2011. február 22., kedd

Váratlanul jó (DVTK - MFK Košice 3-2)

Van egy kis restanciám, már 3 edzőmeccsről kellene írnom. A Kazincbarcika elleni biztosan kimarad, mert azt nem láttam, pénzt is kell valamikor keresni.

Elsőnek jöjjön a kassaiak elleni meccs, majd valamikor később a most szombati Tiszalúc elleni meccs.

Pál Szabolcs küzd a labdáért (Fotó: DVTK.eu)

Szeretem a szlovák csapatok elleni meccseket, hiába szomszédos ország, mégis egészen más focit játszanak. Náluk valahogy nincsenek 160 cm “magas” játékosok és 20-25 méterről is bátran lőnek, nem csak a gólvonalról.

Nem is olyan régen 5-0-ra nyert Miskolcon edzőmeccsen a kassai csapat, úgyhogy volt várakozás. Ezt tetézte, hogy előző nap egy valódi nagyágyú, José Luque érkezett próbajátékra. 55 meccs a Primera Divisionban, gólkirályi cím a Segundában, úgyhogy a ezúttal a próbajáték elsősorban nem arra vonatkozott, hogy le tud-e egyáltalán venni egy labdát, hanem arra, hogy megvan-e még mind a két lába és nincs-e olyan hasa, mint Bácsi Sanyinak. (Mellesleg Puskás Öcsinek volt, amikor leigazolta a Real Madrid.)

Nem tudom melyik tényező miatt, de elég sokan voltak kíváncsiak a meccsre (valamint jó idő is kerekedett). És aki kijött, az biztosan nem bánta meg (csillag kisbetű: néhány megkeseredett emberben esetleg a második félidő miatt felmerült ez), hiszen az első félidőben olyat láttunk, amit régen! Amikor az első félidő után beszéltem telefonon 2-3 emberrel és az eredménnyel kezdtem: 3-0, akkor mindenki visszakérdezett, hogy kinek. El sem akarták hinni, pedig a játék szépségét még akkor nem is ecseteltem.


Nagy Tamás gólja 3:25-nél, Luque szabadrúgása 7:30-nál

Az első két gól ugyan pontrúgás után született (edzésen és meccsen 7 szabadrúgást láttam Luquétől a 16-os előteréből, ebből 6-ot berúgott), de szemre is tetszetős volt a játék. Ment a labda, jók voltak a passzok, indítások, tényleg megfordult a fejemben, nem-e túl korai még ez a forma. Hosszú idő óta ez volt az első olyan meccs, amikor a támadók sokkal jobb teljesítményt nyújtottak, mint a védők. Lehet kritizálni a kassaiakat, hogy gyengék voltak (tavasszal a bentmaradás lesz a céljuk a szlovák első osztályban), de nem álltak be védekezni, ezért nem ad teljesen hű előrejelzést a tavaszra ez az edzőmeccs. Nagyszerűen lépett ki néhányszor George a védők közt, de a REAC biztosan 10 emberrel védekezik majd. Ezért is fontos Luque leigazolása, mert egy szabadrúgásgól mindig meglendítheti a döcögős szekeret. Ebből a szempontból tetszett Pál Szabolcs játéka is, aki szépen meghúzta néhányszor a szélén és az is látszott, Arze személyében Lippai Ákos igen kemény vetélytársat kapott.

Giák
Vadász, Gal, Rakovic, Gohér
Dobos, Nagy T., Arze, Luque
Menougong, Pál Sz.

A második félidőben sorra álltak be a cserék és ez nem tett jót a játéknak, ráadásul két pontrúgásból a kassaiak is szereztek két gólt. Amondó vagyok, ha kétszer ilyen gyenge lett volna a második játékrész, akkor is megérte volna kimenni az első félidő miatt. Ez tipikusan olyan élmény volt, ami miatt az ember elkez bizseregni valami és mégegyszer ránéz a naptárra, mennyi van még hátra a bajnoki rajtig.

Játékosonkénti értékelés helyett csak egy emberről írok: George Menougong. Nem én mondtam, de nagyon találó, George úgy hajtott, mintha ő is próbajátékon lenne és éppen most próbálná meggyőzni az illetékeseket a leigazolásának szükségességéről. Ha lesz tere, akkor biztosan ficánkolni fog az őszinél minden bizonnyal gyakrabban és pontosabb érkező indítások közt.

3 megjegyzés:

  1. A Barcika ellni meccs is hasonló volt a Kassa ellenihez, csak a pálya állapota volt még rosszabb. Luque ezért talán még nagyobb gólt lőtt, hiszen nehezebb talajon sokkal könnyedébben lőtte be. A második félidőben Szabó Peti játéka tetszett. Rajta látszott, hogy be akar kerülni a kezdőbe, és nem csak azon az egy meccsen láttam így. Én tőle várom a legnagyobb áttörést tavasszal.
    Egyébként ha másra nem arra azért jó volt a meccs, hogy gyakoroljak a későbbi BL menetelésünkre a szerda-szombat meccsritmussal :-)

    VálaszTörlés
  2. @légiós: a tegnapi Barcika elleni meccsen is jó volt Szabó Peti, bízom benne, tényleg át tud törni, de nehéz dolga lesz, mert szinte biztosan kevesebb lehetőséget kap, mint ősszel. Az az igazság, hogy én azt hittem, már mostanra stabil csapattag lesz, de valamiért nem sok minden jött be neki a tétmeccseken.

    VálaszTörlés
  3. @nkocsis: tegnapelőtt, természetesen

    VálaszTörlés