2010. május 27., csütörtök

Egy apró trükk

A focit többek közt azért szeretem, mert apró trükkökkel is lehet előrébb jutni, nem csak a nyers erő vagy a technikai képzettség számít, hanem az ész is nagy szerepet kap.

Legendák keringenek a szándékosan keskenyre festett pályákról, a meccs előtt fellocsolt gyepról és hasonlókról.

A szurkolói kérdések ügyében találkoztam Benczés Mikivel és mivel jó idő volt, a kispadon beszélgettünk. Én ültem a vezetőedző helyén, neki jutott a pályaedzőé :-) Már korábban is feltűnt, hogy halványuló emlékeim szerint régen a gyár felőli kispad volt a Diósgyőré, mostanában pedig a villamossínek felé eső oldalon ül a DVTK stábja és cseréi. Rá is kérdeztem, mire Miki elmesélte a váltás okát.

Fotó: Csontfej

Valóban úgy volt, ahogy emlékeztem, de 1-2 éve váltottak, mert azt vették észre, hogy az előttük szaladgáló asszisztens (lánykori nevén partjelző) és a kispad mellett ülő negyedik játékvezető mindent hall és állandóan őket fegyelmezi, míg a vendégek kevesebbet kapnak a jóból. A cserével távolabb kerültek mind a két hivatalos személytől, ettől kezdve nagyobb a nyugalom.

Nem állítom, hogy ezért, de csak most tavasszal elküldték a kispadtól a pápai Véber Györgyöt és a fradista Tóth Balázs Bence is kapott piros lapot a cseréje után.

Lehet gondolkodni, hol vannak még kiaknázatlan lehetőségek!

7 megjegyzés:

  1. Bence az a Balázs!

    VálaszTörlés
  2. az szabály, hogy a partjelző a tribün felőli oldalon mindig a vasgyár felőli térfélen lenget?

    VálaszTörlés
  3. @Névtelen: elírtam, javítva, kösz!

    @piros: szerintem nem szabály, nem is lehet szabály külön a DVTK Stadionra ;-) De a felvetés nagyon jó, fogalmam sincs, miért mindig oda mennek. Hátha valaki járatosabb a játékvezetők közt.

    VálaszTörlés
  4. Az asszisztens mindenkor a támadó csapat jobb oldalán lenget.

    a Zelnök

    VálaszTörlés
  5. Szaniszló Csaba játékvezető - sportriporterként többen ismerik - ezt válaszolta:

    - Jó kérdés. Én ilyen szabályt nem olvastam, szerintem azért alakult így, mert a partjelzők nagyrésze jobbkezes, így külső kézzel lengetve kevésbé zavarják saját rálátásukat a játékra. Ez csak tipp, de szerintem elég logikus, és ha így van, akkor szokás. :)

    VálaszTörlés
  6. Én úgy tudom, hogy a középkörből a kapu fele nézve jobbra kell lennie a partjelzőnek, hogy a "támadó csapatot" segítse...

    VálaszTörlés