogy ellentmondok magamnak. Én se azt mondom, hogy az egyesületi forma az végső megoldás. Hiszen azt tudjuk(még én is), hogy abból túlságosan nagy csapatot rövid időn belül nem lehet csinálni. Én azt mondom nagyobb a sansz egy komoly befektető megnyerésére, mint így(Naiv kérdés: Miért keres tulajdonos befektetőt?). Azonban egy valamit tudomásul kell venni, ha tetszik, ha nem: a közeljövőben nem számíthatunk valami őrült nagy befektetőre itt Miskolcon. Akkor meg azt mondom, egészségesebb, ha mi működtetjük a klubot és nem "tulajdonos". Mert vegyük már észre, hogy ez a tulajdonos sem több, mint befektetőt kereső üzemeltető! Akkor?

    VálaszTörlés