2009. június 23., kedd

Egy kis nosztalgia (Reflex zenekar: Diósgyőr-induló)

Ezt a videót, pontosabban a linkjét most kaptam, nem tudom megállni, hogy meg ne osszam: a Reflex zenekar játssza a Diósgyőr-indulót.Az persze egyből látszik, hogy összemontírozott felvételről van szó, a hang és a kép véletlenül sincs összhangban, valószínűleg egy másik szám videofelvételét használták a képanyagnak a Diósgyőr-induló hangfelvételéhez. De ez csak szőrszálhasogatás!

Sajnos én soha nem hallottam őket a stadionban, de ez alapján is el tudom képzelni, milyenek lehettek azok a nagy idők.

Magáról az induló keletkezéséről a Reflex zenekar honlapján találtam néhány sort:


A 70-es évek magyar labdarúgásának legsikeresebb együttese a Diósgyőri Labdarúgócsapat. A zenekart az egyik ismert miskolci újságíró beszéli rá, hogy írjanak indulót a csapatnak. Így születik meg a „HAJRÁ DIÓSGYŐR”, induló, amelyet az együttes a nagy meccsek előtt több alkalommal is élőben játszik el a telt házas diósgyőri stadionban (Besiktas, Hajduk Split, stb). Az induló a diósgyőri focirajongók indulójává vált és mind a mai napig minden itthoni mérkőzésen több alkalommal elhangzik.


A '70-es évek magyar labdarúgásának legsikeresebb együttese ugyan sajnos nem a DVTK volt (a Belügyminisztérium hátszelével nyolcszor nyert bajnokságot ekkor az Újpesti Dózsa), de a diósgyőri labdarúgás sikerkorszaka az évtized második fele.

De érdekes az induló utóélete is, mert azt nem mondanám, hogy az elmúlt húsz évben volt olyan divatos zenei stílusirányzat, amelynek megfelelt volna a Reflex zenekar dala, mégis, amikor Hubicsák Ferenc kitalálta, hogy kell új induló és valami barátja/üzletfele meg is csinálta (Diósgyőr, vasgyárerő), akkor egységesen hördült fel a szurkolótábor, hogy el a kezekkel "az" indulótól. Lehet, a fülbemászó dallam, lehet Bárdosi István szövege miatt, de el sem tudom képzelni, hogy feledésbe merüljön ez a dal, amíg rúgják a labdát Diósgyőrben.

8 megjegyzés:

 1. ez nagyon jó!

  írtál itt Hubicsákról, és nekem az jutott eszembe, hogy legalább akart csinálni valamit, új indulót, Reszeli a címert változtatta oda vissza,
  de ezek...?
  ezek olyan ívben tesznek bele mindenbe...
  semmi nem érdekli őket

  VálaszTörlés
 2. @piros: Azért álljunk már meg. Nem kanyarodnék el abban az irányban, hogy a Szeviép mit tesz/tett és mint nem tesz/tett, de nehogy már a logó és a címer megváltoztatása "valami" legyen!

  Holnap visszajön Varga Zsolt (emlékszik még valaki a gyémántkereskedő ismerettségével hitegető szélhámosra?) zöld-fehérre cseréli a klubszíneket, a nevet FC Miskolcra változtatja és akkor boldogok lehetünk, hogy itt van egy tettrekész ember, aki olyat csinál, ami az elmúlt egy híján 100 évben senkinek nem fordult meg a fejében. Hát nem.

  Amit Reszeli és Hubicsák tett, az nem került egy fillérbe sem, többek között azért, mert Reszelinek nem is volt pénze. Hubicsák emléke is csak azért tűnik szebbnek (bár ő Reszelivel szemben tényleg rács mögé került), mert mielőtt összedőlt volna a ház megérkezett a Szeviép (de mondom, ezúttal nem ez a téma).

  VálaszTörlés
 3. félreértettél,
  úgy értettem, megpróbáltak tevés létszatát kelteni, ilyen olyan apró dolgokban,

  amik elképesztő baromságok voltak,
  de legalább úgy tűnt, tudják mi az a klub,
  hogy van címerünk, meg indulónk.

  most nem látszik az, hogy tunának csak annyit is,
  mik a színeink.

  VálaszTörlés
 4. @piros: igen, ők legalább foglalkoztak a kommunikációval, sőt azt is megkockáztatom, a legtöbbet a kommunikációval foglalkoztak.

  Többször írtam már, vagy ha nem, akkor ismerősöknek mondtam, de legalábbis gondoltam, hogy mennyire gyenge a DVTK kommunikációja. A hivatalos honlap a kellemetlen ügyekről hallgat, de Dluszus is csak kérdésre áll a nyilvánosság elé, magától nem adna hírt semmiről. A médiából érkezett ezért ez teljességgel érthetetlen számomra.

  VálaszTörlés
 5. azért ujra hangszerelhetnék,kicsit korszerübbre.Ne legyen márannyira lagzis. Mondjuk én személy szerint nagyon birom a ska-t!

  VálaszTörlés
 6. Ez már talán a felújított változat, ami az 1991-es feljutás alkalmából készült. Hogy miben állt a felújítás, arra már nem emlékszem, csak arra, hogy a kórust Veréb Gyuriék alkották.
  Egy kazettán ki is adták, két track volt rajta, maga az induló és a karaoke változata.

  És legyen szíves mindenki válasszon nicknevet!

  VálaszTörlés
 7. így megkésve idelökném, hogy aki esetleg igényli a de-pression zenekar "diósgyőr" c. lemezét (rajta olyan fergeteges melódiákkal, mint az "ősi birodalom", a "vezérünk" valamint "a győzelem útja"), az húzza le, hallgassa.
  saját felelősségre.

  http://www.megaupload.com/?d=TOW7UIYW

  VálaszTörlés
 8. @guLi: Köszi, le is szedtem. Nem hiszem, hogy ez fogom üres óráimban hallgatni, de kortörténeti dokumentum.

  VálaszTörlés