2009. március 6., péntek

1,35 milliárd forintot ér a DVTK kerete

Régóta figyelem a trasfermarkt.de oldalt, ha egy új igazolás érkezik Diósgyőrbe. Lenyűgözően bő és pontos a játékos-adatbázisuk, az, hogy a játékosok értékét is megadják, csak egy bónusz számomra. Hiszen egy játékos ára többnyire titok, legfeljebb félhivatalos információ van róla, a pillanatnyi értéket pedig úgyis leginkább a kereslet-kínálat befolyásolja.

Különben is, a magyar bajnokságról ilyen adat sokáig nem is volt. Amikor egy DVTK-győzelem után azt gondoltam, mégse olyan rossz a bajnokság színvonala, eszembe jutott, nem véletlen, hogy pont a mi citromízű narancsunk hiányzik a kínálatból és visszatértem a földre.

De most elkezdték feltölteni a játékosok árait. Vasárnap még foghíjas volt a lista, majd kedden csak a Nyíregyháza adatai voltak hiányosak, és mára már teljes. Ez alapján a Debrecen játékoskerete a legértékesebb az Újpest és a Győr előtt, a DVTK a 9. A 4 575 000 € 300 foritos eurós árfolyammal (legyünk optimisták...) számolva 1 357 500 000 forint.


Anélkül, hogy bármilyen ismeretem lenne a számítási módról, biztos vagyok benne, hogy valamilyen algoritmust használnak. Azt már csak az adatok alapján tippelem, hogy a válogatottság, kor, nemzetiség biztosan sokat nyoma a latban. A felnőtt keretbe éppen csak bekerült fiatalok indulásként kaptak egy 50 ezer eurós értéket, a sor elején pedig a légiósok, volt válogatottak, válogatott kerettagok állnak.

A DVTK játékosait így árazták be:


És itt el is érkeztünk ahhoz a ponthoz, ahol inkább egy jó játéknak, mint komoly üzleti oldalnak kell neveznünk a transfermarkt.de-t. 50 ezer euró az ~15 millió forint. Hol van ma olyan magyar klub, amelyik ennyi pénzt ad egy ifista korból éppen csak kinőtt játékosért? Ha külföldi csapat viszi, akkor pedig valószínűleg annyira jó, hogy vétek ennyiért odaadni. Nem is beszélve arról, hogy Magyarországon "vadásznak" a lejárt szerződésű játékosokra a klubok. A sor másik végét - tehát az elejét - nézve pedig az tűnik fel, hogy Köteles László ára deklaráltan 400 ezer euró, ennyiért árulta a DVTK, amikor a kényszer volt az úr, talán kevesebbért is, itt pedig 775 000 €-ra taksálják. És ha Erwin Koeman legalább egyszer beállította volna már a válogatott kapujába!

Van egy másik aspektus, ami úgyszintén érdekes. A Diósgyőr keretének átlagéletkora a legalacsonyabb, 23,8 év. Persze, statisztikáról lévén szó csak akkor hinnék neki, ha magam hamisítottam volna - klasszikus után szabadon -, de mégis jelent valamit, főleg úgy, hogy a DVTK fiataljai közül jó páran nem csak tagjai a keretnek, hanem - ki több, ki kevesebb rendszerességgel - pályára is lépnek. (Cassano is valami hasonló eredményre jutott a Baráti Kör honlapjának fórumán.)

Úgyszintén érdekes, hogy feltüntetik a légiósok arányát. A DVTK-nál ez 35,7%, a magyar átlag 27,1% - ezt jól csökkenti a REAC, igazuk is van, a kieséshez nem kell légiós. Ha jól látom, ez állampolgárság alapján van, pedig az EU-s útlevéllel rendelkezők nem számítanak légiósnak. És ha a magyarok mehetnek Angliába dolgozni, akkor a románok, franciák miért ne jöhetnének ide? Egyedül a válogatott szempontjából számít az EU-n belüli állampolgárság, de ez álszent dolog, mióta nincs is válogatott honosított játékos nélkül. (Talán Blatter mondta, hogy a 2022-es vb-n a játékosok fele is brazil születésű lehet, ha így folytatóik, de ez most nem tartozik ide.)

Szóval érdemes figyelni a transfermarkt.de-re, kíváncsian várom, hogyan változnak, változnak-e az értékek egy-egy győzelem, gól, vagy egy szezonvégi jó helyezés hatására.

4 megjegyzés:

  1. Egyetértek. Ez inkább érdekes, mint valós.

    VálaszTörlés
  2. Na rájöttem végre, hogy lehet kommentálni a dolgokat.

    VálaszTörlés
  3. Szia Névtelen!

    Az egyszerűség kedvéért válassz valamilyen állandó nicknevet! Egyébként teljesen felszabadítottam a kommentet, semmilyen regisztrációra nincs szükség. Egészen addig így is lesz, míg normális a hangnem.

    Várom a hozzászólásaidat, mert nem csak a bejegyzésektől, hanem a kommentektől is jó egy blog.

    VálaszTörlés
  4. Tényleg,Lippai mikor léphet már pályára?

    VálaszTörlés