2010. június 22., kedd

Kik lesznek az ellenfelek az NB II-ben?

Senki ne várjon választ a címben feltett kérdésre, mert még azt sem lehet tudni, kik adták be a nevezést, nemhogy azt, kikét fogadják majd el. (Az MLSZ honlapja is a csapból is ömlő vb-vel foglalkozik, ahelyett, hogy a saját maga által szervezett bajnokságok híreivel látná el a szurkolókat...)

Mindenesetre összeszedtem, melyik az a 32 klub, amelyik jogot szerzett.

2009-2010. évi NBI bajnokság 15– 16. helyezettjei (2 csapat)
DVTK
Nyíregyháza

2009-2010. évi NBII bajnokság két csoportjának 2– 13. helyezettjei (24 csapat)

Keleti csoport
DVSC tartalék
Vác
REAC
Vecsés
Mezőkövesd
Bőcs
Makó
BKV
MTK tartalék
Hajdúböszörmény
Kazincbarcika
Békéscsaba

Nyugati csoport
Gyirmót
Pécs
Ajka
Tatabánya
Kozármisleny
Győr tartalék
Szigetszentmiklós
Videoton tartalék
Budaörs
Kaposvölgye
Bp. Honvéd tartalék
Barcs

2009-2010. évi NBIII osztályú bajnokságok hat csoportjának győztesei (6 csapat)
Dráva csoport: Baja
Alföld csoport: Orosháza
Bakony: Veszprém
Mátra: Ferencváros tartalék
Duna csoport: Újpest tartalék
Tisza csoport: Kemecse

Mivel Magyarországon élünk, és idén is csak 14-14 csapatos volt az NB II két osztálya, könnyen előfordulhat, hogy néhány csapat nem vállalja az indulást. Előkerestem a versenykiírásból, ilyenkor hogyan töltik fel a mezőnyt:

"Amennyiben az NB III. bajnokai közül valamelyik nem vállalja az NB II-ben való indulást, akkor az adott NBIII-as csoport 2. helyezett csapata jut fel az NB II-be. Amennyiben a 2. helyezett csapat sem kíván indulni, úgy a feltöltés az NB II. 14-15. illetve 16. helyezett csapatai közül történhet meg osztályozó mérkőzésekkel."


Tehát bőven előfordulhat újabb név is a listán, de az is, hogy NB II-es marad Cegléd vagy a Baktalórántháza, illetve a ZTE tartalék vagy a Hévíz.

Optimális esetben mindenki vállalja az indulást, és már nincs is más hátra, minthogy kétszer 16-ra bontani a mezőnyt. Vannak olyan csapatok, amelyek biztosan keletre illetve nyugatra nyernek besorolást, a pestieket pedig a maradék helyekre osztják szét. (Szükség esetén Baja, Vác stb. is mozgatható lenne, de olyan sok a pesti csapat, hogy erre véleményem szerint nem kerül sor.)

Tehát van 13 keleti, 13 nyugati és 6 pesti csapat:

keletiek
Diósgyőr
Nyíregyháza
DVSC tartalék
Vác
Vecsés
Mezőkövesd
Bőcs
Makó
Orosháza
Kemecse
Hajdúböszörmény
Kazincbarcika
Békéscsaba

nyugatiak
Gyirmót
Pécs
Ajka
Tatabánya
Kozármisleny
Győr tartalék
Szigetszentmiklós
Videoton tartalék
Budaörs
Kaposvölgye
Barcs
Veszprém
Baja

budapestiek
BKV
Bp. Honvéd tartalék
Ferencváros tartalék
MTK tartalék
REAC
Újpest tartalék

Következő szempont az lehet, hogy a feljutás szempontjából indifferens tartalékcsapatokat is közel egyenlő módon osszák el. Keleten adott a DVSC, nyugaton a Győr és a Videoton, így a négy pesti tartalékból én 2-2-t tennék keletre és nyugatra. Ezzel az is eldől, hogy a BKV -, mint egyetlen pesti nem tartalékcsapat - a Nyugati csoportba nyer besorolást. A két pesti nem tartalékcsapat közül a BKV játszott már keleten és nyugaton is, így gondolom most a REAC lesz a keleti, a BKV a nyugati.

A maradék 4 pesti tarcsit elosztva felmerül a kérdés, mi jobb, ha rendeznek FTC - Újpest meccset az NB II-ben, vagy ha nem? Azt még megtippelni sem tudom, hogy az MLSZ hogyan gondolja, véleményem szerint a Ligakupa-meccset alapul véve nincs értelme, mert a szurkolók úgysem mennek ki, viszont minden eshetőségre számítva a rendőrséget mozgósítani kell. Én ezért külön csoportba osztanám őket. Ezzel meg is van mindenki helye: a mögöttünk lévő szezonban az MTK tartalék keleten, a Honvéd nyugaton játszott, nem látom okát a változtatásnak, míg a Fradi úgyis olyan jól ismeri a Keleti csoportot, így ott a helye, az Újpest kizárásos alapon mehet nyugatra (hacsak nem szeretnék a fradisták megismerni Nyugat-Magyarország libalegelőit is).

Amennyiben rajtam múlna, a következők alkotnák az NB II két csoportját (ismétlem: amennyiben minden jogot szerzett vállalja az indulást):

Keleti csoport
Békéscsaba
Bőcs
Diósgyőr
DVSC tartalék
FTC tartalék
Hajdúböszörmény
Kazincbarcika
Kemecse
Makó
Mezőkövesd
MTK tartalék
Nyíregyháza
Orosháza
REAC
Vác
Vecsés

Nyugati csoport
Ajka
Baja
Barcs
BKV
Bp. Honvéd tartalék
Budaörs
Gyirmót
Győr tartalék
Kaposvölgye
Kozármisleny
Pécs
Szigetszentmiklós
Tatabánya
Újpest tartalék
Videoton tartalék
Veszprém

És hogy így lesz-e? Június 29-ig dönt az MLSZ a nevezések elfogadásáól, július 7-re lezárulnak az esetleges fellebezések, ezután osztják be valamikor a csoportokat, akkor kiderül. Mivel a bajnokság csak az augusztus 14-i hétvégén indul, időnk mint a tenger, van idő spekulálni.

6 megjegyzés:

  1. szívem szerint nagyon sajnálnám ha nem mehetnék a BKV-hoz idegenbe. még nem voltam (tudom, lehetett volna már rá lehetőségem) de most biztos nem hagynám ki a hangulatos pályán, elismert hazai szurkolókkal támogatott derbit.

    dél-kelet Pest megyében élőként (mindig miskolcinak maradó) a Ceglédet bánnám ha nem indulnának holmi kavargatás után, mivel tavasszal már jártam ott, és tetszett a pálya, és nincs is tőlem messze

    VálaszTörlés
  2. Igen így lenne a legjobb! (REAC is pesti csapat)

    VálaszTörlés
  3. 32 csapatos NB2 minekvan? Tartalékcsapatok az NB2-ben minekvan?

    VálaszTörlés
  4. @piros: lehet, teljeseül a "vágyad", a Cegléd NB II-es maradhat, mert ahogy hallom, a Kemecse nem biztos, hogy vállalja a magasabb osztályt. Miként a Tisza csoport másodikja, a Tiszakanyár sem.
    Érdekes módon az MLSZ ilyen esetben osztályozót ír elő a két csoport legjobb bennmaradóinak, csak az nem derül ki, hogyan gondolják. Kb. egy hónappal a bajnoki rajt előtt derül ki hivatalosan, ha egy klub nem vállalja, ezután lehet egyáltalán kiírni a mérkőzés(eke)t, illendő valamennyi időt hagyni a felkészülésre a csapatoknak (ie: legyen idő szólni a játékosoknak, hogy szerdán ne strandra, hanem a stadionba menjenek).

    @Névtelen: javítottam a REAC-ot, elsiklottam fölötte. Köszi!

    @chvik: csak a másodikra tudom a választ. Ott járunk, hogy erősebb egy tarcsi, mint egy közepes NB II-es csapat. Elfogyott a magyar foci hátországa, erre írtam nem is olyan régen, hogy lassan el lehet felejteni a kiesés-feljutás intézményét, mert ha így folytatódik, akkor aki akar, mindenki NB I-es lesz, az NB II-es csapatok pedig nem akarnak feljutni. Feljut még a DVTK, Nyíregyháza, Pécs, kikopik a Paks, Siófok, Vasas, Pápa, Kaposvár, MTK hatosból 3 és tényleg be lehet deszkázni a kapukat.

    VálaszTörlés
  5. erre lenne jó megoldás (ha továbbra is ez marad a tendencia) az, hogy nincs egyenes feljutó, hanem csak osztályozó van az első osztályban.

    így vígan, becsülettel behúzhatná a legjobb a bajnoki címet, nem kéne "rettegnie" az elsőségtől.

    ha meg komolyan gondolja, akkor meg tessék még megverni az NB1 legrosszabbját is, bizonyítván, hogy tényleg az első osztályba való a csapat.

    így elkerülhető lenne az is, hogy 1 évekig kinlódjanak a nem oda való kiscsapatok az első osztályban, és ugyanúgy elsőosztályú háttérrel bíró csapatok a másodosztályban

    VálaszTörlés
  6. A pepsifocinak is feltűnt, hogy nincs ki a 32 csapat és ők is belenéztek az nb2.hu hozzászólásaiba, ahol napok óta olvasható, az agyament osztályozó párosítása.

    A Maglód meg le van szarva, Antall József után szabadon: tetszettek volna megnyerni a bajnokságot. A kiírás egyértelmű, sehol nincs benne szó az összes csoport legjobb másodikjáról, viszont említi a kiesettek osztályozóját. Ja, hogy van egy rendelkezés, miszerint kiesett nem maradhat benn? Ugyan már, nem ez az első, hogy két egymással ellentétes szabály van életben.

    http://www.pepsifoci.hu/node/66087

    VálaszTörlés